Rebellängeln Tipsar: CULT OF FIRE ”Triumvirát”

Söndag – och Rebellängeln Tipsar återvänder från sommardvalan. Söndag? Ja, det är riktigt – det som tidigare varit torsdagens höjdpunkt är nu flyttat till högmässa på söndagen, dels för att inte krocka med Hopmaestros insiktsfulla nyhetsrapporter, och dels för att ge er, kära läsare, en riktigt bra start på den vecka som kommer. Lite musik som kanske är ny, eller som fallit i glömska – finns det bättre sätt att bekämpa vardagen med? Knappast. Och ändå startar det här Tipset med… en semester. 
Det var en sen sen fredagkväll i juli. Nästan natt. Undertecknad besökte Gefle Metal Fest, och skulle redan dagen efter åka hemåt för att snabbt packa om väskorna och sedan studsa vidare på familjesemester mot Grekland (Kreta, för att vara exakt). Innan hemgång stolpade jag in hos Peter på I Hate Records, det lilla pricksäkra skivbolaget som alltid är på festivaler och säljer plattor. Som vanligt trevligt att språkas lite samtidigt som man bläddrade runt, utan att fastna för något.
Som den borne försäljare och skivälskare som Peter är frågade han vad jag var ute efter.
Black Metal. Melodisk, episk, att lyssna på i lurar medan familjen snarkar eller härjar vid poolen, var svaret. Tänk MGLA, eller UADA, om det går.
Då vet jag precis, sa Peter, och la fram två plattor med tjeckiska CULT OF FIRE. Det här är episkt som fan, och riktigt riktigt bra.

Ja.
Det kanske räcker så egentligen, om man ska beskriva det. Det är episkt och riktigt riktigt bra. Jag köpte två plattor, och den som får stå i fokus är den här. ”Triumvirát” från 2012 och som också innehåller debut-EP’n ”20:11”. Den andra skivan jag köpte är lika bra, men faktiskt helt omöjlig att skriva om. Den heter ”मृत्यु का तापसी अनुध्यान”, och eftersom alla låtarna har liknande titlar så blir det ingen ordning alls. Knepigt nog ibland med tjeckiska..!


Hur som helst – det här är black metal som oftast är sådär MGLA-snygg i slingorna, och som i sann genre-anda håller djävulsfanan högt. Inedande Závěť Světu är ganska snabb initialt innan slingorna tar vid och och därmed kanske en aning splittrat, men andra spåret Satan Mentor är rent guld, liksom Horizont Temnoty, Z Jícnů Propastí
och
Sluhové Věčného. För att inte tala om det instrumentala titelspåret, det är av den där kvalitén att man bara vill sluta ögonen och sväva upp, iväg, bort.
Perfekt för att lyssna på i lurar och i ensamhet. 
Jag manglade den här plattan många varv på morgonkvisten medan familjen trynade och undertecknad satt gubbvaken och väntade på att dagen skulle börja. Inte fel, en kopp kaffe utomhus med det här i lurarna, det kan jag lova!


CULT OF FIRE är Infernal Vlad på sång & gitarr, Tomáš Corn på trummor och Devilish på sång – och det som kanske förvånar mest är att produktionen är så pass bra och passande. Det är ju inte en storproduktion vi pratar om direkt, med ett band som poserar med dödskallar, blodiga knivar, liksmink och hela baletten på promobilderna – samtidigt som det är debutskivan. Från Tjeckien, ett land som kanske inte har samma tradition som exempelvis Norge när det gäller att leverera och producera black metal… kort sagt, det hade liksom kunnat gå överstyr och bli mindre bra. 
Melodisk black metal som bygger lika mycket på känsla och slingor som på tempo och atrt vara ”true” kan liksom bli rätt kass om ljudbilden är lite som att kasta smågrus i en torktumlare, om man säger så. Men så blir det inte här. Inte alls. Det är fortfarande lite smuts i ljudbilden, men det passar bra samtidigt som det inte förtar låtarna och detaljerna. Det är, faktiskt, en alldeles ypperlig avvägning som bandet fått till.


Bra ljudbild. Suveräna låtar. Musiker som levererar musik från hjärtat. En skiva och en grupp som kanske inte alla har järnkoll på (jag hade det inte innan jag fick den i näven den där fredagsnatten!)… man kan inte begära så mycket mer av ett Tips, eller hur?
Ypperlig start på höstsäsongen av Rebellängeln Tipsar. Missa inte det här om du gillar övriga referenser nämnda i texten, helt enkelt.
I vanliga fall är det ju en inklippt version i Spotify som gäller för lyssning, men den här gången kan man säga att vi rör oss i lite mindre kända vatten. Det blir YouTube som förser oss med skivan!4 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: CULT OF FIRE ”Triumvirát””

  1. Eftersom du gillar det här så tycker jag du ska kolla upp Death Karma. Samma gubbar utom Devilish och om än ännu lite mer egenartat. Skitbra i min mening!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *