Ölsortiment

Rocköl funkar vilken dag som

our-beer-beer-top-view-clipart

Varje öl värdig av sin smak

Uppfriskande öl

Säker njutning

Bästa ingredienserna

Kvalitetsprodukter

PÅ SYSTEMBOLAGET

TIDIGARE Samarbeten

ej i produktion
Garden of the titans

ej i produktion
Heritage

Opeth_Sorceress

ej i produktion
Sorceress

Kommer inom kort
Sorceress

Ej i produktion
Pale Moon Ale

Ej i produktion
Pale Moon Ale

Ej i produktion
Thunderbolt

Ej i produktion
Crusader

Ej i produktion
Warrior

Ej i produktion
In the Red

Tillfällig upplaga
Gathering of Kings

Tillfällig upplaga
Tungsten

Tillfällig upplaga
Sabaton

Tillfällig upplaga
Shinedown

Tillfällig upplaga
Corroded

Tillfällig upplaga
Corroded

Tillfällig upplaga
Hardcore Superstar

Tillfällig upplaga
HardCore Superstar

Tillfällig upplaga
Alter bridge

Om öl!

Visste du att öl bara innehåller fyra ingredienser?

Vatten, humle, jäst och malt. Var och en spelar en viktig roll i skapandet; du kan inte göra ett riktigt öl utan inslag av dessa fyra ingredienser.

Vatten

Om Jesus var bryggare skulle han bokstavligen förvandla vatten till öl. Vatten, i kombination med de andra ingredienserna, förvandlas till den öl som vi alla älskar. Det intressanta med vatten är att varje plats i världen har sitt unika mineralinnehåll; Dublin är utmärkt för att göra stouts som Guinness, medan vattnet i Pilsen i Tjeckien är perfekt för att göra pilsners. Idag kan man genom mineralanalyser och tillsatser återskapa varje stil var som helst i världen.

Malt

Malt är en mångfacetterad ingrediens. Malten utgör ölets kropp, bidrar till färg och fyllighet samt smak och utgör även bränslet till ölet i form av jäsbara sockerarter. Det är dessa sockerarter som jästen förbrukar när vatten blir till öl. Det finns ett brett utbud av maltfärger som förklarar varför färgen på öl kan variera avsevärt, från en mycket ljus guldfärg till nästan kolsvart. På samma sätt kan maltets smak variera kraftigt, med den lättaste av malt som bidrar lite till smak, till en ordentligt rostad malt som kan leverera smaker av choklad och kaffe.

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Humle

Humle används för att ge öl dess smak, arom och bitterhet. Humlet mer specifikt hon-blomman, läggs till i bryggningsprocessen i olika steg beroende på vilken typ av smak den ska framkalla. Vanligtvis läggs flera sorter humle till i brygden eftersom olika humlesorter har olika egenskaper. På så vis skapas en mix av smaker och aromer. Beroende på hur humlet tillsätts upplevs beskan på ölen olika. Under de senaste tio åren har antalet humlesorter ökat enormt. Detta har till stor del drivits av den förändrade öltraditionen och smakpreferenser, särskilt i USA, där öldrickare söker mycket aromatiska, smakrika humle med profiler av tall, gräs och olika frukter. Om du är intresserad av att få en förståelse för enskilda humlesorter, kan man testa av singelhop öl. Detta är öl bryggda enbart på en sorts humle.

Created by potrace 1.16, written by Peter Selinger 2001-2019

Jäst

Om det fanns en guldpartikel i öl så skulle det vara jästen. Detta är en komponent som förr i tiden var ett absolut mysterium för bryggerierna. Under tidiga bryggdagar trodde de norska vikingarna att en ”lucky stick” som användes i tidigare brygder hjälpte till att göra öl. Vad de inte förstod var att det var de vilda jästarna som fästes på denna pinne som fick det magiska att hända. Enkelt uttryckt äter jästen de jäsbara sockerarterna i form av malt i öl och bryter ut en kombination av CO2 (vilket ger kolsyra), alkohol samt olika smakföreningar. Jäststammar varieras över hela världen, ett stort antal bryggerier har egna jäststammar som de odlar och använder till sina öl. Jästen som används till de flesta öl tillför dock inte några signifikanta smaker tillskillnad från exempelvis belgiska bleka ales som har en mycket större jästdriven smakprofil. Så! För att knyta an till där vi började! Fyra enkla ingredienser men samtidigt var för sig väldigt komplexa som bidrar till att skapa den underbara drycken öl.