Rebellängeln Tipsar: BEAST ”Dead Or Alive”

”Dead Or Alive”, Stockholmsbandet BEASTs debutplatta, är den musikaliska motsvarigheten till en mattsvart och bucklig Dodge Charger som med skrikande däck och fullt ställ vrålar upp på påfarten till motorvägen mitt i natten.

Från första spåret Save Me så lämnar man breda svarta däckspår i asfalten, kryssar livsfarligt mellan övriga trafikanter och håller gasen i botten. Det är ofta precis så att bandet i bilen (sångaren Maria, Kalle på bas och gitarr, Elias på gitarr samt Mattias på trummor) lyckas reda ut situationerna allt eftersom de touchar andra trafikanter och sladdar vårdslöst mellan filerna, ständigt med adrenalinet pumpande i blodet.

Jag gillar det. Som fan!

Det är en hybrid av punkig och skitig rock samt modernt driven hårdrock där man värderar attityd lika högt som melodi. Man kan höra ekon av akter som Thin Lizzy och The Hellacopters – men allting är uppdrivet i högre tempo och levereras med en ”fuck off”-attityd som ger bandet en alldeles egen identitet.

Dessutom har jag ju fått glädjen att ungefär samtidigt som bandet satte skivan (maj-juni 2013) spendera en helg med Maria och lite annat löst folk på Metallsvenskan i Örebro (bland annat KING DIAMOND, GRAVEYARD och PRIMORDIAL på scen, det du!).

Jag känner inte henne superbra, men hon är cool, snygg och har fötterna på jorden, så att få chansen att lite bakom kulisserna höra om processen att skriva texter, försöka hålla sig fräsch för att sätta sången och andra tankar inför ett albumsläpp som är en debut var riktigt kul. Säkert påverkar det mitt omdöme om skivan, jag känner mig mer delaktig än i många andra alster (utan att jag för den skulle bidragit med ett enda jota, inte ett skit faktiskt).

Hur som helst.

”Dead Or Alive” är 9 låtar lång.

Det finns i stort sett inte ett enda andningshål, tempot är ursinnigt rakt igenom men man klarar av att leverera dängor som Outracin’ Hell, Night Lust och Bad Habits med så pass mycket melodisk och smittande finess att det inte spelar någon roll.

Det är bara att spänna fast sig med bilbältet och ta plats i den där lite sunkiga amerikanska muskelbilen med resten av bandet och ge sig ut för att köra fullständigt skiten ur allt.

Kryssa livsfarligt genom natten med BEAST. Lev lite!

3 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: BEAST ”Dead Or Alive””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *