Rebellängeln Tipsar: UADA ”Devoid Of Light”

Första Tipset 2017 innebär inte bara att sviten med tips är tillbaka efter lite julledighet, det innebär också att det är en liten tillbakablick. Till 2016, och en skiva som jag verkligen önskar att jag hade upptäckt redan då.
Vi pratar om amerikanska black metal-orkestern UADA, och deras ”Devoid Of Light”, en skiva som jag hade läst lite om men liksom aldrig hann med, och som dessutom dök upp på årsbästalistor från flera personer vars omdöme jag brukar hålla högt. Inte på min då, eftersom jag ju inte hade koll på plattan, men jag lovar – den hade funnits där i så fall. 
Första veckan efter att den landat i min brevlåda (första måndagen på det nya året, man kanske kan se det som en form av nyårslöfte att skaffa koll på den här skivan!) så strecklyssnade jag den mellan 10 och 20 varv!

För den som vill ha en musikalisk referens så antar jag att polackerna MGLA känns som de ligger närmast, den musik som UADA frambesvärjer har samma form av ”driv”, ”rid”, ”flyt” i sitt framförande och sin känsla. Jag gissar dock att de själva inte reflekterat nämnvärt över en sådan sak, utan att de gör sin sak och inget annat. Bra så – på ”Devoid Of Light” får vi lyssnare totalt 5 spår, oc för ovanlighetens skulle när en skiva inte har fler låtar så är de inte mastodonter hela högen. Rätt uppfriskande  

Inledande Natus Eclipsim är ganska hård initialt, det händer saker på trummor och i riffande, men det dröjer bara en halv vers eller så innan det där svänget visar sig. Titelspåret är en låt som känns väldigt omfattande trots att de bara är 5:56 lång, S.N.M. är klassisk ”slingblackmetal” på det allra bästa av sätt. Min favorit heter Our Pale Departure, och det var den låt jag hade med som ”bäst just nu” när vi hade Hårdrockskväll nyligen. Grym dänga! Avslutande Black Autumn, White Spring är den enda låten som har lite längd i sig egentligen – det passar alldeles utmärkt som avslutning också.
Jag lovar, när tonerna klingar ut och det blir tyst så kommer du att pilla fram ”play”-knappen igen om du gillar den här typen av musik!

UADA är från Portland, och består av Jake Superchi på sång och gitarr, James Sloan på gitarr, Trevor Matthews på trummor samt Robb Bockman på bas. Kollar man ”similar artists” på Metal Archives så får man upp förslag som nämnda MGLA, men även DISSECTION, DAWN,INQUISITION och PLAGA. Undertecknad har inte koll på alla, men de jag har koll på stämmer nog rätt bra. Ändå vill jag påstå att UADA är helt egna. De liknar sig själva.

Vårsäsongen av Rebellängeln Tipsar är igång, och det med en riktigt smällkaramell.
UADA ”Devoid Of Light” vill du inte missa om du gillar black metal!
  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *