Founders All Day IPA

Öl: All Day IPA
Stil: Session IPA
Styrka: 4,7%
Bryggeri: Founders Brewing Company, Grand Rapids, Michigan, USA
Var: Beställningssortimentet, Systembolaget (Kollikrav – 12 st)

AllDayIPA

Ja, du läste rätt i beskrivningen däruppe. Den här kan man bara beställa i 12-pack via beställningssortimentet på Systembolaget, men läs vidare för all del så ska jag förklara.

Session IPA – Ja vad är det? Jo, det är en lättare IPA-variant som har uppstått som en motreaktion till trenden att varje vanlig IPA som släpptes hade en tendens att skruva upp alkoholstyrkan något. Det är faktiskt så att det inte alltid är lämpligt att peta i sig en bärka på 7-8% (?), t.ex. en smällhet sommardag när man nästan förgås av värmen, så kan det faktiskt vara lämpligt för allas trevnad att man sprider ut sin dagskonsumption något. Det är inte OK att ligga i ett hörn och jollra i fosterställning bara för att det är semester, i alla fall inte om du är en lika ansvarsfull vuxen som jag.

Nu är vi ju inte direkt bortskämda i Sverige med extrema sommardagar, även om årets sommar har varit smällfin, men jag kan hjälpa er att hitta på flera tillfällen där det kan vara lite sådär gubb-mysigt att ha ett 12-pack ståendes. T.ex. om du ska ha en grabbkväll och lira kort, en fotbollstittar dag med polarna eller varför inte en tjejmiddag med väninnorna som följer denna bloggen och har kvalitetstänk angående sina drycker? Tro inte att jag är en mansgris, jag har koll på alla. Egentligen så passar det alla tillfällen där du kanske ska bjuda på förfriskningar och vill ha ordentliga godsaker, utan att för den delen även bli ruinerad på kuppen.

Jajjemen, den här lille parveln kostar nämligen bara 19,90 kr/st, och för den slötänkte kan jag då raskt räkna ut att ett 12-pack kostar alltså ”bara” 228,80 248,80 238,80 kr. Klarrt o betarrt!!

Vad är det då man får i detta paket som försvarar att man ska köpa 12 st? Jo, Founders är ytterligare att förstaklass bryggeri från Amerikat. Ni som har läst mina tidigare recensioner kanske har börjat förstå trenden här, och ja, jag erkänner att jag är lite influerad av USA i min öl-fostran. Men jag ska gottgöra er framöver, jag lovar.

Doften är som väntat från en amerikansk IPA, väldigt fruktig med grapefrukt och citrus och lite sådär sommarfräsch.
Jag tänker på sommarängar, blomster och Ida’s Sommarvisa (fast med distad gura och dubbla kaggar).

Smaken träder in via en ganska tunn kropp, tack vare ”Session” statusen, men är ändå lite lagom trevligt bitter och humlig. Man tar slurk efter slurk och helt plötsligt är den slut. Jag upplever den även som lite rund i smaken, vilket även bidrar till den lättdruckna karaktären. Den här ölen är som klippt och skuren att ha med sig i cykelkorgen en varm sommardag när du ska hojja iväg och ge svärmors katt lite mat när hon är på semester i Kroatien, och du får stanna hemma bara för att du har bränt semesterkassan på hantverksöl.

Burkformatet ger även med sig en viss garanti för att den är reko i färskhetsstatus, och den finns fortfarande att beställa på SB, så det är inte mycket att tveka om.

8 svettiga ölmagar av 10

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på Volbeat och ”Evelyn” – Varför? Jo, för att Volbeat har blivit hela världens festivalband, och på festival tjänar alla på att vi dricker något svagare öl, och även om sommaren är slut så kan vi alla tänka tillbaka på sommaren som har varit. Jag gillar inte Volbeat förutom när dom försöker låta som andra, för då är dom riktigt bra. Därför så skall ”Evelyn” in på vågrätt sju. Happy Saturday!

1 reaktion på ”Founders All Day IPA”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *