Brewski Mangofeber

Öl: Mangofeber
Stil: Imperial IPA / Double IPA
Styrka: 8,0%
Bryggeri: Brewski,  Sverige
Var: Systembolagets Lokalt och Småskaligt (och i butik runt Skåne).

”You had me at mango…”

Ja, det här kan vara en av de mest omtalade ölen just nu? Den har funnits på tapp lite här och var och den var med
”All In Beer Fest 2014” i höstas. Jag personligen missade den festivalen och jag missade den även i Örebro (där jag bor) när de hade en s.k. ”tap-takeover” på Örebro Ölcafé samma helg som ÖÖWF2014 (Okej, jag orkade inte gå från mässan och dit, och så var det med det.) Nu har den äntligen kommit på flaska så vi bonnläppar kan få med oss ett par flaskor hem till hemmets lugna vrå och sitta och titta på den, klämma på den och eventuellt kanske göra andra saker med den också?

Brewski är ett nytt bryggeri som ploppade upp i somras när bryggaren Marcus Hjalmarsson tyckte att det vore dags med något eget. Han har tidigare trollat fram DIPA’n ”Twisted Twin” under Höganäs Bryggeri etiketten. Den är för övrigt också en riktig slagdänga som varje öldrickare bör ha innanför västen. Det verkar vara ett driftigt gäng som snubblar runt i bryggeriet och förutom att ha en hel del egna öl på väg, så har Brewski även en collab-öl på gång in på SB ihop med All In Brewing och amerikanska Cigar City. Mer om det en annan gång. Så länge så kan ni bara hålla ögonen på namnet Brewski som verkar bli en kraft att räkna med framöver?

Tillbaka till dagens brygd.

Aromen är såklart exotisk och sensuell. Det är som att köra ner snoken i en veritabel fruktkorg med apelsiner, mandariner, ananas, mango, cumkvat  comkva kumkua cumquatts … och en hög med andra frukter  som man inte kan stava till. Blundar du, så börjar du omedvetet att nynna på ”Papaya Coconut” med Kikki Danielsson. Under denna fruktkompott så ligger det en svettig och lätt överviktig maltbas och flämtar likt en tysk turist på en charter-strand i grekiska arkipelagon.

Smaken har dock inte riktigt den mango-smak man kanske förväntar sig? Nu vet jag inte hur mycket mango dom har proppat ner när dom bryggde men jag hade en mental sinnesbild där jag står bakbunden vid en stolpe och slagmännen i New York Yankees turas om att skjuta mangos på mig och mitt ansikte skulle vara plockhandske. Så mycket mango smakar det inte, men missförstå mig inte här, det spelar faktiskt ingen roll. Jag gissar däremot på att mangon har bidragit med den perfekta runda sötman som omger den här ölen som ett extra skyddslager. Den är helt enkelt som en flytande godispastill, fast för vuxna såklart, för bitterheten kommer in på slutet och precis som en schlagerhöjning så sitter den som en smäck.

Eftersmaken är som en actionfilm, där bitterheten kommer in på flanken i en driftande sportbil och plockar upp sötman. Tillsammans så sladdar dom runt dig ett löjeväckande antal varv, innan de åker tillsammans bort i horisonten. Du står kvar där med humleröken som yr runt dig medans tystnaden lägger sig och när du andas in för att ta en djup suck, så får du känningar av humlen som ligger kvar och pyr i luften.

På ren svenska: Det här är en näst intill perfekt balanserad svensk DIPA, precis en sån som jag väntat så länge på. Mangon är bara en bonus som gör att den sticker utanför boxen så pass mycket så att Brewski lär få ta ett SMS-lån och köpa upp all mango dom hittar. För den här ölen har dom inte bryggt för sista gången.

9,5  mangos av 10 ser den här ölen som ett bra karriärval och vill hamna i Brewski’s tankar.

Extra info 1: Jag vet att dom laborerar på en variant av den här, med andra frukter… spännande.
Extra info 2: Frun här i huset, min så kallade bättre hälft myntade följande fras när hon smakade – ”Åh, nu fick jag en syn. Jag ser mig själv en het sommardag sippandes på en sån här.” Jag med gumman… jag med.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Mongoose” med Fu Manchu, varför vet jag inte? Den låten började bara spela i huvudet när jag tog första klunken.

6 reaktioner på ”Brewski Mangofeber”

    1. I skrivande stund…nej. Men det har kommit in i websaldo på SB’s depå så skynda att beställa.
      Eller be ditt lokala bolag att ta hem till hyllan.

  1. Jag beställde hem 4st Mangofeber samt några öl från ”Skellefteå-bryggeriet-som-jag-inte-minns-namnet-på-men-alla-öl-heter-levande-så-det-är-väl-någon-sekt”.

    Har dock druckit den förut, på fat, och då har den varit mycket god.

    1. Bra där Jarno! Kallholmens Maltbryggeri tänker du på kanske? Jag har inte provat något från dom, men du får väl klämma in någon kommentar vad du tycker om dom.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *