Mikkeller SpontanCassis

Öl: SpontanCassis
Stil: Lambic – Fruit
Styrka: 7,7%
Bryggeri: Mikkeller, Danmark (Bryggd på De Proefbrouwerij, Belgien)
Var: Systembolaget – Standardsortimentet fr.o.m. 1:a Mars

”Surt sa räven”

Mjo, ”surisar” eller ”syrliga öl” som man kan kalla dom lite mer korrekt, är det som gäller mer och mer för många öl-älskare där ute. Jag är den förste att erkänna att det tog en bra stund för mig att komma in i matchen, men när man väl knäcker koden så att säga, så öppnas en ny dimension upp med massor av smaker som man kan nörda in sig ännu mer i. För mig går det lite i vågor när det gäller syrliga öl. Ibland är jag hur sugen som helst på en ”suris”, medans jag väljer bort dom i många fall då jag sålde min själ till humlen för många eoner sen.

Men… nu när våran gemensamma försörjare av alkoholhaltiga drycker börjar vakna till liv likt en mammut ur en inlandsis, och sakta men försiktigt börjar treva efter alternativ till oss sur-svenskar så kan det vara värt att prova några av de som finns att tillgå. En stor fördel när något kommer in i standardsortimentet hos Systembolaget, är att priserna kan bli väldigt rimliga. Första ärliga försöket gick väl sådär kan vi säga, 3 Fonteinen’s Oude Geuze har väl varit slut i lager sen den kom in, vilket är synd för det är en riktig stänkare. Men nya friska tag…

Dagens filur finns i standardsortimentet från 1:a Mars, vilket innebär att den ”ska finnas” på hyllorna i vilken SB-butik som helst i minst 6 månader framöver. Säljer den bra så får den vara kvar, annars byts den ut mot något annat. Den här har potentialen att överleva vill jag hävda, Mikkeller har ett enormt utbud av spontanjästa öl från sin ”Spontan-serie” och den här är väl den som lyckas bäst med att bära frukten utan att bli för sur. Jag har inte provat alla varianter såklart, men med många i serien tycker jag att det är lite svårt att hitta den ingående frukten, och då har jag ändå pysslat med just frukt & bär i dryga 20 år.

Här är det ingen tvekan dock, gillar du svarta vinbär så är det bara att spänna fast sig.

Aromen är uppenbar svarta vinbär men också en del ljusröda sura körsbär. En djupare doft tränger igenom syrligheten och flyktigare dofter från bondgård och regnvåt vedhög kravlar sig upp längs glaset.

Smaken är som sig bör syrlig såklart, men den här är samtidigt lite sötare än många ”surisar” där ute. Svarta vinbär kommer igen i smaken (ganska självklart) och syran drar ihop smaklökarna medans tungan avnjuter sötman. Det kommer trätoner i eftersmaken och lätta drag av sommarvarm drängskjorta. Ekfatslagringen slår igenom, men inte överdrivet.

Slutsats: Det här är en perfekt ”suris” om man är ovan och det är en (för stunden) lätt produkt att hitta. Den är kanske lite endimensionell och rak, men allting behöver inte vara så jävla komplicerat jämnt. Prisnivån är för stilen väldigt bra, så passa på att skörda frukten av att Systembolaget faktiskt gör nytta i den avdelningen. Den är lite sötare än vad som är brukligt också, vilket också är bra för den ovana, men tillräckligt bra för att passa en luttrad veteran med på varma vårsolshäng eller bara som allmän förfriskning.

8 av 10 solmogna svarta vinbär ser fram emot att användas i denna dryck.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *