Rebellängeln Tipsar: NIGHTFELL ”A Sanity Deranged”

Detta Tips är en platta som nog kan kräva ett antal varv för att verkligen sätta sig. Det är, enkelt uttryckt, black metal där framförallt strängbändandet och harmonier i riff och toner bygger en låtstruktur som går från lite trevande till ett avslutande crescendo, och även om det inte är speciellt svårlyssnat så blir detta riktigt riktigt bra först när du är lite insatt i låten och vet vad som komma skall. När du kan se fram mot nästa fas i låtstrukturens trappa, och vet att det finns flera tilfällen av gåshud som väntar.
”A Sanity Deranged” är blott fem låtar lång, och då är (Holiness Digested) faktiskt bara ett dryga minuten långt mellanspel så hela skivan landar inte på mer än styvt 35 minuter. Det gör att ändå att du gott och väl kan unna dig de där fem-sex varven för att verkligen låta den komma dig inpå skinnet, det försvinner inte speciellt mycket av ditt liv i ren tid för det – och jag lovar att det kommer att vara värt det. 35 minuter är ju dessutom precis lagom för en liten löptur eller en kort promenad. Gör det bara.
Likt omslaget så finns en vag sakral känsla i den här plattan, kanske allra mest i avslutet på sista låten Sanity Deranged som liksom klättrar uppåt hela tiden. Det är generellt gitarrspelet som är det bästa med skivan, enkelt men otroligt effektivt. Sången är relativt mullrande och en aning nedtonad growl, trumspelet riktigt bra och kanske det mest komplicerade med den här skivan. Jag har alltid tänkt att det låter franskt om NIGHTFELL, men det är helt fel egentligen, detta är tredje skivan från Portlandbaserade duon Tim Call (trummor, sång) och Todd Burdette ( sång, gitarr, bas). Det är musik som förmodligen lockar dig som gillar MGLA, CULT OF FIRE och BATUSHKA, även om det ofta inte är lika direkt.
Inledande No Life Leaves Here är ett bra exempel på hur den här plattan låter om du vill provsmaka – ett kortare intro, nästan lågmäld start för att under andra halvan av låten driva framåt på ett helt annat sätt – men den bästa och enklaste låten att ta till sig är andraspåret (As Now) We Must Succumb. Är du nyfiken men inte vet om du vill satsa ett par varv så är det där du ska börja, den låten sätter sig snabbt.
I övrigt är det fina titlar som luktar black metal som gäller på den här skapelsen. The Swallowing Of Flies kan vara den tuffaste (och äckligaste) låttiteln på bra länge, och bara en sån ska borde ju göra dig nyfiken.

NIGHTFELL och deras ”A Sanity Deranged” ger tillbaka mångfalt om du satsar. Antalet tillfällen när hårets reser sig av välbehag äro legio, då den innehåller flera moment då bandet går från lugnare sektioner in i ösigare och svängigare partier på ett sätt som är härligt. Det är alltså en skiva du inte får missa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *