Recension: MURG ”Varg & Björn”

Debutskivan från MURG startar med ett sakta intonande oljud. Det låter som en eld som sakta tar sig, en storm i vardande eller kanske ett lik som ruttnar. Det är obehagligt och mästerligt, för efter en dryg halvminut brakar stormen loss på allvar då bandet (duon egentligen, om jag förstår saken rätt och ser på bilden på innerkonvolutet, men det är inte helt enkelt att avgöra då det inte finns någon information tillgänglig om bandet alls) kastar sig in i öppningsspåret Vindarna Luktar Rök. Det här är black metal som kommer direkt från granskogen, den karga och mörka sorten som växer i norra Sverige. De som inte har något namn utan bara är ”skogen” för de som bor där. Det går ganska fort men drivs av en melodislinga som är lika mycket folkmusik som black metal, och ljudbilden minner inte så lite om hur dte stundtals lät när de norska black metal-banden skulle tävla i att vara ”true” på nittiotalet – fast ändå bättre. Du kan urskilja alla instrument i larmet, och över totalt 9 spår levererar MURG inget annat än en hissnande upplevelse. Det är dock inte till för alla, det krävs att du gillar den här sortens episk, naturälskande black metal (min hustru sa senast att ”jag blir galen, STÄNG AV!), och det är förmodligen helt medvetet. ”Varg & Björn” är inte menad för alla, det är däremot en skiva som kommer att älskas och uppskattas av de som ingår i dess målgrupp. Kanske är det Angry Metal Guy som beskriver det bäst, den här lite oväntade mixen mellan amerikansk/norsk/svensk black metal, när skivan recenserades där. Det är nämligen precis vad som levereras, och just det – att det är en form av mix av allt det som är bra med black metal – som gör det till något eget. Alla texter och titlar är på svenska (vilket för övrigt gör recensionen på Angry Metal Guy rätt kul, skribenten har inte den blekaste om vad det betyder eller vad man gastar om i låtarna!), och de heter väldigt mycket som de låter.

Vindarna Luktar Rök. Nejderna Brinner. Grannen Är Din Fiende. Massvandring & Blodbad. Den Starkes Rätt. Farsoternas Afton. Varg & Björn. Ett Slut, Ingen Början.

Överlag är det korta och slagkraftiga stycken, det är bara avslutande Ett Slut, Ingen Början som dragits ut i närmare åtta minuter. Alla andra spår ligger mellan två och fem minuter, och inte sällan taggar de ihop med varandra. Man kan få ljudet av en mygga som surrar mellan låtarna, eller så kastar de sig rakt på nästa spår. Allra bäst är nog partiet med Nejderna Brinner, Grannen Är Din Fiende, Massvandring & Blodbad (skivans antagligen starkaste spår) samt Den Starkes Rätt, men eftersom skivans speltid är kort och alla låtarna är bra så är det verkligen en skiva man kör från början till slut (….ja… om man nu inte blir hejdad av sin bättre hälft någon stans i mitten…). Som vanligt är det Nordvis, detta ensligt belägna skivbolag, som har fingertoppskänslan att ge ut MURG, och sin vana trogen levererar man ett omslag helt i papper för att inte använda plast i onödan.

Innerkonvolutet täcks på ena sidan av en bild på ett snöigt svenskt skogslandskap med ryggarna på bandet/duon MURG, och den andra uttrycker i text vad allt egentligen handlar om på den här skivan: ”Drottning Berg, Drottning Skog. Vid klippkanten bildas er kyrka.”

Det är är vacker, episk, melodiös, ösig black metal som låter som förr fast modernt. Det är en skiva som du ska kolla upp genast om det faller dig i smaken, och gillar du ett band som SKOGEN är det här ett givet köp!

 

MURG ”Varg & Björn” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

1 reaktion på ”Recension: MURG ”Varg & Björn””

  1. Pingback: Årsbästalistan 2015 – Rebellängelns Topp 50 | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *