Nyheter på Systembolaget 4 November

November tränger sig på, och som ni förmodligen sett så har det släppts en shitload med Julöl plus en hel hoper med öl i Lokala Sortimentet den 1:a November. Min vana trogen så bevakar jag inte dem släppen, just för att det släpps så kriminellt många olika öl som jag inte vet ett smack om. Då blir det bara massa hårdfakta i en lista som Ni kan läsa direkt på SB’s hemsida om Ni så vill.

Nu på Fredag däremot, om du missade Stigbergets GBG Week och Fatamorgana påfyllningen, så får du trösta dig med lite annat gott. Inte så mycket humlestinna prylar denna gång dock, men väl många topp-bira.
4 November

Anchor Steam Dry Hopped, 11603, USA, 35,5 cl, 23,90 kr, 5,4 %
Den gamle trotjänaren har fått sig ett lyft. Bryggerivärldens svar på Botox är Dry-Hop, och Anchor Steam Beer har fått sig en dos. Samma grundöl, men en extra torrhumlad sådan. Begränsad upplaga, så passa på att prova om du gillar originalet.

De Glazen Toren Canaster Winterscotch, 11779, Belgien, 75 cl, 80 kr, 8,7 %
Belgarna på Kleinbrouwerij De Glazen Toren släpper sin återkommande vintervärmare i stilen Scotch Ale. Kan passa väl i vargavinterns kyla efter en dag med skogsbruket.

Dugges Never Mind The Bollox, 11776, Sverige, 33 cl, 35,90 kr, 9 %
För en tid sedan så körde Dugges en omröstning bland sina följare på sociala medier om vilken ”gammal” öl man skulle ta in och brygga igen. Denna vann och får därmed sin chans igen i rampljuset. En mer klassisk dubbel-IPA med kanske något mer maltsötma än vad vi är vana vid med de modernare varianterna som kommer ut idag.

Founder’s PC Pils, 11739, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 5,5 %
Amerikanska toppbryggeriet vill såklart ha en ”vanlig” pilsner i sortimentet, så man ger här sin tolkning på stilen. Jag har inte provat den, men kommer att göra det på tapp samma dag som denna släpps i Sverige. För en ”25-lapp” så tycker jag att man åtminstone kan prova den. Bryggd med majs och carapils-malt och amerikanska humlesorter.

collage1nov

Fuller’s Vintage Ale 2016, 11666, Storbritannien, 50 cl, 64,90 kr, 8,5 %
En återkommande tradition det här med att Fuller’s släpper sin Vintage Ale. Många följer denna slaviskt och tycker det är en av årets höjdpunkter. Jag har provat några stycken genom åren, men det är inte min ”topp-stil” av öl. I år skall jag dock tjacka ett par för att testa. Jag börjar bli gammal, så jag kanske gillar den?

Gouden Carolus Indulgence Cuvée Sauvage, 11815, Belgien, 75 cl, 129 kr, 9,8 %
Joho minsann? Förra året släppte man den första i ”Indulgence”-serien och nu har Het Anker har fått en laddning 2 och 3-årig Lambic av Boon som de blandat ihop med sin Gouden Carolus Cuvée Van Der Kasiser Rood. Så en sorts collab Lambic då? Det kan vara intressant att prova.

Gulden Draak Brewmasters Reserve, 11676, Belgien, 75 cl, 134,90 kr, 10,5 %
Den här pangraketen är väl ett sorts monument över vad man kan göra borta på bryggeriet i Belgien? Whisky-fatslagrad Gulden Draak bryggd och såld första gången på bryggeriets 230-års dag. 1300 flaskor letar sig till Sverige och om det här ger dig njutning så gäller det att du är med på beställa-knappen.

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2016, 11415, Int. märke, 33 cl, 29,90 kr, 5,9 %
Denna återkommande 2-säsongsölen i samarbete med Svenska importören Brill är väl inne på, ja, nionde eller tionde versionen? En American Pale Ale som bör vara lättdrucken och allmänt trevlig. Jag har inte provat årets version, men jag tycker personligen att de har blivit lite tråkigare för varje gång? Alternativt så har min smaklökar förstörts av humlebränna? Jag kommer oavsett köpa den för att prova, och jag antar att du kommer göra detsamma? Det borde vara en reko standard-APA.nynashamnbotet

Nynäshamn Bötet Barley Wine 2015, 11763, Sverige, 25 cl, 36,30 kr, 9,1 %
Ytterligare en återkommande gäst. Årets version av Bötet’s Barley Wine genererar alltid ett leende på läpparna hos alla som varit med ett tag. Som vanligt i dvärgflaska som blivit synonymt med Nynäshamns starkare brygder. Det spelar ingen roll, för det här är en bira man kan lita på.

Poppels Projekt 009 Imperial Saison, 11929, Sverige, 75 cl, 119 kr, 8,5 %
Nästa del i Poppel’s projektserie. Vi är nu uppe i Nr 9 och 03 och 07 var Saison’s med röda vinbär respektive svarta vinbär. Nu gör man en kombo och mixar båda. Är det den perfekta blandningen? Vi får se på Fredag helt enkelt.

Smuttynose Baltic Porter, 11761,USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9 %
En mycket stabil Baltic Porter kommer från Smuttynose med samma namn som stilen den är bryggd i. Baltic Porter för nytillkommna tittare, är en liten avart som kortfattat kan beskrivas som en lager-variant av porter. Den är underjäst och trots vad många tror, så är det en gammal metod. Det finns kanske en anledning till att den inte är så vanlig nuförtiden? Men, det här är i alla fall en av de bästa i stilen, så här rekommenderar jag att man köper ett par.

Stillwater Gose Gone Wild, 11772, USA, 65 cl, 99 kr, 4,3 %
Brian på Stillwater är en spökbryggande mästare som gärna ger sig i kast med Saison’s, Gose’s och Biere de Garde. De äldre farmarstilarna från förr. Här har han tagit Westbrook’s Gose som grund, och hottat upp den lite. Extra mycket Citra och Amarillo humle plus att han petat i en sträng av Brett-jäst för att ge den karaktär. Storflaska och ”bara” 4.3%. Dela den med en polare så har du fått smaka en av de högst rankade Gose i världen för tillfället.

tilquinoudegueuze

Tilquin Oude Gueuze, 11508, Belgien, 37,5 cl, 66 kr, 6,4 %
Ja… Här får ni vara med Gueuze-lovers. En välbekant herre dyker upp och ställer till oreda i leden. Här kommer det nog att smälla till snabbt? 2000 flaskor lite drygt och det är en pangfin bärs. Bli inte nedtrampad i kön bara.

Bildcred: Alla collage bilder courtesy av Systembolaget. Övriga: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *