Marble Earl Grey IPA

Öl: Earl Grey IPA
Stil: India Pale Ale
Styrka: 6,8%
Bryggeri: Marble Brewery, Manchester, England / Sambryggd med Brouwerij Emelisse
Var: Systembolaget – Små Partier 4 Sep.

”Fancy a cup of beer?”

Det dyker upp en del öl här och var som är bryggda med té, och framför allt Earl Grey verkar vara poppis? Häromsistens hos Systembolaget så var det Siren’s ”Love of Work”, vilket var en session IPA bryggd med Earl Grey, och nu då denna estetiskt tilltalande flaska. Det är lite mer tryck i den här dock.

Men tänker man på det så borde té i sig själv vara en ganska hygglig komponent att skyffla i öl? Svart té kan vara ganska bittert, och som i detta fall att Earl Grey’s huvudsmaksättare är bergamott. Om du inte vet vad bergamott är, så är det en citrusfrukt där man pressar skalet och använder oljan som smaksättare i bl.a. té. Är du snusare så har du koll på smaken hyggligt, då den även används i snus av ”General” karaktär. Fruktköttet i sig går inte att äta, eller ja, det går väl – men det smakar inte direkt jordgubbstårta.

Nog om det. Engelska Marble Brewery kom i kontakt med Brouwerij Emelisse, Holland och de bestämde sig för att lattja fram den här. Holländarna har sedan gjort en egen variant på hemmaplan, och det vore intressant att testa den också för att jämföra, men det lär inte hända inom en snar framtid, så strunt i det.

Aromen på denna var oväntat fruktig och trevlig. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig, men någonstans inom mig när det är en IPA bryggd i England så brukar jag vara väldigt försiktigt. Humleknarkare som man är så blir man oftast missnöjd, men i det här fallet så blev det en positiv överraskning. De har haft i en ansenlig mängd med Earl Grey té (5kg), men även Citra humle och ”torrhumlat” allt i 10 dagar – och det märks i doften. Det luktar tropiskt, fräscht, solstrålar och té-bjudning deluxe.

Smaken har en underton av fräsch bröd, men även en frontal fruktighet, lite spänstig citrus och söt apelsin. Den är dock inte uppblåst och ”svälld” som många moderna IPA’s kan bli och man har en riktigt trevlig maltprofil som stödhjul på den här krabaten. Bergamotten gör sitt (i form av Earl Grey té) och eftersmaken är synnerligen njutbar.

Jag blev väldigt positiv överraskad av den här ölen och det är alltid kul när man kan få bli lite förvånad ibland. Det finns en hel del av den här kvar ute på Systembolagen, och jag rekommenderar den starkt till alla som gillar öl rent generellt, men framför allt till dom som kanske har lite svårt för alltför ”huggiga” och retsamma öl. Stabil.

8 av 10 Engelsmän skulle välja denna framför en kopp té om de fick välja fritt.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Unfit Human Comsumption” med Brittiska Carcass, vilket blir motsägelsefullt med tanke på ölen, men skit samma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *