Fate Of Norns Pale Ale

Oppigårds är kanske det svenska bryggeri som jämte Poppels klarar av att ha såväl stor cred som ekonomisk framgång när vi snackar craft beer. De lanserar grejer lite nu och då, samtidigt som de har ett par riktigt välsmakande storsäljare (Amarillo… New Sweden IPA..). Nu har de börjat köra burkar också, och det är förstås bara av godo (du vet, burk är bättre än flaska), och en av deras fina nyheter är Norn Pale Ale. Jag gillar den, skarpt – och precis som sig bör så kan man liksom inte låta bli att dra musikaliska växlar på det. AMON AMARTH har ju för tusan en hel skiva med ”Fate Of Norns” på repertoaren!

Ölen är en ganska blek (till färgen, inte smaken) klassisk pale ale. Bra fruktighet och fin beska. Varma sommardagar är måhända långt borta just nu, men man kan ju redan tänka sig den här till en het solig dag… eller till grillen. Musikaliskt kanske det är ett av de mer anonyma albumen som giganterna AMON AMARTH har släppt, framförallt är det ganska ojämnt. Några riktiga höjdarlåtar (storhiten The Pursuit Of Vikings samt inledande An Ancient Sign Of Coming Storm är väl de uppenbara).

Oavsett så tycker undertecknad att det finns en liknelse man kan göra mellan Oppigårds och just AMON AMARTH – och det är grundläggande kvalitet. Oavsett om det handlar om Golden Ale (uäck för den stilen!) som man egentligen inte gillar, eller relativt anonyma Valkyries Ride från AMON AMARTH så är det lik förbaskat välgjort.

Fate Of Norns Pale Ale. Skål..!

3 reaktioner på ”Fate Of Norns Pale Ale”

  1. Ja, båda är ju bra. Men namnet på ölen har ju, tyvärr, ingen koppling till ”Norns” i nordisk mytoligi. Hade ju vart häftigare om det var så och kopplingen till amon amarth hade vart perfekt isåfall.
    Inte långt ifrån oppigårds bryggeri ligger nämligen Norn, eller Norns bruk. Ett gammalt järnbruk intill sjön stora norn, liten by idag och bruket är museum.
    Hursomhelst spelar det ingen roll då båda är riktigt bra och bör avnjutas i samspell med varandra, kandske bäst på en brygga vid stora norn ?

    1. Chief Rebel Angel

      Ja – såklart har du rätt. ”Alla” Oppigårds öl är ju lokala namn snarare än något annat, men men… det är bra grejer båda. Som du skriver!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *