Rebellängeln Citerar: Ritchie Blackmore, stilbildande gitarrist

i helgen har det varit (stundtals) fint väder i Tyresö. Det betyder att jag har invigningsgrillat, njutit av en god öl eller två och lyssnat på musik medan jag plockat i ordning på altanen. Den musiken som har spelats har blivit gamla RAINBOW och DEEP PURPLE, och det slår mig hur stilbildande Ritchie Blackmore var som gitarrist.

Han var verkligen först med den stilen som sen kom att bli modellen för unga gitarrister typ Yngwie, och dessutom med en förmåga att (kanske inte live då…) leverera det hela i konkreta och jäkla bra låtar. Inte bara tekniskt gnissel. Därför ska dagens Citat komma från just Ritchie, där han säger nästan tvärtom!

”När jag var tjugo sket jag i allt vad komposition hette.

Jag ville bara spela så högt och snabbt jag kunde och föra så mycket oväsen som möjligt.”

Ritchie Blackmore

Fantastiskt. Och jag som verkligen tycker att han klarar att vara snabb (för tiden) och just bra i kompositioner… hör bara:

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *