Hopmaestro – här har du ditt SAXON!

…på tal om ingenting så kom Heavy MetAle-redaktionen att kasta SAXON-diskussioner mellan varandra i våra digitala kanaler. ja du vet, SAXON. Detta klassiska, långlivade brittiska band som har flest liveskivor på Spotify i hela världen, som släpper sitt 23:e (!) fullängdsalbum ”Thunderbolt” i början av nästa år och som fortfarande sparkar stjärt live? Det SAXON. Och då visade det sig att den i övrigt helt magiskt insatta och eminenta Hopmaestro inte hade någon vidare värst koll på dem. Han får själv dela med sig av anledningen till det om han vill, men vi kan kortfattat säga att det egentligen inte beror på bandet eller någon avsaknad av kvalitet i dess framförande. Hopmaestro tyckte att ett Rebellängeln Tipsar skulle kunna passa, men som du vet är det jullov för den serien – och dessutom vet jag inte om jag kan plocka ut en enda skiva att belysa.

Bandets karriär är ju så jäkla lång att jag ska erkänna att jag har hål i den jag med – och dessutom har SAXON för mig alltid varit ett band som levererar skivor bestående av en eller ett par riktiga guld-spår, ett knippe låtar som rör sig mellan ”bra” och ”okej” samt någon enstaka mer förglömlig historia. Det är i en sammansatt spellista eller i livesammanhang som det verkligen lyfter, när bandet trär den ena glimrande pärlan efter den andra på rad. Så. Det blir en Spotifylista, bara för allas vår Hopmaestro.

Först: bandet. Så här står det på wikipedia:

Saxon är ett brittiskt heavy metal-band bildat 1976. Bandet existerade dock från 1970 under namn som Blue Condition (1970–1976), SOB (1976–1977) och Son of a Bitch (1977–1978). Gruppen brukar räknas in i New Wave of British Heavy Metal, och rönte stora framgångar i början av 1980-talet fram till slutet av decenniet med bl.a. åtta album på UK Top40, fyra album på UK Top10, två album på UK Top5, samt sex singlar på UK Top20. Saxon har till dags dato sålt cirka 20 miljoner album.

I Sverige låg fem av deras sju första album som nummer 1 på den svenska hårdrockslistan. Deras senaste album Battering Ram låg även den som nr.1 på hårdrockslistan. Saxon har influerat många hårdrocksband bl.a. Metallica, Megadeth, MötleyCrue, Sodom, och Pantera. Saxon räknas som ett av de främsta livebanden inom heavy metal-genren. 

Nuvarande medlemmar
  • Paul Quinn – gitarr (1976– )
  • Biff Byford – sång (1976– ), basgitarr (1986)
  • Nigel Glockler – trummor (1981–1987, 1988–1998, 2005– )
  • Nibbs Carter – basgitarr (1988– )
  • Doug Scarratt – gitarr (1995– )

Personligen gillar jag de där gamla klassikerna. Låtarna som väl alla (även Hopmaestro) har hört. 747 (Strangers In The Night), Princess Of The Dawn, Crusader och allt vad de heter. Sen har jag ett litet glapp fram till nu igen, då bandet med 2004 års ”The Inner Sanctum” ramlade in i min radar på riktigt igen. Och bland de där sentida skivorna finns en hel del låtar som är riktigt starka.

Spellistan nedan är en blandning. Det är en del gamlingar som jag gillar (gissar att riffet i Princess Of The Night är bandets bästa genom alla tider, det är fan helt magiskt!) men inte allt för många för att det ska bli för nostaligiskt. Det är en del nya godingar.

Den stora frågan som egentligen kvarstår… vad dricker man till, Hopmaestro?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *