Duell: Anchor Steam Beer vs Rådanäs California Common

”David vs Goliath”

And the winner is… Rådanäs Bryggeri!! – *applåder*
Japps, Rådanäs gör det igen. Jag har uppmärksammat dom förut, och självklart så hade jag rätt redan då. Grabbarna har koll på läget där nere (eller där uppe, beroende på var du bor). Redan från början så tyckte jag att dom var spännande, och efter det så har de gått från klarhet till klarhet enligt vad jag kan bedöma. Jag diggar deras old school style, och att de verkar skita i att vara hetast och fränast på gatan. Med sina klassiska och stilrena etiketter och val av solida ölstilar, så verkar de även gå hem hos våra övervakande bröder och systrar på Systembolaget. Först så klämde de in sin lageröl och vann upphandlingen ”Lager flaska – Sverige – Småskaligt/lokalt” och sen la de i tvåan och gasade på. De vann nu i dagarna ”Lager flaska – Sverige – Craft” med sin ”California Common” som släpps 1:a September på standardsortimentet. Den går att beställa i nuläget till din butik via webben.

Men vad är det för simmig dryck de har vunnit med egentligen? ”California Common”? För den frågvise så kan vi väl enkelt förklara det så här. *djupt andetag*
Förr i tiden, säg 1800-talet, så var det inte helt lätt att kyla ner sina produkter och eftersom lageröl skall hållas hyfsat kallt och kylas ner ganska snabbt till 13-24 grader så var det lite halvsvårt. Framför allt i Kalifornien, som inte är direkt känt för sina låga temperaturer. Därför utvecklades ”steam beer”, en ölstil som bygger på lageröl-tänk, men med en ale process. Man brygger ett öl med lagerjäst men i ale temperaturer. Från början så är det ett riktigt arbetaröl, eftersom det är/var billigt, men med tiden så har det blivit ett riktigt hantverksöl.

Anchor Brewing har väl utvecklat detta till sitt signum, och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att deras ”Steam Beer” är världsledande i klassen, och den har funnits i standardsortimentet på Systembolaget längre än vad jag kan komma ihåg.

Så… vad kan vara mera passande än att låta dessa två duellera mot varandra i en klassisk duell? En mano a mano? En envig? Inget är bättre säger jag, må bäste man vinna.

AnchorSteamBeer1

Öl: Anchor Steam Beer
Stil: California Common
Styrka: 4,8%
Bryggeri: Anchor Brewing Company, San Francisco, USA
Var: Systembolaget – Standardsortimentet

Som sagt, en riktig klassiker. Det är inte många som kan slå Anchor på fingrarna här. Visst, det är inte världens roligaste ölstil, men Anchor brygger den till perfektion. Jag gissar att de flesta i rummet har testat denna minst en gång? Så jag kan hålla mig kort här tror jag, utan att skämmas.

Aromen är lite torr och dammig men med en viss fruktighet. Den luktar ungefär som en dammtrasa efter att du har torkat av fönsterbrädan när du städat bort de gamla blomsterkvastarna efter din senaste födelsedag. En öppen och frisk dammighet. Motsägelsefullt? Ja kanske? Det luktar lite päron med, lite sött och grått.

Smaken är maltig men lite sprudlande. Ungefär som en en 45-årig gubbe som går på 20+ klubbar så fräser den till i ett sista försök att verka intressant. Lite syrligt fruktig på något sätt, förmodligen så är det hans after shave som han snodde av sin 25-årige son innan han gick på förfest hos sina gamla kompisar som sätter en blandad ton av gammalt och nytt? Trots sin dammiga karaktär, så går det inte att undvika att se att den här killen har ett par moves kvar att spela ut. Blandningen av ung spirande blomster och gammal maltighet gör att den blir mer än bara drickbar.

Den här biran är en stilbildare, och den muckar man inte med hur som helst.

7.0/10

RådanäsCaliforniaC

Öl: Rådanäs California Common
Stil: California Common
Styrka: 5,3%
Bryggeri: Rådanäs Bryggeri, Mölnycke, Sverige
Var: Systembolaget – Standardsortimentet 1:a September, beställningssortimentet nu.

Japps. Som en fjäderviktare mot en tungviktare dyker dom upp. Med skjortärmarna uppkavlade så kommer de till marknaden och skall göra upp med ”Bulten i Bo”. Något högre procent än originalet och lite snyggare till det yttre. Det här kan bli en riktig fight. Kan de leverera ännu en gång?

Aromen är något djupare och tyngre. Maltig karamell-kola doft brusar upp som en arg arbetare på ett fackmöte. Nu får det vara nog! En nötig doft bygger upp underifrån och lite trä späder ut blommigheten. Skumkakan är inte att fika med, då den lägger sig som ett lock över allting och försöker att hålla tillbaka ilskan som bubblar. Självkontroll kan bara vinna den här matchen.

Smaken är rätt krämig och trevlig. Karamell och frukt förenas i en pakt om att försöka lösa det här problemet. En lite söt och svettig arbetarskjorta dämpar hela upplevelsen och den kämpar förtvivlat med att försöka leva upp till sin förfader i recensionen ovanför. Den är inte riktigt fulländad, men fullt acceptabel. En något brysk och kärv eftersmak tar ner helhetsintrycket lite granna.

6,5/10

Slutsats:

Den här duellen slutar ungefär som när John Bonham (Led Zeppelin) skulle visa sin son, Jason Bonham, hur man spelar trummor. När varje lektion var avklarad, så visade John någon liten detalj till, så att hans son inte skulle tro att han hade något gratis. Enbart för att trigga ett beteende som gjorde att han gjorde allt för att klå sin farsa nästa lektion. Just i detta fall så får jag användning av den gamla tesen ”Gammal är äldst”, men för den sakens skull så är inte den yngre dålig. Jason Bonham växte upp och blev mer än en ”vanlig” trummis. Man ska aldrig heller glömma pris och närhet, något som jag egentligen inte bryr mig om när jag bedömer öl annars. Rådanäs kostar 19:90 och är gjord i Mölnycke, Sverige. Anchor kostar 23:90 och är gjord i San Francisco, USA. Support your locals!

Jag är prick nöjd och lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Clouds over California”, vilket är precis vad Rådanäs gör här. Orsakar orosmoln över Kalifornien. I alla fall när det gäller den Svenska marknaden.

2 reaktioner på ”Duell: Anchor Steam Beer vs Rådanäs California Common”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *