Recension: KVAEN ”The Funeral Pyre”

Gossar och jäntor, det är dags att ge tid i den svarta solen till en skiva verkligen tagit speltid hos Rebellängeln sedan den släpptes för att ett par veckor sedan: KVAEN och deras ”The Funeral Pyre”. Det är en skiva som i mångt och mycket handlar om eld, såväl en inre eld som en som förtär allt. Såväl musikaliskt som textmässigt är det ett centralt team, och om du räknar antalet gånger Jakob Björnfot vrålar ordet ”fire” och hör av dig ska du få ett fint pris av Rebellängeln.

Jakob Björnfot ja. KVAEN och han är samma, för detta är ett soloprojekt från ax till limpa. Han hanterar alla instrument och har skrivit allt material. Visst stöd i form av några låtars text (ex eminenta Yee Naaldlooshii) och stödsång har han av Pierre Törnkvist, och lite gitarrsolo på titelspåret från Sebastian Ramstedt, men i alla väsentligt är Jakob Björnfot KVAEN. Det gör resultatet än mer imponerande, för att klara av balansgången att skriva, spela och sätta samman en skiva med precis lagom mängd låtar där alla har sitt syfte och ingen är utfyllnad är svårt nog i ett samarbete där gruppens medlemmar kan agera kritisk broms… men att göra det solo när du ensam är filtret måste vara oerhört svårt.

På ”The Funeral Pyre” går det som en dans. Från inledande Revenge By Fire till avslutande Hymn To Kvenland så är detta en ruggigt stark skiva om man gillar driven och melodisk black metal. Det finns inslag av pagan metal, eller kanske snarare naturromantik, men de är små. Mest är det musik av det slag du hör direkt du drar på skivan, kort och gott, och de tre första spåren Revenge By Fire, Yee Naaldlooshii och The Funeral Pyre är verkligen ett bra sätt att sparka av en platta på. Svintunga The Wolves Throne och Septem Peccata Mortalia ska också nämnas som favoriter. Den största utmaningen är kanske att välja sitt favoritspår, och det säger en hel del. ”The Funeral Pyre” har redan rejält med speltid, och ser ut att bli en av plattorna som tampas om en framskjuten placering på kommande årsbästalista.

Gillar du bra och självfull black metal från hjärtat ska du kolla den genast. Speciellt om du gillar eld…!

KVAEN ”The Funeral Pyre” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

2 reaktioner på ”Recension: KVAEN ”The Funeral Pyre””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *