Rebellängeln Tipsar: AGES ”The Malefic Miasma”

Låt oss börja detta Tips med en öppen fråga: kan svärta vara vackert – och om så är fallet, kallas det ändå för black metal?
Frågan kan tyckas pretentiös, men kommer sig ganska naturligt efter ett par varv med AGES fantastiskt vackra skiva ”The Malefic Miasma”. Den låter nämligen på pricken som omslaget ser ut, alltså som en flock vita duvor som flyger i skyn ovan ett svart och dystert landskap. Bandnamnet presenteras i klassiskt ”oläsbart” snitt, och precis som på omslaget så kontrasterar musiken det svarta och ödsliga med det vita och svävande.
Frågan kommer sig av att det är svårt att avgöra om det är svärtan i sig som är vacker, eller själva kontrasten där det vita och ljusa framträder så gnistrande och obefläckat. Följdfrågan kommer sig av en mer jordnära undran, nämligen hur eder Rebellängel ska försöka beskriva detta för er i samband med tipset.
Man kan förstås orera om kontraster hit och dit, slingor som är så vackra och berörande att det svider i ögonen eller den där svårgreppbara känslan av att musiken svävar hur mycket man vill, ska man med ord försöka klä AGES musik så får man nog ändå ta utgångspunkt i att det är en form av black metal. Må vara lättlyssnad, symfonisk sådan, men likväl.
Bandet består av Daniel Beckman, Andreas Oleander och Brice Leclerq och har hemmaplan i Falun. 
Tillsammans presenterar de åtta spår som tog dem till plats 21 på Rebellängelns årsbästalista för 2015, och med lätthet den vackraste skivan det året. I efterhand kan jag dessutom ångra att jag inte petade upp den några hack till, för den är så jäkla bra varenda gång man spelar den. Min favoritlåt är antagligen Spawn Of The Tyrants, och den är tillsammans med öppningslåten At The Behest Of Reason och Ardent Storms de bästa exemplen på hur bandet låter, hur de lyckas få sin musik at vara just vacker och svävande samtidigt som den är svart. Alla låtar är bra, men du som undrar lite och är nyfiken ”trots” att det är black metal kan antagligen börja där, då detta inte alls är den kaotiska eller dissonanta black metal som du kanske hört tidigare.
Det kan till och med hända att en del av er anser detta vara en aning för polerat och tillrättalagt, och förväntar man sig död, kaos och elände av samma snitt som exempelvis 1349 eller FUNERAL MIST levererar så har man väl fog för det.
Istället tycker jag att du kan lyssna bara.
Flyt med. Eller kanske sväva med är rätt uttryck.
Black metal blir knappast vackrare än så här. Om du nu är black metal, men det kan vi ju som sagt fortsätta dividera om…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *