Rebellängeln Tipsar: GARDENIAN ”Soulburner”

Värdelöst (men kanske intressant vetande) om GARDENIAN ”Soulburner”:

 • Det är en av de skivor som legat väldigt länge i högen för att bli Veckans Tips hemma hos Rebellängeln, men där jag av någon anledning haft lite knepigt att hitta ”vinkeln” på texten.
 • Bandets namn GARDENIAN kommer från låten Gardenia som finns på KYUSS platta ”Welcome To Sky Valley”. Den låten har i sin tur fått namnet för att det råkar vara Brant Bjorks favoritblomma…
 • Enligt gitarristen Niklas Engelin – numera mest känd för sitt medlemskap i IN FLAMES, tänker jag – så finns klara influenser från nämnda KYUSS på skivan, exempelvis det lugna partiet i låten Powertool, eller ett helt stulet riff i Chaos In Flesh – men där går låten så snabbt att ingen märker det. (läs mer i Close-Up Magazine #179 så får du hela historien). Ja. Det finns också riff på den här plattan som skulle kunna framföras av IN FLAMES, så äpplet har tydligen både en moder och en fader och ramlar inte långt från trädet. Så att säga.
 • Gästsången utförs av Sabrina Kihlstrand och framförallt Eric Hawk. Eric Hawk har en helt makalös pipa, och vi som minns ARTCH undrar fortfarande varför inte han får fronta alla band i hela världen. Typ.

 Meningsfullt och viktigt vetande om ”Soulburner”-plattan:

 • Detta är bandets andra platta av totalt tre. Den är utgiven -99 på Nuclear Blast, så man kan inte säga att det är underground på något sätt. Ändå kanske många missade dem.
 • Bandet består av Jim Kjell (growl och gitarr), nämnde Niklas Engelin (gitarr), Thim Blom (trummor) och Håkan Skoger (bas, lämnade bandet efter denna platta för att ersättas av Kriss Albertsson på efterföljande släpp ”Sindustries”. Bandet ser unga ut på promobilderna i konvolutet.
 • ”Soulburner” är smockfull med lättsjungna, snygga och melodiösa Göteborgs-döds-dängor blandade med ren sång och klassisk heavy metal. Den borde verkligen ha fått mycket uppmärksamhet eftersom låtarna är så bra.

Kanske är det ett fegt sätt att sammanfatta en skiva, men eftersom den första punkten som du läste var att jag hade det lite knepigt att komma i mål så tyckte jag att det var ett grepp som funkade för mig. Och som kanske bryter av lite jämfört med de vanliga Tipsen du brukar läsa här.
Ska man ytterligare sammanfatta det hela så är det att alla låtar är bra, men jag gillar lite extra de då Eric Hawk får glänsa. Jag gillar ju hur han sjunger sedan innan, och här hamnar han helt perfekt till, speciellt när det kontrasterar lite mot growlen. Det betyder att låtar som If Tomorrows Gone, Tell The World I’m Sorry och framförallt Small Electric Space får mig att göra lite extra volter. Lägg sen till svänget och drivet i de mer klassiska och lite elakare Chaos In Flesh och avslutande Black Days så har du egentligen receptet på allt vad som behövs för en kalasplatta. 
Då har du ändå flera bra spår som grädde på moset: Powertool, titelspåret, Ecstasy Of Life… 

Vi avslutar med ett sista meningsfullt vetande: Du behöver ”Soulburner” av GARDENIAN. Det är en jäkla höjdarplatta, alldeles oavsett var namn, influenser och gäster kommer ifrån!

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: GARDENIAN ”Soulburner””

 1. ”Eric Hawk har en helt makalös pipa, och vi som minns ARTCH undrar fortfarande varför inte han får fronta alla band i hela världen.” Ungefär så ja. Grym gubbe och i stort sett enda anledningen till att jag tittade på det där inför-melodifestivalen-programmet som gick för ett antal år sedan. 🙂

  Bra skiva, hörde den för första gången hemma hos en polare way back in 99, men har aldrig fått tummen ur att köpa den av någon anledning. Denna polare är förresten medlem i bandet Within Y där även Thim Blom lirade trummor ett tag. Så där har du lite mer värdelöst vetande.

  1. Chief Rebel Angel

   ….det var verkligen yterligare värdelöst vetande. Men jag vet inte jag… är det inte dte som är nästan det bästa med sånt här? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *