Nyheter på Systembolaget – 21:a Oktober

amagergameofarms

Amager/Cigar City Game of Arms, 11711, Danmark/USA, 50 cl, 54,90 kr, 8,2 %
Mina Danska favoriter kommer här med en sambryggning ihop med Amerikanska Cigar City. En lakrits Imperial Porter. Okej, det är kanske inte den bästa biran de här grabbarna skitit ut, varken ihop eller på egen hand. Det är ändå deras tredje samarbete. Men det är fortfarande en ganska potent och intressant pjäs. Lakritsen är mer åt det söta hållet än det salta. Rå, lite jordig lakritston.

Brekeriet Cassis, 11525, Sverige, 75cl, 109 kr, 5,4 %
Sur-gubbarna från Skåne skänker oss en storflaska Svart Vinbärs-suris. Prisa Herren!

Brewdog Hello My Name Is Ingrid, 11394, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 %
I Brewdog’s ”Hello-serie” så hyllas respektive land med ett lokalt bär eller frukt, och hjortron är då kanske en Svensk specialitet? Den här gynnaren släpptes 2011 första gången. Det var innan jag använde mig av Untappd/Ratebeer, så jag har inga smaknoteringar kvar från den. Jag kommer dock ihåg så mycket att jag gillade den då. Ryktet säger att den inte har lika trevlig smak av hjortron denna gång? Vi får väl se helt enkelt? Jag kommer i alla fall att skaffa mig ett par stycken i ett förkovrande syfte.

Coppersmith’s Barley Wine 2015, 11529, Sverige, 33 cl, 42 kr, 9,8 %
Coppersmith’s Ekaros, 11322, Sverige, 33 cl, 26 kr, 6,8 %
Västerås-gänget på Coppersmith’s släpper två bira denna gång. Barley Wine är väl kanske självförklarande och det är en ljus lager… visst vore det kul om det var så? Men nej. Det är såklart en Barley Wine. Dock kan det vara intressant att notera att den är i klassisk Engelsk stil, så om det kittlar dig rätt så kan det var något att plocka hem.
”Ekaros” däremot kanske behöver förklaras lite närmre. Det är en ”rököl” – och där har jag redan stuckit från staden, för jag har väldigt svårt för rökiga öl. Men för dig som tycker det är kul så är det väl bara att öppna famnen? Jädrigt schysst design på flaskan dock.

De La Senne Schieve Tabarnak #4, 11642, Belgien, 33 cl, 33 kr, 6,5 % 
En Belgisk Ale, och det är dessutom en sambryggning ihop med Kanadensiska Le Trou du Diable. Jag förväntar mig en lite kryddig pjäs, men jag är osäker på vad det är exakt?

De Ranke Noir De Dottignies, 11780, Belgien, 75 cl, 79,50 kr, 8,5 % 
En Belgisk Strong Ale, eller snarare en bondgårdsöl/saison. Den är dock mörkare och starkare så den kliver över i klassningen enligt vissa. Namnet anspelar på ”Natt över Dottignies”, staden där De Ranke håller till. Självförklarande kanske? Bra tryck i pipan och humlad med Saaz och Challenger. Det är t.o.m. så att jag blir lite sugen på att prova en, då jag hört mycket gott om den.

Eskilstuna SMÖF Ekologisk Belgisk Pale Ale, 11801, Sverige, 33 cl, 24,50 kr, 5 %
Jajjamen, den årliga Mikro-ölsfestivalen i Söderbärke har alltid en ”egen” öl, och i år har jobbet gått till Eskilstuna Ölkultur att brygga denna exklusiva dryck. Jag ska inte dit själv i år, så jag lär köpa denna, men om du ska dit så får du denna i entrén som en liten ”starter”. SMÖF går av stapeln 28-29/10 och du hittar info på deras Facebook eller hemsidan.

Evil Twin Imperial Biscotti Break, 11633, USA, 47,5 cl (burk), 79,90 kr, 11,5 %
Beerme.se fortsätter att servera oss Evil Twin. Denna gång är det tungviktaren Imperial Biscotti Break – i burk. Jag har inte provat burkversionen. Men, när jag provade den på ”bomber” så var det en riktig pang-stout, så gillar du överdrivna Imperial Stout´s så är väl rekommendationen att du köper dig ett par?

Haandbryggeriet Odin’s Tipple, 11762, Norge, 33 cl, 39,90 kr, 10,2 %
Norrbaggarna på Haand serverar en Imperial Stout sprängfylld med chokladmalt. Som de säger själva, en ren stout utan krusiduller, inget kaffe, ingen kakao. Men självklart finns det en twist, och det är att de använt vildjäst. Men… det kan vara bra att ha lite såna här öl stå inför stundande vargavinter. Uteblir vintern, så kan du alltid spara den till när du vill.

HantverksbryggerietBaronen
Baronen i 2013 års version

Hantverksbryggeriet Baronen 2015, 11536, Sverige, 33 cl, 69 kr, 9 %
En återkommande karaktär är Baronen från Västerås. En ny batch varje år. Engelsk i stilen och mycket uppskattad bland Barley Wine entusiaster.

Omnipollo/Trillium Outside The Line, 11828, Sverige/USA, 33 cl, 69 kr, 12 %
Trillium är väl kanske världens mest hypade bryggeri just nu? Och med rätta skulle jag vilja tillägga. Allt de rör blir till guld. Våra egna Omnipollo går ju inte direkt av för hackor heller. Tillsammans skapar de magi (?) och en tung stout bryggd med kardemumma, kallpressat kaffe och Bourbon Vanilla Beans borde få varje öl-nörd att ta av sig byxorna? Den här varianten som släpps i Sverige är bryggd hos Dugges, men receptet skall vara detsamma (i stort sett). Originalet bryggdes först hos just Trillium.

Stone 20th Anniversary Encore Series Porter, 11511, USA, 65 cl, 99,90 kr, 8 %
Stone fortsätter med sin ”20th Anniversary Encore”-serie och nu har turen kommit till deras 6-årsjubilar Porter. Jag drack den inte då, och jag har inte testat den här, men det ska enligt uppgift vara en riktigt fin, lätt rökig Imperial Porter.

Traquair Jacobite Ale, 11200, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 8 %
Jacobiterna, de gamla skojarna som på 1700-talet försökte återinrätta den Skottska klanen Stuart som det rätta kungahuset föräras här med en egen öl av old-school gänget på Traquair. Det skall vara en ”traditionell öl” med ”klassisk kryddning”. Tolka det hur ni vill, men det skulle kunna vara en trefvlig brygd i läsfåtöljen i vinter?

Åbro Bryggmästarens Samma Klaus, 11649, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 12 %
Japps, årets vinnare i SM i hembryggning får ju som bekant brygga sitt recept hos det anrika hantverksbryggeriet Åbro… Hmmm. Men i alla fall. Samma Klaus som vem kan man undra då? Jo som Samichlaus såklart. Den pang-starka klassiska Dubbelbocken ni vet? Denna version är lite svagare dock. Som alltid är jag tveksam när jag ser logon Åbro, men jag får väl ge den en chans för att visa support för syftet och hembryggarvinnaren.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *