Rastal glas – Craft Master One

Rastal – Craft Master One

”Vafalls! Ska karln recensera glas nu också?”

Jamen det är klart jag ska. Man kan dricka ur vad man vill, en plastmugg, ett vanligt IKEA-glas eller en gammal stövel om man nu vill men faktum är att med rätt glas så kan du få ett par grader till på smakskalan. Ett av mina favoritglas är faktiskt ett vanligt ölglas på fot från ICA. Prisvärt och tjänar alldeles utmärkt som mellanlandning åt mina guldfärgade drycker, men det är klart du ska kolla runt och testa varianterna som finns där ute.

Likväl som en löpare har har ett par speciella skor för sitt dagliga springande, eller en trummis har sin speciella favorit bland trumstockstillverkare så borde väl en ölkonnässör kunna ha ett favoritglas? Alla kan göra sitt verk med vad som helst, men det dom där extra sekunderna löparen får av sina favoritskor eller extra känslan trummisen får med rätt trumstockar kan vara avgörande för den totala upplevelsen.

Det finns ett gäng med olika glas och olika tillverkare där ute, och Rastal är en av dom tillverkarna. Dom ligger i Tyskland och fick ett glasblåsar-rör i silver istället för dopsked när de döptes. Rastal har hållit på längre än vi vanliga människor har levt, och man kan tro att de är uppfostrade sedan barnsben till sitt yrke, då de leverar högklassiga produkter på löpande band.

Ett glas som har hängt med ett tag är Teku-glaset, ni har alla sett det eller druckit ur det. Många av er äger säkert ett eller flera också? Det är speciellt framtaget för att användas vi ölprovning och formen på kupan är noga testad innan de bestämde sig. Själv rådiggar jag det, men det äger en viss aura av skörhet och sårbarhet. Lika perfekt som det är att dricka ur, lika perfekt är det gjort för att ramla omkull när dina öltester börjar spåra ur. Faktumet att det har tyngdpunkten så högt upp gör att det gärna snubblar omkull när någon vispar till med en arm i dess allmänna riktning.

Rastal har tagit kupans originalform och fört över det till ett glas med ihålig fot som gör det stabilare utan att inkräkta på funktionen. Eller det gör det faktiskt lite granna, men inte så mycket. Det som försvinner är möjligheten att snurra runt på innehållet i kupan när man druckit ur halva glaset, men i gengäld så får du ett stabilare glas med en mer ”ordentlig” design.

Själva foten är ganska tjock vilket även tar bort känslan att man skulle kunna klämma sönder det. I alla fall jag som är så sjukt stark får den känslan ibland på vissa andra glas som är lövtunna i sin design. Dessutom gör det att det står propert och stabilt på avsedd yta.

Kupan är i sin tur kristalltunn, och det gissar jag att de har gjort för att behålla känslan som originalet skänker med en uttänkt touch? Den lilla vinklingen i kanten gör även att det är gott att dricka ur det. Jag har en ganska stor ”chuck”, eller näsa som det heter på rikssvenska, och faktum är att ibland när jag dricker ur vissa glas, så hugger kanten i näsryggen. Det gör det inte här.

En annan finess med glaset är att det har naturliga mått i själva formen från början. Foten rymmer 10 cl upp till första ”vecket” och 15 cl upp till andra ”vecket”, och det underlättar en hel del om man är flera vid en ölprovning t.ex. och skall dela jämnt mellan deltagarna. Så istället för att sitta och måtta med tre glas framför sig som man gjorde på sleepovers som liten pilt så är det bara att stjälpa i upp till vecket, eller midjan kanske man kan kalla det?

Svinbra glas! Men som sagt, det finns flera glas därute, och det här är bara ett av många tips. Jag kommer att försöka tipsa om flera glas framöver. Just detta har jag fått från Smaka Mera och dom hittar man inte helt otippat på www.smakamera.se De har en hel hoper med andra glas att välja på också på sin hemsida, och förutom det så packar dom gudomligt väl så man behöver inte oroa sig för att du ska få det som byggsats, ”Superglue not included”.

Glaset får 9/10 och det kommer att vara en framtida partner i många sessioner framöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *