Rebellängeln Tipsar: BATUSHKA ”Litourgiya”

Okej kids – det är dags. Nu går vi in i vårsäsongen för Tipsen, och det finns ju knappast något bättre sätt att inleda en sån sak än med en riktig okänd kändis. En skiva som pushats och har massor med cred, och som förmodligen flera av er säger ”äntligen!” när ni ser den eftersom ni redan har koll på den… samtidigt som det faktiskt finns flera av er som har allt det fina framför er eftersom den ändå gått lite under radarn.
Vi pratar om polska BATUSHKA och deras ”Litourgiya”. Black metal med sakrala inslag (!) som inte bara delar (om jag fattat saken rätt) en del av medlemmarna med Mgła , utan även samma sväng och driv i sin musik. 
Vilka medlemmarna är? 
Det är lite oklart. Så här står det på The Metal Archives: 
Pronounced ”Batjushka”, the band’s Cyrillic name Батюшка means
”father” and is used to address an Eastern Orthodox priest. Despite
their themes and imagery, they are not a Christian band.

The identities of the members are unknown, but they are involved with other bands. Their live line-up contains 8 members

Låter lovande eller hur? Speciellt om du googlar lite bilder så du får en uppfattning om hur man vill framstå på scen. Den känslan kommer förstås från det musikaliska, och redan i inledande Yektenia I (Alla låtar heter Yektenia och sen ett nummer – det finns ett undernamn som anges med kyrilliska bokstäver, i detta fall Очищение. Enligt Google är det ryska och betyder ungefär ”Clarification” på engelska. Alltså ”förtydligande”.) Det är kyrkokörer och orglar i den i övrigt ganska karga ljudbilden, och sen fortsätter det så över hela skivan. 
Känslan blir lätt att det är luftigt, det skulle faktiskt inte förvåna mig om det här spelats in i en öststatskyrka någonstans. Totalt 8 låtar får man, alltså Yektenia I-VIII. Undertitlarna heter saker som ”Blessing”, ”Reposal” och ”Redemption” och över dryga 41 minuter är det precis vad som levereras.
Syndernas förlåtelse och ett samgående med Gud… i black metal-form.
Min personliga tolkning är att detta är ett optimalt och underfundigt sätt att driva med religion som företeelse, och att det ska ses som ett långfinger mot överhögheten… men det kan lika gärna vara fett fel. Jag vet inte. Jag går bara på känn.
Musikaliskt är skivan en ren fröjd för dig som gillar din black metal lite episk och gitarrdriven. Tidigare nämnda Mgła är en bra referenspunkt, och även tjeckiska CULT OF FIRE som varit Tips tidigare på den här bloggen

Det allra bästa? 
Den här skivan är hållbar. Du kan streckspela den så det är rent av löjligt, och du kan börja genast. Den finns numera att köpa fysiskt för oss som föredrar det, samt på Spotify för dig som är lite mer modern. Tipssäsongen våren 2018 är igång – och det med en skiva som liksom bara väntat på att få sin plats i solen. Enjoy!
 

1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: BATUSHKA ”Litourgiya””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *