Nyheter på Systembolaget – 17:e Augusti

Jamen hej!

Den 17:e Augusti så är det dags igen för ett litet småpartisläpp, och det blir lite mindre än tänkt.
”Som vanligt” så är det några öl som är strukna av olika anledningar.

Mest ögonbrynshöjande tycker jag Spendrups hantering av Firestone Walker är. Velvet Merkin har varit på gång sedan Maj, men blir flyttad hela tiden, nu är den med igen och när detta skrivs så hänger den kvar i lanseringen. Jag skulle inte bli ett dugg förvånad om den försvann igen dock. Dessutom, de andra två ”nya” lanseringarna från FW är strukna. Det är någon på Spendrups som måste gå en kurs i lanseringsteknik. Som tur är, så är det inga ölsorter som är direkt jättekänsliga för ålder, men ändå.

I övrigt så är det lite blandat, men fokus på IPA/DIPA.

Captain Lawrence/Sigtuna Hops N’ Sap NEIPA, Imperial/dubbel IPA, 11583, USA/Sverige, 47,3 cl burk, 40,50 kr+pant, 8 %
Amerikanska Captain Lawrence verkar flörta lite med Sverige? Dels har de sin grapefrukt IPA i standardsortimentet, och sen har Sigtuna Brygghus varit där och collabat lite med dem. Båda ligger ju under importören Galatea’s paraply, så det kan ju vara ordnat via den vägen? De har i alla fall lyckats koka ihop en DIPA med citra och mosaic humle plus några koppar Svensk björksav som Sigtuna hade smugglat med sig in i Staterna. Kan vara intressant om de lyckats odla fram björksaven i smakerna.

De Ranke Kriek De Ranke, Lambic – frukt & bär, 11155, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 %
En hederlig Kriek är aldrig fel. Framför allt inte om man gillar det? Jag är inte supersvag för Kriek, men under pistolhot kan jag tänka mig att skotta i mig en De Ranke Kriek. Den håller i alla fall världsklass.

Evil Twin/Omnipollo Rainbownade, IPA, 11403, USA/Sverige, 33 cl burk, 49,90 kr+pant, 7 %
Den här konstellationen med Evil Twin och Omnipollo brukar vissa älska att hata. Innan har de gett oss bland annat ”Old Fashioned Lemonade” och ”Pink Lemonade” plus några varianter på temat. I den här versionen så har man petat ner en kavalkad av frukt & bär, såsom blåbär, passionfrukt, grapefrukt, mango och hallon. En ”frysrensning” med andra ord. Älska det eller strunta i den om du tcker ”öl ska smaka öl”.

Firestone Walker Velvet Merkin, Söt porter & stout, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 %
Ja jag vet inte hur många gånger jag ska behöva ta med den här? Det är lite som ”Pojken & Vargen”. För säkerhets skull så postar jag vad jag har skrivit alla andra gånger. ”Denna har dock varit inne en sväng på SB tidigare och nu då på den så populära mindre flaskan. På bilden så ser ni 2016 versionen på stor flaska. Jag diggade dock denna ganska hårt. Förvänta er dock ingen explosion i truten eller att ni får en insulinchock. Detta mina vänner är en clean, klassisk sweet stout som extremt välbalanserad och till på köpet fatlagrad. Låt det väl smaka. 4.25/5.0 på Untappd.”

Garage Beer/Brewski Apricots, Imperial/dubbel IPA, 11442, Spanien/Sverige, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 7,5 %
Svenska hjältarna Brewski är och snubblar runt lite här och var i världen och vi har kunnat läsa om deras USA-lansering nyligen. Det här är en collab med heta Spanjorerna Garage Beer som likt Brewski verkar ha förmågan att bilda guld av saker de tar i. Jag antar att detta är en batch bryggd speciellt för Sverige-lanseringen, för jag skottade i mig en sån här i början på Juni. Då gav jag den i alla fall 4.0/5.0

Poppels Projekt 013 Triple New England IPA, Imperial/dubbel IPA, 11328, Sverige, 33 cl, 32,80 kr, 10,5 %
Poppels släppte ju en NE-IPA på burk i ”Lokalt & Småskaligt” häromsistens. Jag missade den, då den tog slut i en grisblink. Men det här bör vara en storebror i trippel-IPA kostym? Mjaaa? Kan bli intressant – eller tvärtom? Hoppas jag hinner nypa en eller två för test. Jag är trots allt lite nyfiken.

Remmarlöv Hyped Shiny Can Hazy DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11587, Sverige, 44 cl burk, 39,90 kr+pant, 8 %
Remmarlöv tycker jag har presenterat stabila och trevliga öl sedan starten. Ingen sticker utanför boxen, men det har kommit öl som man kan lita på, öl som du och din pappa kan sitta och kontemplera över. Klassiskt, rent och bra. Nu är det dags att åka utanför 50-skylten tycker man här och samarbetar med Malmö Brewing Co. i denna ”Hazy” dubbel-IPA. Spännande. Malmö Brewing är också ett superbra bryggeri, som man sällan lägger sina snuskiga händer på, då de agerar mer ”lokalt”.

Sierra Nevada Tropical Torpedo, IPA, 12352, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,7 %
Gamla hederliga Sierra Nevada försöker visa att gammal är äldst. Den här har cirkulerat ett tag på lite olika webshops och liknande, men jag har inte lyckats lägga vantarna på den. Förmodligen för att andra ”hetare” prylar har kommit i vägen? Den här är i alla fall tillverkad med samma teknik som deras ”Torpedo” – humlekanonen. Man har använt Comet, Mosaic, Citra och El Dorado. Amarillo som bittergiva. Även om man vill räkna bort Sierra Nevada som lite ”tråkiga” nuförtiden så vill jag i alla fall prova den, de har en plats i mitt kalla hjärta.

Thomas Hardy’s Ale Golden Edition 50th Anniversary, Barley wine, 90453, Storbritannien, 33 cl, 75,90 kr, 13 %
Den legendariska barley wine’n Thomas Hardy skapades 1968 som hyllning till författaren med samma namn 1968. Thomas Hardy dog ju 1928, men 50th Anniversary i namnet är alltså 50-årsjubiléet av ölen och inte mannen. Jag vet inte vad som skiljer föregående års versioner receptmässigt (om ens något?) men för älskare av barley wine så är nog denna ett måste oavsett? #bil

Tilquin Oude Gueuze à l’Ancienne, Lambic – gueuze, 11591, Belgien, 75 cl, 127 kr, 7 %
Inget släpp utan en pangfin lambic. I alla fall om man får välja. Om det följer traditionen så är det här en riktigt bra sådan. Köp eller dö. Närapå 5 poäng i mitt hus. 4.75/5.0 på Untappd.

Victory Limey Gose, Gose & lichtenhainer, 11589, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 4,7 %
Ja så på slutspurten av sommaren så kommer det här en äkta sommarbira. Victory har kokat ihop en Gose med lime och havssalt. Den hade suttit fint i mitten på Juli när det var varmare än i helvetet. Men man kan inte få allt här i livet.

Brewdog Electric India, IPA, 13003, Storbritannien, 33 cl burk, 24,90 kr+pant, 5,2 %
Dugges Queens Sour, Övrig syrlig öl, 11724, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 6,6 %
Firestone Walker Feral One, Övrig syrlig öl, 11584, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6,1 %
Firestone Walker SLOambic, Övrig syrlig öl, 11565, USA, 37,5 cl, 129 kr, 6 %

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *