Rebellängeln Tipsar: BEHEXEN ”Nightside Emanations”

Det var ganska länge sen vi hade black metal i spelaren som Tips på den här lilla bloggen.

Det duger inte, speciellt som underrubriken lyder ”Från Rock Till Black Metal”.
Det ska vi ändra på nu, och detta genom en skiva som kanske gått rätt många av er förbi trots att den recenserades i slutet av 2012 på Metalbloggen.

Finska BEHEXEN har nämligen med ”Nightside Emanations” lyckats åstadkomma såväl en jämn och högkvalitativ skiva utan svaga spår´och samtidigt ett par låtar som får betraktas som fullträffar.

Omslaget ger vid handen att detta är blasfemisk black metal, där de mörka och onda makterna besjungs.
Det är alldeles riktigt dessutom, och förutom att just paketeringen – min digipack från Debemur Morti Productions speciellt – är snygg och välmatad så är framsidan tillverkad i matt och tjockt papper och det räcker liksom att ta i skivan för att förstå att innehållet utstrålar hopplöshet. Typ.
Musikaliskt är det en blandning av ganska snabb black metal där man vill piska på rejält och klassisk skandinavisk black metal där svänget står i fokus och där förebilderna har namn som DISSECTION och WATAIN lika mycket som stora delar av den norska ligan.

Produktionen är dock ganska skitig här, och när BEHEXENs Shatraug och Wraath (artistnamn, FTW! Sångaren kallar sig Hoath Torog och bassisten Horns, och visst är det en tunn linje mellan black metal-namn och fjuniga tonåringars fantasti när de spelar rollspel…?) kränger ur sig sina gitarriff så är det stundtals med känslan av att strängarna är extremt löst spända och med ett nästan skräpigt ljud. Men det funkar. Det funkar stundtals till och med fantastiskt bra.
Hela skivan är väldigt jämn, men det finns som nämnts ett par spår som fäster lite extra. Circle Me…”är långsam och väldigt lätt att minnas, Luciferian Will, Wrathful Dragon Hau-Hra och Deaths Black Light klassisk snyggt levererad black metal.

Ändå är den lysande stjärnan där bandet verkligen får till allt ganska given.
Awaken Tiamat är en sån där black metal-hit som sitter som en smäck, och det räcker i stort sett att höra den en enda gång för att den ska bita sig fast.
Alltså är det väl dags att göra det nu.
Lyssna på den.

Du hittar hela ”Nightside Emanations” från BEHEXEN på Spotify och jag tycker verkligen detta är en skiva som du som gillar black metal ska ge en chans. Den ligger desutom inbäddad här nedan om du vill spela den så istället.
Det är den verkligen värd!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *