Rebellängeln Tipsar: NOCTURNALIA ”Above Below Within”

Vad är det för skillnad på svenska NOCTURNAL som släppte sin sjävbetitlade 2013 debut och NOCTURNALIA som står i centrum denna vecka med ”Above Below Within” från 2015?
Ingen. Eller, ja, namnet är ju olika men i övrigt är det samma band som bytt namn. Musikaliskt är det fortsatt snygg, självfull och inte sällan lite avskalad rock. Mig påminner det stundtals om THE DOORS i känslan, eller till och med LED ZEPPELIN när vi pratar de längre stycken som tillåts starta lugnt och verkligen ta plats över tid. (lyssna på denna plattas förmodligen bästa spår Lady Of The Woods så förstår du vad jag menar)
Och ska vi vara ärliga så var det förmodligen ett smart drag att byta namn till ett som stack ut mer, att söka på ordet ”nocturnal” ger en hel del andra resultat. Du få se tipset som dubbelt ändå, och kollar du NOCTURNALIA på Spotify så får du även debuten i deras diskografi, så det är bara att gräva sig bakåt.

”Above Below Within” då. Det är 7 låtar, men inledande Vandringen är enbart ett kort intro, så det räknas nästan inte. Within His Lies och The Watchman är sköna svängiga och i sammanhanget rättframma rocklåtar med retrokänsla innan tidigare nämnda lady Of The Woods tillåts breda ut sig och lyfta den här skivan ett par snäpp. Det är, faktiskt, en helt fantastisk låt om man gillar luftig rock med bra känsla i gitarrspelet. Gitarristerna Kalle Svensson och Linus Lundgren ges verkligen chans att glänsa här, och när man sedan återgår till Sing To Sleep My Soul så har bandet hittat nästa växel. Då är det samspelet mellan martin ericsson (bas) och Dennis Skoglund (trummor) som piskar fram ett härligt driv och sväng. Över hela skivan tycker jag att Linus Ekermo (sång) gör en bra insats, och framförallt anpassar han sin sång till var låten är. Starkt, innerligt – det går ju i faser, och det avspeglas i vokalinsatsen.
”Above Below Within” är 39 minuter väldigt lättlyssnad och behaglig rock som klarar av att vara just det utan att bli ointressant. Det är mer än fem år sedan skivan kom, och bandet har släppt ”III: Winter” sedan dess, men jag återvänder fortfarande till just denna skiva. Den har en vibb som träffar mig rätt i hjärtat.
Ta den på promenad, så kommer du förstå precis vad jag menar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *