Det gjordes bättre videos förr!

Ja, jo, bäst att erkänna. För tillfället är eder Rebellängel inne i en nostalgisk fas där musiken som spelas inte bara ska vara från förr och bra, det ska helst slå an en sträng av riktiga minnen och nostalgi också. Men ändå, får man inte erkänna att det liksom var mer… vikt och klös i de videos som gjordes förr i tiden? När MTV var det hetaste som fanns, och den ultimata framgången var att få spelas ett par avsnitt i rad på Headbanger’s Ball med Vanessa Warwick? Personligen förälskade jag mig i många band då, och såg programmet med videobandspelaren (VHS!) på vänt medan man såg vilken låt som skulle spelas. Det slutgiltiga blandbandet blev förstås alltid guld… man undrar var de är nu, dessa mödosamt samlade och tillverkade reliker? Lite som när man lyssnade på Rockbox med Pär Fontander och hade fingret hovrande över inspelningsknappen för att fånga ny och cool musik.

Så. Jävla. Långt från internet och Spotify.

Och med det sagt… om det finns en enda grupp som verkligen behärskade det här med videos, som liksom skapade en helt ny nivå i sin karriär med hjälp av den så är det ju TWISTED SISTER. Dee Snider och mannar hade bra plattor sen innan, men för de stora massorna och sin karriär var det deras videor som var grejen.

Först ut var I Wanna Rock –  du vet den med läraren som bråkar med eleverna och sen får smaka på bandets vrede, bland annat genom att bli kastad som en basketboll genom korgen – och den är ju så klassisk att jag spelat den för mina kids och till och med de fattar. Hur skadade de än är av diverse konstiga YouTubers (Tomu? Chris Whippit? Vad fan..?) och TV-spel så funkar den här videon. Om låten är fantastisk? Jaa…ooo..vars. Den är väl bra, men betänk hur konkurrensen såg ut den här tiden. När IRON MAIDEN släppte en guldplatta per år, DIO var i högform, med mera med mera. Bra, men stack den egentligen ut över all annan fantastisk musik?

Sen kom uppföljningsvideon. Fullständig briljans egentligen. Typ som ICA-reklamen i form av en följetång, men i halv-ostig hårdrockstappning. Genialt.

Den elake läraren spelar här en pennalistisk förälder som – såklart – går mer eller mindre samma öde till mötes då bandet kommer den rockande tonåringen till undsättning. Igen, låten är helt okej och väl värd sin framgång men det är videon som det riktigt geniala.

Det gjordes verkligen bättre videos förr, men måste ju fråga sig… vilken är den bästa videon det senaste året? Och kan någon video från 2000-talet mäta sig med de här klassikerna?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *