Nyheter på Systembolaget – 18:e Augusti

Jahopp!
Dags igen för ett litet släpp, men det verkar på pappret vara riktigt bra skit som kommer ut denna gång.

Som vanligt: Det kan förändras lite i laguppställningen, p.g.a. oförutsedda händelser. T.ex. vapen och snabbar bilar på etiketten eller helt enkelt slarvfel i innehållsförteckningen. Ni vet? Sånt som gör att Svenska folket går ner sig totalt i alkoholträsket.

18 AUGUSTI SMÅ PARTIER

Dugges Sidamo Dimtu*, Porter & Stout, 11321, Sverige, 33 cl, 79,90 kr, 11,5 %
Ja. -”Den där har ju redan funnits på Systembolaget?” säger den uppmärksamme. -”Inte den här versionen” säger då jag. Du har säkert petat i dig grundversionen, Dugges kaffe-proppade Sidamo, men som du ser så är det en liten asterisk efter namnet (*). Det visar att det här är Sidamo Dimtu fatlagrad i fat som tidigare innehållit Omnipollo/Dugges Anagram Blueberry Cheesecake Stout. Ja, ni hör ju? Jag fick torka av tangentbordet efter jag skrev det där, snålvattnet forsade ur mungiporna.

Dugges Sidamo Dimtu – originalet.

Mikkeller K:rlek 2017, APA, 10714, Belgien/Danmark, 33 cl, 34,90 kr, 4,9 %
Den här gamle klassikern som dyker upp titt som tätt i små förändrade varianter har fått sig en rejäl ansiktslyftning. Här har man siktat mot NE-style prylar med grumligt och juiceliknande utseende. Vi får se om smaken hänger med?

Mikkeller Spontanblueberry, Lambic – frukt & bär, 11754, Int. märke, 37,5 cl, 84 kr, 7,7 %
Mikkeller Spontanlychee, Lambic – frukt & bär, 11777, Int. märke, 37,5 cl, 84 kr, 7,7 %
Mera Mikkeller. Här får vi två varianter av Spontan-serien. Blåbär och Litchi står på tur. Kan vara värt att undersöka för ”surgubbarna” där ute. Det skulle även komma en Blackberry-version, men den verkar ha fallit bort? Den kanske kommer senare?

Naparbier Alien Claw, IPA, 13966, Spanien, 33 cl, 34 kr, 6,8 %
Naparbier / Laugar Pottokka, IPA, 11770, Spanien, 33 cl, 33,90 kr, 7 %
Spanska Naparbier dyker upp då och då i Sverige. Denna gång med 2 olika öl. Den förste här ”Alien Claw” är en IPA med belgo-jäst. Den andre är en sambryggning med lika Spanska Laugar och skall enligt uppgift vara en NE-style IPA bryggd på alla rätt sätt? Vi får se.

Northern Monk/Cloudwater Hop City IPA, IPA, 11792, Storbritannien, 44 cl, 35,90 kr, 6,2 %
Här har vi en liten gynnare som kanske flyger under radarn om man inte är med på noterna. Relativt nya importören ”Art of Beverage” har hand om Northern Monk i Sverige, och det här är en sambryggning mellan dom och super-hypeade Cloudwater. Eftersom Cloudwater inte har nått så långt med sin distro (eller kapacitet) än, så är det här det närmsta vi vanliga Svenssons kan komma utan att hålla på och byta öl med med folk i landet Brexit. Nu i Sverige på liten burk, även om originalet var på 500 ml burk. Vi får ta det som bjuds.

Sierra Nevada Hoptimum, Imperial/Dubbel IPA, 11741, USA, 35,5 cl, 41,90 kr, 9,6 %
Här har vi en återkommande klassiker. Sierra Nevada’s Hoptimum, som förmodligen har knycklat till en och annan smaklök i vårat avlånga land genom åren? Nytt för i år är att man klivit ner ett pinnhål i alkoholstyrka och landar nu på 9,6% (10,4% innan) och även kastat om lite i humleschemat. Lägre IBU, men ändå humligare hävdar de.

Sierra Nevada Hoptimum – Gamla designen.

Stigberget/Omnipollo Uno IPA, Imperial/Dubbel IPA, 12599, Sverige, 33 cl, 44,40 kr, 8 %
Två av Sveriges hetaste bryggare går i klinch med varandra och klämmer ut Uno. En fet dubbel-IPA i gällande NE-style. Här lär det försvinna fort i saldot, så var med på avtryckarfingret.

Weird Beard Something Something Darkside, Imperial/Dubbel IPA, 99882, Storbritannien, 33 cl, 39,90 kr, 9,2 %
Weird Beard är ett ganska experimentellt gäng från England och importeras till Sverige av Brewtrade (Electric Nurse). Nu kommer det en ”skummis” i Something Something Darkside. En ”blandöl” mellan DIPA och Stout. Man skulle kunna säga Black IPA då antar jag, men de väljer att kalla den ”India Stout” i vissa sammanhang och ”Black & Tan” i andra sammanhang. ”Black & Tan” är även känt som ”Half & Half” på pubar i England där man kan beställa en dylik om man så vill, och då är det en 50/50 blandning av porter/stout och en ljusare ale. Man kan nog tolka det hur man vill, men mitt intresse blev i alla fall väckt.

Wild Beer Sleeping Lemons, Gose & lichtenhainer, 11336, Storbritannien, 33 cl, 34 kr, 6 %
Ja, ytterligare en öl som man kan tro har funnits tidigare på Systembolaget, men inte riktigt. Sleeping Lemons har funnits, men det här är Sleeping Lemons Export. Skillnaden är att ”Export” är dubbelt så stark och landar på dryga 6%. Inte mig emot, för den vanliga versionen är alldeles för tam och smakade unket. Det Wild Beer gör här, är att man lägger citroner i fat med citronjuice och salt och lagrar det över vintern, sen till våren så brygger man en Gose på hela klabbet. Det skall bli intressant att testa storebror här och se om man lyckats förbättra den?

Wild Beer Sleeping Lemons – Svaga varianten.

Bildkälla: Jag själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *