Nyheter på Systembolaget – 20:e Januari

Förutom det Lokala & Småskaliga släppet i början på året så kommer nu den 20:e Januari ett ganska fläskigt släpp. Gillar du porter och stouts så har du en del att se fram emot. Som vanligt vill jag påpeka att det kan försvinna någon fram till Fredag, beroende på transporter och eventuella censurproblem o.s.v. Oftast brukar dessa dyka upp senare i såna fall.

Amager Hr Fredriksen, Imperial porter och stout, 11647, Danmark, 50 cl, 65,50 kr, 10,5 % 
De Danska regenterna på Stout-tronen släpper sin erkänt rekorderliga Imperial Stout ”Hr. Fredriksen”. Den här har jag testat ett par ggr, och det är en riktig snyting till stout. Nu har den även blivit uppgraderad på etiketten för att följa Amager’s övriga tema, med lite serietidnings-stuk på motivet. Med priset på 65 kr så är det ett odiskutabelt köp.

Birra del Borgo My Antonia, Imperial pils/IPL, 11417, Italien, 75 cl, 69,90 kr, 7,5 %
Denna är det många som går och väntar på. Den har funnits förut på Systembolaget och det är en Imperial Pilsner som är riktigt god. Nu kommer den dessutom på storflaska och SB tar in över 5700 flaskor. Jag gissar att den kommer att gå åt som smör i solsken, så här gäller det att ni hänger på beställningsknapparna.

Brewski/Evil Twin Little Big Hoppy, Amerikansk pale ale, 11437, Sverige, 33 cl, 36,20 kr, 5,6 %
Ett samarbete skapades mellan Evil Twin och Brewski härförledens, och en frisk APA blev resultatet. Jag har inte fått chansen att prova den än, men vad jag har sett så verkar den vara mer än duglig och t.o.m. rätt trevlig. Konstigt vore väl annars?

Brooklyn Black Ops, Imperial porter och stout, 11492, USA, 75 cl, 149,90 kr, 11,5 %
Det är här är också en återkommande kamrat. en gång om året. Fatlagrad 4 månader på Bourbon-fat och jäst med Champagne-jäst. Många gillar denna och ett tusental flarror finns att tillgå, så ja… var snabb här med.

Clown Shoes Barista, Brown ale, 11686, USA, 65 cl, 90,60 kr, 8,5 %
Amerikanska Clown Shoes verkar satsa lite på Sverige för tillfället? 2 olika ölbärs i fasta sortimentet och nu kommer deras senaste Brown Ale på tillfälligt besök. ”Barista Breakfast Brown” är orignalnamnet och då kan ni ju gissa att är kaffe i och det är det också. Kallpressad espresso och mjölksocker.

De Ranke Hop Harvest 2016, Belgisk ljus ale, 11687, Belgien, 75 cl, 90,40 kr, 5,5 %
Också en återkommande pjäs. Lite alternerad varje gång och detta är då som namnet antyder 2016-versionen.

Dugges Big Bang Beer, Barley wine, 11243, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11 %
Vad jag förstår så skall detta vara en Amerikansk Barley Wine, och då lär det också vara duktigt med humle ikastat? Den här gynnaren var med på ÖÖWF2016, men jag missade den där av någon outgrundlig anledning? Tjänstefel? Ja förmodligen. Gult kort på mig.

Dugges Hunter & Sons Sidamo Dimtu, Imperial porter och stout, 11214, Sverige, 33 cl, 50,20 kr, 10 %
Den här missade jag dock inte. En tung Imperial Stout med kriminellt mycket kaffe nertryckt. Okristliga mängder Etiopiskt Sidamo Dimtu kaffe har man använt här. Kaffechock! Kan vara Dugges bästa kaffestout hitills. Den bär på en trevlig ”röd” aura förutom den goda kaffesmaken.

Founder’s Lizard of Koz, Imperial porter och stout, 11439, USA, 75 cl, 199,90 kr, 11 %
En lite uddare pjäs från Founders. Deras Backstage-serie där bland annat Big Lushious och reDANKulous började sin bana har nu fått tillskott av denna. En Imperial Stout, bryggd med färska blåbär, choklad och vanilj och slutligen lagd på Bourbon-fat för att vila en stund. Väldigt få flaskor, runt 700, finns att tillgå. Be quick or be dead. Jag personligen är väldigt nyfiken på denna, men jag har en ond föraning då jag sett på sociala medier att flera haft problem med denna.

Hornbeer Caribbean Rumstout, Imperial porter och stout, 11561, Danmark, 50 cl, 64,90 kr, 10 %
Stout, stout, stout. Danska Hornbeer gör bara prima varor och denna fining innehåller rökmalt, kryddor, kaffe och rom. Lagrad på ekfat. En ”keeper” men gillar du hårda tag så går den bra att dricka direkt. Jag har faktiskt aldrig provat den även om den funnits med i svängen ett bra tag. Jag får ändra på det nu.

New Belgium Hof Ten Dormaal Golden Ale, Belgisk ljus ale, 11880, USA, 35,5 cl, 39,20 kr, 7 %
”Lips of Faith” kallar ju New Belgium sin ”limited”-serie och denna gång har de sambryggt med ”Hof ten Dormaal” från just Belgien. New Belgium har ju gjort sig ett namn på att vara ett modernt Amerikanskt bryggeri som sneglar på Belgiska traditionerm medans Hof ten Dormaal är inte bara ett Belgiskt bryggeri som tar idéer från moderna öl, men även har en egen farm där de bl.a. odlar egen humle. Tillsammans har de skapat denna lilla rackare och det är en Belgisk Golden Ale med krossade solrosfrön och vildmorot (blomman vildmorot, inte den orangea avlånga prylen som växer under jord).


Omnipollo/Siren/Dave Strachan Lorelei Coconut Maple Toast, Imperial porter och stout, 11837, Sverige, 33 cl, 69,40 kr, 10,5 %
En menage-a-trois mellan Omnipollo och Siren där de bjudit in Dave Strachan, vinnaren från hembryggningstävlingen som bryggerierna anordnar. Vinnaren har i detta fall skapat en Imperial Porter med lönnsirap och rostad kokos. Ni kan nästan gissa på namnet att det är en söt kokos-explosion som väntar. Många kommer att gilla denna, men är du motståndare mot ”för söta” stouts så kan du undvika. Den lär ta slut blixtfort på SB oavsett.

Omnipollo/Buxton Lemon Meringue Ice Cream Pie, Övrig syrlig öl, 11290, Storbritannien, 33 cl, 46,10 kr, 6 %
Öl nr 2 med Omnipollo bakom rattarna. Denna gång med Engelska Buxton och deras Lemon Meringue Ice Cream Pie. En citronmarängpaj helt enkelt. Jag har bara provat denna som soft serve, så det ska bli intressant att testa den ”rent”. Jag gillade den då, men frågan är om det behövs något mer? Citron smoothie fruktöl kan den beskrivas lättast som.

Stillwater On Fleeks Imperial Stout, Imperial porter och stout, 11279, USA, 35,5 cl, 41,40 kr, 13 %
”On Fleek” som är slang för ”on point”, eller om du föredrar Svenska ”Precis rätt”, är en sambryggning mellan Stillwater och Casita Cerveceria som namnet till trots också är en ”spökbryggare” från USA. Vermont närmare bestämt. En ganska fet Imperial Stout på lill-burk.

To Øl Bee My Valentine, Imperial porter och stout, 11401, Danmark/Belgien, 75 cl, 109,60 kr, 7,5 %
”Alla Hjärtans Dag” eller ”Valentine’s Day” som det heter på utrikiska infaller den 14:e Februari och precis lagom inför det så släpper de Danska ordvrängarna To Øl en lite lättare stout bryggd med honung, jordgubbar och choklad. En given present till din öl-älskande sambo/livspartner eller helt enkelt en hjärte-present till dig själv?

Bildkälla: Alla collagebilder – Systembolaget.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *