Nyheter på Systembolaget – Fredag 8:e Juni

Jahopps!

Det är bara ett släpp under rubriken ”Små Partier” i Juni, så passa på att bunkra lite nu om du vill ha hippa nyheter inför semestern. Och det finns mycket att välja på denna gång.
Mycket humligt, förvånansvärt många tunga öl med tanke på årstiden och även lite surt. Något för alla med andra ord.

Låt det väl smaka.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Kräusen, Märzen- & wienerstil, 11487, Tyskland, 50 cl, 27,90 kr, 4,5 %
Rököl – trököl. Nej tack för mig, kanske ja tack för dig?

Alvinne/Jackdaw Cuvée Sofie Cloudberry, Övrig syrlig öl, 11552, Belgien/Sverige, 33 cl, 79 kr, 8 %
De här två bryggerierna har samarbetat förut, och nu är det dags igen. Grundölen är Alvinne’s Cuvée som man tillsatt hjortron till. Därefter har man lagrat det i 4 månader på fransk ek. Syrligt lär nog bara vara förnamnet här?

Collective Arts Dry Hop Sour, Övrig syrlig öl, 11867, Kanada, 47,3 cl burk, 34,90 kr +pant, 5 %
Jag sa detta redan vid släppet av Hazy, men Tomps (importören) har dragit vinstlotten här. Hazy var pangfin och nu kommer deras Dry Hop Sour, tyvärr så håller de på med såna här ”försvenskade” varianter av sina öl, så det är lite halvsvårt att lista ut vad som är vad. Hazy är t.ex. deras ”Life In The Clouds” och såvitt jag kan bedöma är detta deras ”Mashup The Jam”? Om så är fallet, så är den torrhumlad med Vic Secret och Nelson Sauvin. Låter lovande i så fall.

De Dolle Oerbier, Belgisk mörk öl, 11527, Belgien, 33 cl, 44 kr, 9 %
En tungviktare från De Dolle som är lite speciell. 6 maltsorter med en variant av jäst som skall göra den lite syrlig. De tycker själva att den skall smaka som att den är utblandad med vin.

Firestone Walker Helldorado, Barley wine, 11764, USA, 35,5 cl, 119 kr, 12,8 %
Spendrups fortsätter att servera oss legendariska öl från Firestone. Vi tackar för den tjänsten. Helldorado är en ypperligt fin och trevlig Barley Wine. Nu kommer den på liten flaska, vilket förmodligen tilltalar folk med klena gener? Skämt åsido, det kan vara bra att ha tillgång till en mer hanterlig mängd, framför allt med denna styrka. 4.25/5.0 på Untappd (2016 versionen)

Helldorado – 2016 (stor flaska)

Firestone Walker Velvet Merkin, Söt porter & stout, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 %
Flyttad till detta släpp, så här skrev jag innan: Inte en, utan två exklusivare öl från Firestone till och med. Denna har dock varit inne en sväng på SB tidigare och nu då på den så populära mindre flaskan. På bilden så ser ni 2016 versionen på stor flaska. Jag diggade dock denna ganska hårt. Förvänta er dock ingen explosion i truten eller att ni får en insulinchock. Detta mina vänner är en clean, klassisk sweet stout som extremt välbalanserad och till på köpet så är den fatlagrad. Låt det väl smaka. 4.25/5.0 på Untappd.

Velvet Merkin – 2016 vintage (storflaska)

Great Divide Heyday Modern IPA, IPA, 11560, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 5,8 %
Med de två ovanstående tungviktarna, och det faktum att det faktiskt är sommar, så kan det vara mysig med en ”vanlig” hederlig IPA. Great Divide’s senaste året-runt bärs. Av någon konstig anledning så har man valt att plocka hem flaskan, vilket jag anser vara lite udda? Den finns på burk, och jag trodde full fokus borde vara på det nuförtiden. Men vad vet jag, jag är bara en simpel bloggare.

Jackie O’s Dark Apparition, Imperial porter & stout, 11321, USA, 37,5 cl, 99,90 kr, 10,5 %
Ytterligare en tungviktare. Det här är en ganska erkänt bra Imperial Stout, som jag faktiskt inte har provat trots att jag borde ha gjort det. Det är inget ”tjafs” i, utan det är bara en kombination av massa olika maltsorter och tung amerikansk humle. Stout-fantasten bör skaffa sig en flaska eller två.

Lagunitas Citrusinensis Pale Ale, APA, 11204, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 7,5 %
Detta är en variant av Lagunitas välkända Dogtown Pale Ale. Man har tillsatt lite mera vete-malt och som lök på laxen har man även använt sig av färskpressad, koncentrerad blodapelsinjuice från Sanguinello Blodapelsiner. Det låter som att det kan bli bra, eller kanske t.o.m. over the top? Det får vi ta reda på tillsammans.

Lervig/Oud Beersel Acid Crush, Övrig syrlig öl, 11805, Norge/Belgien, 33 cl burk, 39,90 kr +pant, 6 %
Okej. Kanske detta släpps mest intressanta öl? Helt knäpp idé men den funkar. Norska Lervig har slagit sina lusekoftor ihop med Belgiska Oud Beersel och gjort en liten ”bonna-cuvée”. Lervig bidrog med sin del i form av en IPA och Oud Beersel slet med sig en lambic hemifrån och sen mixade man ihop det. Resultat är löjeväckande bra. Köp och prova om du inte tror mig. 3.75/5.0 på Untappd.

Mikkeller Beer Geek Brunch, Imperial porter & stout, 11429, Belgien/Danmark, 33 cl, 64,90 kr, 10,9 %
Mikkeller gör så många olika öl så att det kan vara svårt att hänga med ibland. Denna är lite så. Jag har testat lite olika Beer Geek Brunch, men med olika tillägg i namnet. Jag är lite osäker på vilken variant detta är, men en sak är säker, den är förmodligen av samma kaliber som alla de andra. Och då är det förmodligen svingott.

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar 2018, APA, 11325, Belgien/Danmark, 33 cl, 29,90 kr, 4,9 %
Den här lille gynnaren återkommer titt som tätt. Det är ett samarbete med Svenska importören Brill & Co och varje gång så är den ändrad mer eller mindre i någon form. Efter ett par versioner som varit lite anonyma, så kom de tillbaka starkt vill jag tycka i senaste versionen före denna, vilket inger hopp. Återigen en APA i NE-stil, disig och stilig. Nu med Mosaic som huvudhumle. En given kamrat på sommarbordet.

Omnipollo Gimbagagompa, Imperial porter & stout, 11453, Nederländerna/Sverige, 33 cl, 74 kr, 11 %
Mången äro de som börjar grymta om Omnipollo’s kreationer, men lika många älskar deras crazy jippo-öl. Jag själv står på båda sidor. Ibland så blir det så gott så att man inte kan sluta sippa på dem, ibland blir det lite för mycket. Men som man brukar säga, -”Är det gott, så är det gott.” Och det här är gott. Doften är sinnessjukt god, och det luktade nötter i hela vardagsrummet när jag testade denna, och smaken tyckte jag var lite sämre – men fortfarande sjukt gott. Tilläggsnamnet är ”Coffee Vanilla Granola”, så då vet ni ungefär vad ni har att vänta er. 4.5/5.0 på Untappd.

Oppigårds 15 years of Independence Pale Ale, APA, 11569, Sverige, 33 cl burk, 21,90 kr+pant, 5,5 %
Plötsligt händer det. Oppigårds hoppar på trenden med burkar. Jag måste dock helt okänsligt påpeka att designen inte är skitsnygg. Men det spelar ingen roll, det är innehpllet som räknas och här har man kokat ihop en American Pale Ale och stjälpt ner i burken. De använder sig även för första gången av humlesorterna Vic Secret och Cashmere förutom klassiska Amarillo, Citra och Mosaic.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2018, Saison, 11837, Belgien, 37,5 cl, 49 kr, 6,5 %
Ölstilen saison är något jag kan gå och sukta efter när det är varmt och hett ute. Eller ja? Det kan jag sukta efter annars med, det är aldrig fel med en klockren saison. Nu får vi återigen bekanta oss med en, Dupont’s 2018 version av sin torrhumlade raket. Jag var lite missnöjd med 2017 dock, men 2016 gav jag 4.25/5.0 på Untappd. På bilden, 2017-versionen.

Sthlm Brewing Fläder Saison, Saison, 11654, Sverige, 33 cl, 27 kr, 6,2 %
Sthlm Brewing Fläder Sour, Övrig syrlig öl, 11544, Sverige, 33 cl, 35 kr, 4,4 %
Flyttade från ett tidigare släpp, så här skrev jag då: Huvudstadsbryggarna som dyker upp ibland på SB har koll på sin skit. Nu släpper man två fläderbärs som båda verkar vara intressanta var för sig. En saison och en ”suris”. Gillar man fläder så kan det vara värt att införskaffa, det kommer jag att göra i alla fall.

To Öl Sur Citra Double Dry Hopped, Övrig syrlig öl, 11573, Belgien/Danmark, 33 cl, 43,90 kr, 7,3 %
Ni kanske har petat i er To Öl’s Sur Citra någon gång? De har ju sin ”Sur”-serie med en hel del varianter. Nu har man i alla fall kört en DDH-version på originalet. Kan vara värd en titt om man diggar konceptet.

Traquair Spring Ale, Engelsk pale ale & bitter, 11314, Storbritannien, 50 cl, 34,90 kr, 4,2 %
Anrika Traquair har vi stiftat bekantskap med ett par gånger innan. Rekorderliga prylar vill jag påstå. Deras ”Spring Ale” är enligt dem själva ”ett lättare tillskott till våran annars så exklusiva serie av öl”. Lite oroväckande att man förminskar sin egen produkt i förhandsinfon, men ändå. Jag gissar att denna kan passa personer som tycker att det var bättre förr och att ”öl ska smaka öl”. Inget fel i det.

Bildkälla: Jag själv.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *