Söndagsbilaga om vad tidningarna tyckte var störst, bäst och vackrast 2014

….idag är det den 25:e. Det betyder, för många av oss, att det är löning. I alla fall ungefär den här tiden på månaden, kanske inte just idag. Det är ju söndag. Den här gången betyder det nästan bingo, eftersom du 1) får en ”söndagsbilaga” som läsning, dvs en ganska lång artikel att sjunka ner i till söndagskaffet, samt 2) får en genomgång på vad några av de stora rocktidningarna anser vara de bästa skivorna under 2014. Kort sagt – om det nu inte räckte med Rebellängelns lista över de 50 bästa skivorna år 2014 (med denna tillhörande spellista på Spotify så att du kan provsmaka), så får du här en genomgång över vad Close-Up Magazine (uppmärksamma läsare ser dessutom att omslagsbilden till den här artikeln är stulen från just den tidningen), Sweden Rock Magazine samt Classic Rock Magazine tyckte om året. Du hittar alltså garanterat några skivor som du kan blåsa din lön på!

Som lök på laxen så tänkte jag att… ja, det är dags att sluta tjata om 2014 efter det här. Det året är ju slut (vi är nästan en månad in i 2015!), så det blir en koppling till vilka årsbästalistor som passar bäst till respektive skribent. Så du kan ha lite känsla för vad en recension från Rebellängeln, Jesper eller Hopmaestro betyder i koppling till din smak. Okej?

Vi startar med Sveriges största rocktidning, tänker jag. Sweden Rock Magazine. De låter varje år sina läsare säga sitt i en omröstning, samt skribenterna samla sina röster som sedan aggregeras till en skribentlista. Det brukar vara rätt stora skillnader på de där listorna, det kritikerna vill ha är rätt långt från vad som skördar stora framgångar hos gemene man. I år ser det ut så här:

SRM Topplista 1  SRM Topplista 3  SRM Topplista 5

Årets album enligt läsarna är alltså ACCEPT ”Blind Rage”. Fint så, inte så oväntat egentligen och det är ju en rackarns bra heavy metal-platta tyskamerikanerna har petat ihop. Till vänster har du toppen av läsarlistan, till höger har du toppen av skribentlistan (tog först med hela listorna, men så tänkte jag att… varför då? Det blir så små bilder att det knappt går att läsa – och du ska ju ändå köpa/har redan köpt tidningen, eller hur?). Antalet skivor som finns med på båda Topp 10: 2. Det är just ACCEPT, samt AT THE GATES. Sen går smaken brett isär. Personligen fattar jag lite eller ingenting av läsarnas röster (AC/DC? SABATON? ARCH ENEMY? HAMMERFALL?), men jag är nästan lika förvånad över att skribenterna har SKOGEN så högt (inte för att ”I Döden” är en dålig skiva, tvärtom är den fantastiskt bra), eftersom det är en ganska smal skiva.

Det här kan ju väcka frågor om hur man skriver en tidning där läsarna har en något annan smak än skribenterna, men det tror jag snarare är en styrka för Sweden Rock Magazine, bredden. Det finns något för alla, så många normalfans köper nog den tidningen. Personligen prenumererar jag på den, men det blir påfallande ofta att jag bläddrar igenom den när den kommer, och sedan lägger den på hög för noggrannare läsning. Och den högen hinner ofta bli en fyra-fem nummer tjock innan jag är lockad att ge mig i kast med den. Igen, det beror nog på bredden, men baksidan av det den här gången. Det finns lika mycket som jag inte tycker är intressant som det som är intressant, och det blir lite av en väl mastig känsla ibland.

Nå. Det som är värt här är ju då din smak. Vad du tycker. Och jag tror att det är rätt många som har bred smak och gärna kollar lite extra på säkra kort, vilket gör en lista som Sweden Rock Magazines till en bra utgångspunkt. Kollega Jesper har däremot betydligt mer gemensamt med nästa tidning vi ska kolla in. Classic Rock Magazine.

Classic Rock 1 Classic Rock 2 Classic Rock 3 Classic Rock 4

Redan när du kollade Jespers årsbästalista så kunde du kanske ana det, att där står den klassiska rocken högt i kurs, och det finns ett par gemensamma nämnare med tidningens årsbästalista. Jesper har inte rankat sina, det har tidningen gjort, och vi kollar här på de främsta tio (det finns bra många fler). Du kan se att man har RIVAL SONS överst på pallen, och duon ROYAL BLOOD (mycket prat om dem, måste faktiskt få tummen ur och kolla dem nu…) som tvåa. ACE FREHLEY återfinns hos både Jesper och Classic Rock, och det är överlag en lista med rätt snälla releaser. Mest av allt ska ändå sägas att detta verkligen är ett nummer av tidningen ni ska köpa, eftersom det är så mastigt matat med läckra sammanfattningar av 2014 (och för att skivan med exempel på musik från året som medföljer tidningen är riktigt bra). Det radas upp bästa nykomlingar, liveframträdande och jag vet inte vad.

För min del är detta ett givet köp varje år, trots att jag kanske oftast föredrar rivigare tag i min musik. Men här brukar man få det snyggt sammanfattat, med en hel del guldkorn att leta sig vidare från – och dessutom en lektion i hur man sammanfattar ett år. Alltid bra, alltid klurigt. Det här är listan för er som gillar er metal med mindre heavy och mera rock, och eftersom bilderna är knappt läsbara så kommer topp 10-listan här:

  1. RIVAL SONS ”Great Western Valkyrie”
  2. ROYAL BLOOD ”S/t”
  3. ROBERT PLANT ”Lullaby And… The Ceaseless Roar”
  4. AC/DC ”Rock Or Bust”
  5. BRUCE SPRINGSTEEN ”High Hopes”
  6. SLASH feat MYLES KENNEDY ”World On Fire”
  7. ACE FREHLEY ”Space Invader”
  8. BLACK STONE CHERRY ”Magic Mountain”
  9. OPETH ”Pale Communion”
  10. HISS GOLDEN MESSENGER ”Lateness Of Dancers”

Alltså. Hittar du ett knippe favoriter i ovanstående tio-i-topp-lista så är det kanske Jesper du ska lyssna mest till när det gäller tips och recensioner. Vill du istället samköra dig med Rebellängeln så är det Close-Up som verkar gälla, speciellt om man jämför deras topp 10..

Close-Up Close-Up best of 1 Close-Up best of 2

På dessa, synnerligen bristfälliga, bilder har undertecknad lite sådär stilfullt försökt få med en del av vad tidningen tyckte var bäst, utan att för den skulle outa hela klabbet med text och allt. Kontentan är alltså – precis som med de andra tidningarna – att du faktiskt måste köpa ditt ex eftersom du VILL VETA vad som skrivs och vad som står där. Du vill dessutom veta vilka skivor som belägger platserna 11-20. 11.20? Ja, alltså, jag tänkte avslöja de första tio för att ge dig en känsla för vilken typ av skivor vi snackar om, medan jag håller inne med 11-20. Så. Without further ado..

  1. AT THE GATES ”At War With Reality”
  2. MASTODON ”Once More ’Round The Sun”
  3. BEHEMOTH ”The Satanist”
  4. EYEHATEGOD ”S/t”
  5. PALLBEARER ”The Burde Of Foundations”
  6. THE HAUNTED ”Exit Wounds”
  7. MORBUS CHRON ”Swewen”
  8. VANHELGD ”Relics Of Sulphur Salvation”
  9. SWANS ”To Be Kind”
  10. YOB ”Clearing The Path To Ascend”

Ja. Precis. Om man nu jämför den här listan med den som eder Rebellängel hade, och kollar skivorna på toppen så ser man att det är rätt lika. Det skiljer lite placeringar, men många band återfinns på båda listorna. Alltså – har du en febless för Close-Up Magazines listor och musik så hittar du sannolikt lite guldkorn om du hänger med Rebellängeln det kommande året.

Och det finns fler. Ställen, alltså. Jag tänkte avsluta med att tipsa lite. Dels har du en stor lista, Mattias Klings sammanställning av musikåret 2014. Den är löjligt överensstämmande med min egen – med några undantag. Och det är förstås undantagen som är intressanta, de man letar. De man själv missat, men någon som har ganska lik smak som man själv hyllar.

Vill man verkligen gräva guldkorn så ska man hit. Till Metal Bastards Best of 2014. Varje år har jag hittat MINST fem riktiga pärlor på den här snubbens Best Of-listor. Jag förväntar mig inte mindre detta år, även om det är så att jag faktiskt har koll på ovanligt mycket det här året.

Där har du det. Best Of 2014, i ett vidare perspektiv!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *