Kompistips: Impure Wilhelmina & Greta Van Fleet

Du vet det där med kompisar som tipsar om bra musik? Ovärderligt, säger jag. Dessutom är det rätt ofta så (i alla fall i mitt fall) att det handlar om skivor som jag 1) aldrig hade hittat annars, samt 2) rör sig lite utanför min normala genre. Kanske hänger de ihop lite, men det spelar mindre roll. Kul ändå. Och i det här fallet så är det dels en långväga ”gammelkompis”, och dels en… ja, inte kompis men i alla fall seminy. Du vet, tillkommen de senaste 10-15 åren, vilket för oss äldre är klart modern tid…. hehe…

OCH: jag har bara lyssnat litegrann på de här skivorna. Inte skitmassor. Och det gör det här lite läskigt, eftersom undertecknad normalt är rätt anal avseende hur mycket jag vill lyssna på en platta innan jag uttalar mig!

Så. Hålan, min gamla suveräna från Skellefteå som jag bara träffar sporadiskt men ändå alltid har en helt perfekt ”det känns som om vi alltid har kul”-kontakt med har jag messat en hel del med under sommaren och hösten. Om hårdrock, om olika tips, och han kom med den här.

GRETA VAN FLEET är rock’n’roll, aningen mjukare och med mer fokus på sväng än vad undertecknad vanligtvis kanske har i spelaren, och trots att de här jänkarna bara släppt en enda EP så ska du hålla ögonen på dem. Bandet är en hel släkt i form av syskonen Kiszka och musikaliskt är det här rakt nedstigande led från typ LED ZEPPELIN. Läs gärna den här artikeln med Chicago Tribune om du vill veta mer, eller lyssna rakt av nedan!

Skivan är en EP, men bandet har detta år släppt fullängdaren ”From The Fires”. Se där en skiva man verkligen borde kolla in men inte har hunnit med…

…lite som den andra kompistipsskivan, från R2. Den som heter ”Great Falls Beyond Death” med IMPURE WILHELMINA, em skiva som helt kort och enkelt sparkar arsle. Det är drivet. Det är rätt hårt. Det är allt det utan att släppa en enda sekund på melodi och känsla.

Det här är liksom inte ZEPPELIN, om man nu ska dra det vidare. Det är mer… typ DAWNBRINGER men med en modern edge? Eller, jag kan egentligen inte beskriva det på ett bra sätt, det är helt enkelt bra och modern hårdrock. Det bästa är antagligen att du lyssnar själv. Tyvärr (?) är skivan släppt av Seasons Of Mist, så det funkar väl inte med Spotify för tillfället. Mera YouTube alltså, och då får du ett smakprov här..

Så. Ganska jäkla skitlätt och riktigt kul när kompisarna regnar in bra Tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *