Nyheter på Systembolaget – 1 Juni Standardsortimentet

I Juni så uppdaterar Systembolaget sitt standardsortiment. Lite nyheter på hyllorna runt om i landet som kommer finnas en tid framöver. Hittar du inte någon av dom på ditt lokala SB, så kan du be dom plocka hem, för det ska inte vara något problem.

Lite tråkigt skulle jag vilja säga att det är, det är väldig många makro/standard lageröl, men jag antar att det är påpassligt så här till sommaren med ölfärgat vatten?

1 Juni i ”Fasta Sortimentet”

Badger First Call, Engelsk pale ale & bitter, 1616, Storbritannien, 50 cl, 23,50 kr, 4 %
En Engelsk bitter med modest alkoholprocent på 4-strecket. Den fyller väl en ruta som behöver tickas av för att ha bredden i sortimentet. Kommer förmodligen inte att bli någon storsäljare, men kan vara värd sin plats.

Brew Scout The Wheat, Berliner weisse, 1452, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 5,2 %
Jag är inte med riktigt här? Jag hittar ingen info på denna rackare. Det finns inget bryggeri som heter Brew Scout från USA, den levereras av Eskilstuna Ölkultur och det är Brewmarket Nordic som står som producent? Är det en ”beställningsbrygd” som är anpassad för Sverige? Oavsett så är det en Berliner Weisse i burk, och såvitt jag kan tyda så är det en pang-på Berliner Weisse utan smaksättning?

Choulette Ambrée, Bière de garde, 1293, Frankrike, 75 cl, 56,30 kr, 8 %
Det här är dock spännande på ett sätt, jag diskuterade faktiskt nyligen öl-stilen Bière de Garde på en ölprovning och vi kom fram till att man inte provat alltför många ur den kategorin. Stilen i sig är en Fransk variant på Saison och är snarlik. Dessutom så är det på storflaska för ringa 57 bagis, vilket gör det till en perfekt delar-flaska en varm sommarkväll.

Einbecker Brauherren Alkoholfrei Pils, Alkoholfritt, 1901, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr, 0,5 %
Ja, otyget ”alkoholfritt” fortsätter och i denna uppdatering så är det faktiskt två t.o.m. Einebecker har väl ändå lyckats hyggligt får man väl säga… men ändå.

Eriksberg Juvel, Pilsner – tysk stil, 1576, Sverige, 33 cl (burk), 12,10 kr
Jodå, Carlsberg vill vara med på ett hörn, så man prånglar in en pils på burk under Eriksbergs-flaggan. Tack! Eller nåt??

Favorit Svijetlo Pivo, Internationell lager, 1492, Kroatien, 33 cl, 13,60 kr, 5 %
Ytterligare en oförklarlig insäljning. Jag tycker det är svårt nog att recensera goda öl eftersom jag älskar just god öl. Jag har ganska lätt att hylla en smakrik, fyllig pjäs. Men det är ännu svårare att gradera ”skitöl”. 50 shades of crap?

Ichnusa Anima Sarda, Internationell lager, 1407, Italien, 33 cl, 15,10 kr, 4,7 %
Se ovan.

Karmeliten Hefe-Weizen, Hefeweizen, 1456, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
En hefe humlad med sorten Smaragd. Gillar du hefeweizen så får du väl prova den. Kan vara kanon? Ingen aning, och jag kommer nog inte att lägga allt mitt krut på att försöka. Snubblar jag på den kommer jag nog greppa en flaska i alla fall.

Kasztelan Jasne Pelne, Internationell lager, 1402, Polen, 33 cl, 12,10 kr, 5,7 %
Ytterligare en lager. Från Polen denna gång, så om du vill känna dig global och lite fräsig så kan du i denna uppdatering köpa vatten från Polen, Italien och Kroatien och låtsas att du är på roadtrip i Europa fast du sitter i en risig villavagn på campingen i Ullared och grillar körv.

Kronenbourg 1664 Blanc Non-Alco, Alkoholfritt, 11920, Frankrike, 25 cl, 10,90 kr, 0,5 %
Den andra nästan alkoholfria varianten som kommer in i standardsortimentet. En snäll version av den rätt så populära Franska Witbier-dängan 1664 Blanc. Jag har ganska svårt för Witbier generellt, så jag ser denna som dubbelsvår.

Lycke Pilsner, Pilsner – tysk stil, 1496, Sverige, 33 cl, 20,10 kr, 5 %
Nu snackar vi dock. Lycke’s mycket smarriga pilsner får chansen att visa upp sig. Jag tycker det är en mycket bra representation av stilen, även om den är bryggd i Sverige. Kommer att bli en höjdare på semesterlunch bordet. Torrt, örtigt och krispigt. Tror du mig inte? Prova får du se.

Peroni Nastro Azzuro, Internationell lager, 1418, Italien, 33 cl (burk), 15,10 kr, 5,1 %
Jaha, ytterligare en makrolager. På burk. Klipp gräset och drick en efteråt. Jag funderar på att asfaltera gräsmattan för att slippa klippa och därmed slippa risig gräsklipparöl. Det finns 100 andra öl jag hellre dricker som gräsklipparöl om det är så.

Poppels West Coast IPA, IPA, 1489, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 6,5 %
Mjo… Poppels dönar in en klassisk West Coast IPA med samma namn för att undvika missförstånd. Ekologisk till på köpet. Smart drag. Har inte provat den själv än, men jag tror att jag kommer uppskatta den redan när jag läser förhandsinfon. Kan bli en sommarplåga?

Rådanäs Ekologiska Pale Ale, APA, 1417, Sverige, 33 cl, 25,10 kr, 5,1 %
Och de mindre kollegorna på Rådanäs vann APA-klassen. Också den ekologisk, vilket smakar rätt nuförtiden. Denna har jag däremot druckit, och jag blev inte superimponerad. Alldeles för mild och tillbakalutad för min smak, men jag kommer att ge den en chans till.

Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout, Imperial porter & stout, 1427, Sverige, 33 cl, 50,30 kr, 11 %
Sådärja, ytterligare en Omnipollo in i fasta sortimentet och inte vilken som helst. Den enormt trevliga Noa, Doften är absurt fin och smaken är nästan lika god. En solklar Imperial Stout om man får välja. Det som kanske talar lite emot den är att den släpps nu på sommaren och därmed inte presterar väl nog volymmässigt? Vi får se, jag vet många som kommer att köpa den i rent glädjerus.

Dessutom så har nedanstående kvalat in på standardsortimentet. Vi hittar några som gör comeback. T.ex. Sierra Nevada Torpedo kommer in igen. Återigen här så förstår jag mig inte riktigt på vissa saker – som att Norrlands Guld lyckas kvala in med ytterligare en förpackningsvariant, i detta fall PET-flaska. Norrlands Guld Export får då 5 förpackningsstorlekar på hyllan. Otroligt på ett sätt, även om PET kanske borde vara att föredra framför t.ex. 500 ml glasflaska. I dessa tider när alla är så extremt miljöförnuftiga, borde inte då Systembolaget gå in och säga -”Ni får dra ner till två typer, 33 Pet och 500 burk. Moder Jord tackar er.”. Men då bryter man väl mot någon regel som skall främja valfrihet och konkurrens?

1 Juni – ”inkvalat”
Brygghuset Finn California Lager, 30533, Sverige, 33 cl, 22,50 kr, 5 %
Finn har med målmedvetna fans lyckats klämma in sin California Common via kvalet. Vi får se om den håller måttet.

Dalabryggeri India Pale Ale, 31440, Sverige, 33 cl, 23,80 kr, 6,2 %
Dalmasarna från bryggeriet med det självförklarande öl-namnet har också kvalat in. Med en IPA i detta fallet. Har inte provat någonting från Dalabryggeriet, så jag får väl göra slag i sak.

Gotlands Bryggeri Great White Bulldog Wheat IPA, 88939, Sverige, 33 cl, 7,3 %
Gutarna på Spendrup’s Gotlands-hak har lyckats kvala in sin ”vete-IPA” Great White. Kraftigt upphumlad och hyfsat delikat pryl. Framför allt lite originell.

Maredsous 6 Blonde, 1511, Belgien, 33 cl, 19,90 kr, 6 %
Den här lille Belgaren är uppskattat av många tydligen. Jag är inte så förtjust i den här typen av lättare Belgare, men jag har full förståelse för dom som har det. Den kan vara rätt trevlig i sommar och sitta och smutta på.

Norrlands Guld Export, 1412, Sverige, 33 cl (PET), 11,90 kr, 5,3 %
Ja… förklaring onödig. Och ja, jag förstår självklart nyttan med PET-flaskor kontra tunga och faktiskt farliga glasflaskor om man ska tänka åt det hållet. Men, behöver vi verkligen fler varianter? Vad kommer härnäst? Norrlands Guld i vattenskinn av handgarvat utterryggskinn?

S:t Eriks APA, 1432, Sverige, 33 cl, 19,90 kr, 5 %
En Svensk klassiker. S:t Eriks American Pale Ale. Den har hängt med sen 2012 eller nåt? Nu gör den comeback i fasta på gamla meriter.

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA, 11528, USA, 35,5 cl, 25,90 kr, 7,2 %
Oj, nu fick jag en flashback från när jag drack Torpedo i parti och minut. Den här har Sierra Nevada prånglat ut över världen sedan 2006-2007 någon gång och jag minns det som igår när jag smakade den första gången. Eller det gör jag inte faktiskt. Så jag måste nog uppdatera mig på den här. Tveksamt om den smakar som jag kommer ihåg det… men jag hoppas.

Bildkälla: Collagebild från Systembolagets pressbilder. Lycke Pilsner och Omnipollo Noa – Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *