Mohawk Brewing Anything Gose

Öl: Anything Gose
Stil: Gose
Styrka: 3,8%
Bryggeri: Mohawk Brewing Company, Sverige (Bryggd hos De Proefbrouwerij, Belgien)
Var: Systembolaget – Standardsortimentet 1 Juni.

”What gose around, comes around”

Jamen tjenare. Sista tiden har jag haft enormt mycket att göra i mitt ”riktiga liv”, så jag får ta mig i kragen och redovisa för en ganska cool nyhet som kom nu i senaste släppet för ordinarie sortimentet 1 Juni.

Gose – en stil få förunnat att kunna förtära när man vill. Det är en gammal stil från medeltiden som har fått nytt liv senaste tiden. För er som har Instagram, och där även följer några hjältar från Amerikat har säkert sett mängder med bilder på Westbrook Gose och Anderson Valley Gose? I staterna verkar stilen mer gångbar, men nu finns den alltså i standardsortimentet tack vare Mohawk Brewing.

Gose är en typ av sur veteöl, som har den enkla tvisten att den bryggs med sälta. I Mohawk’s fall så innebär det att man har tillsatt havssalt i processen. Man har även slängt i en näve koriander eller två och humlat spektaklet med Cascade humle.
Öl-stilen i sig är från staden Goslar i Tyskland, därav namnet. Intressant? Nehej, då går vi vidare.

Som sagt, den här öl-stilen verkar ha blivit lite hip igen, och alla bryggerier av rang verkar behöva ha minst en i sin arsenal om man skall vara med och tävla om oss ölnördars gunst. Systembolaget har också fattat galoppen, och har alltså tagit in denna i standardsortimentet, vilket innebär att den ska finnas närmsta 6 månaderna på hyllan… minst. Det passar utmärkt, då det är en typisk sommaröl, och det borde bli sommar när som helst. Kanske redan i Augusti någon gång?

Jag hamnar dock lite i ett dilemma här, det är min första Gose någonsin, tro det eller ej och jag har egentligen ingen aning om hur det ”borde smaka”? Så jag får gå på magkänsla här. Det har funkat rätt bra hitills, så vi kör.

Aromen är lite som humlat vatten. Lätt sura citrustoner och fesgul färg gör att jag blir misstänksam. Ganska hyggligt med skum lägger sig i toppen och tar sin lilla tid att lägga ner sig.

Smaken är lite sådär som mosad sommarblomma och salta kex. Ett kläm på en citrushalva cirka 30 centimeter från glaset av en fjunig bartender. Mycket lätt i kroppen och eftersmaken försvinner blixtsnabbt. En behaglig sälta träder in och tar över en stund och ger dig känslan av att hångla med Susanne Lanefelt efter ett gympapass. Kniiip!

Nja, jag vet inte jag. Intressant stil faktiskt, och jag gissar att jag kommer prova denna igen en sommardag när det är så varmt att man får tända en brasa för att svalka sig. Då passar nog denna rätt bra. Men… jag är lite osäker på hur den står sig stilmässigt? Så köp en flaska eller två och bedöm själv, sen skriver du i kommentarerna nedan om du tycker jag har rätt eller fel. Mild alkoholstyrka på 3,8% bidrar även till att den kan vara lämplig vid flera tillfällen.

Den får i alla fall 6 saltade kringlor av 10 möjliga (med option på någon poäng till när jag lärt mig stilen ordentligt).

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Green” med Atheist. Just för att bilden blev så grön… Och jag kände mig lite som basslingan cirka 40 sekunder in i låten när jag drack ölen.

1 reaktion på ”Mohawk Brewing Anything Gose”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *