Intervju: Fredrik Åkesson, OPETH

Ständigt pigga OPETH är aktuella igen, den här gången med liveutgåvan ”Garden Of The Titans” från Red Rock Amphiteater i Colorado såväl som med spännande öl tillsammans med Heavy MetAle. Läge alltså att prata lite med ett stycke höstförkyld gitarrist, Fredrik Åkesson!

Fredrik – hur är läget?

-Förkylt! Eller, så farligt är det inte, men det blir ju så när man har småbarn och hösten kommer. Förutom det är det toppen!

Ja, det förstår jag. Ny liverelease på gång, och du firar väl tio år som gitarrist i OPETH?

-Det är till och med 12 snart, i april. Tiden går ganska fort, jag och trummisen Martin Axenroth studio skivdebuterade med ”Watershed” 2008, men då hade Ax redan spelat med bandet några år. ”Garden Of The Titans”  är Opeth’s fjärde live-DVD/album och den blev annorlunda jämfört med de tidigare tre som alla är inspelade inomhus och alla i England. Den här utspelar sig på den legendariska amfiteatern Red Rocks i Colorado.

Ni är ju ett band som dels turnerar mycket, men också ger er på nya och ganska häftiga arenor. Jag har till exempel sett er på Konserthuset här i Stockholm. är det något ni eftersträvar? En ”bucket list” med spelställen?

Ja, vi försöker hitta nya ställen att spela på, det blir blir såklart lättare i större städer där utbudet är större. På senaste”Sorceress” turnén så fick vi uppleva en del nya ställen som Sydney opera house, Radio city hall i N.Y och
Wembley arena till exempel, Ändå måste jag säga att Red Rocks är den mäktigaste platsen jag spelat på. När man står  Högst uppe på läktaren så ser man hela vägen till Denver, och från scenen så var det episkt att kolla in de gigantiska  Klipp blocken som ramar in stället. Det råder något av ett öken klimat där så på dagen var det varmt men när det var dags för giget så var det 0-gradigt och dessutom blåste det in en storm efter tre låtar Så på så sätt var det ett  tufft gig att spela. Efter spelningen var vi lite missnöjda och tänkte att det var typiskt att det skulle bli halvdant på grund av kylan, men när vi såg och hörde resultatet kunde vi konstatera att det funkade fint allting. David Castillo som mixat har verkligen fått till en ljudbild som fäster på.

Ja, ni bytte lite av er stil för tre skivor sen men jag tycker att det gifter sig bra live. De nyare låtarna får mer tyngd?

-Ok tack! Det blir en cool mix med de nya och gamla låtarna live. Jag tror inte bandet hade funnits nu om vi bara hade traskat på i samma fotspår faktiskt men vi tycker fortfarande det är kul att spela de äldre låtarna.

Nu har ni tillfällig paus i gigandet förstår jag, och ska få släppa ”Garden Of The Titans”. Är det nervöst som artist, när det liksom blir just innan det brakar lös?

-Näe inte direkt, så länge vi känner att vi är nöjda så kan vi inte göra så mycket mer än hoppas på att dom som är intresserade gillar Plattan/Dvd´n. Responsen hittills har varit bra dock. Parallellt med releasen nu så förbereder vi oss att gå in i studion för att spela in nytt material. Och så skriver jag material tillsammans med Biff Byford från SAXON.

Spännande, den där kommande plattan återkommer vi ju gärna till när ni känner er mogna att avslöja mer. Och Biff är ju lite av en kändis för oss på Heavy MetAle. Får du gå tillbaka till de klassiska heavy metal-rötterna i det samarbetet?

-Ja, Biff vill göra en soloplatta. Vi har skickat låtmaterial fram och tillbaka en hel del över nätet så vi får se vad som händer. Man har ju lyssnat på SAXON sen var man var grabb så det är så klart lite spännande. SAXON har ju bryggt öl med er också…

Ja, precis. Och nu kommer OPETH med 3 öl från Heavy MetAle. Vad tänker du om det?

-Riktigt kul! Vi gillar konceptet..först och främst superb kvalitet på ölen sedan att buteljerna pryds av skivomslag samt en QR kod länkat till musiken känns originellt. Vi har bryggt en öl tidigare men då var det betydligt krångligare och striktare från bryggeriet ang etiketten. AX och jag fick besöka Nääs Gårdsbryggeri och det var klart intressant. Gunnar som äger gården berättade att han mjölkat kor i den där ladan som barn, men för en tid sedan byggt om det till ett bryggeri. Vi provade en hel del alternativ för att hitta 3 stycken spännade öl som känns rätt och har en originalitet från det övriga sortimentet. I det här jobbet så blir det ofta ett par bira efter spelningarna så vi försöker att prova den lokala ölen vart än skutan bär. Vi hade några ganska tydliga tankar om att vi ville ha en klassisk tysk pilsner, en sån där med bra skumkrona och fin beska. Inte för söt. Det blir vår ”Heritage”-öl. Sen blev det såklart en Red Rocks Ale för att följa temat med de röda klipporna på ”Garden Of The Titans”, och sist men inte minst så hade ni förslaget med en färdig Session IPA för vår ”Sorceress”-skiva, och det passade oss bra… det är inte fel med en session som har lite lägre procentsats, för dricker man öl vill man ju kunna ta ett par utan att bli för full.

Riktigt bra val alla tre tycker jag, de är passande. Och release är snart?

-Ja, vårt skivbolag och manager hade en kul idé om att vi borde visa den här spelningen på biografer i samband med Släppet 2:a november så vi hoppas att ölen kommer vara klar till dess. Två tillfällen i Stockholm, ett i Göteborg och så ett i Eskilstuna blir det.

Härligt, hoppas vi ses där. Tack för snacket, krya på dig och lycka till med releaserna av öl och ”Garden Of The Titans”!

-Tack själv, vi är laddade. Skål!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *