Recension: SORCERER ”The Crowning Of The Fire King”

Ja, den här skivan ser inte bara ut som om konstnären (Coun Marks, för den som undrar) kollat lite väl mycket på Game Of Thrones, den låter lite så också. Doom, med mer än ett lätt stänk av heavy metal. Och det gillar man ju!

Svenska SORCERER är allt annat än nykomlingar egentligen, bandet brakade ju igång redan 1989  – men den riktiga debuten släpptes faktiskt inte förrän 2015 (”In The Shadow Of The Inverted Cross”, placerad på platss 24 på det årets Topp 50-lista från eder Rebellängel..), och bland det roligaste med dem tycker jag är att det ändå till stor del är mer eller mindre samma snubbar (eller gubbar numera). Johnny Hagel på bas och Anders Engberg på sång var med i ”urstarten” och Rickard Evensand (trummor) fanns i bilden nästan då, i alla fall precis i början av 90-talet. (Okej, Evensand är nyligen tillbaka och det är faktiskt inte hans trumspel som hörs på skivan, det är en viss Lars Sköld som levererar skinnbankande. Lars är ju normalt verksam i TIAMAT och AVATARIUM, så den här musikstilen ligger nära till hands förstås..) Det är bara gitarristerna Kristian Niemann och Peter Hallgren som är ”nya” i samband med bandets återuppvaknande så här på senare år. Och det spelar faktiskt roll, för man väcker inte liv i ett sånt här projekt om man inte har hjärtat för det och tycker det är kul efter så många år – och jag tycker det märks!

Totalt 10 låtar som samtliga klockar in mellan 5-6 och 10 minuter får man, och alla lägger sig snyggt i skärningen mellan klassisk CANDLEMASS och hur BLACK SABBATH lät med Tony Martin på sång, främst runt klassikerina ”Headless Cross” och ”TYR”. Lyssna på exempelvis sista 1-2 minuterna av Abandoned By The Gods så förstår du vad jag menar, det är så snyggt så man nästan dör. Skitläckert! Trots att skivan är typ en timme en tio minuter lång så känns det inte så, för bandet lyckas variera sig och levererar ett väldigt högt  riff-per-minut-värde. Skivan känns kortare, och det är förstås ett bra betyg när det gäller doom. Allra bäst gillar jag nämnda Abandoned By The Gods (mycket för just avslutningen av låten), Sirens, Unbearable Sorrow, titelspåret The Crowning Of The Fire King och The Devil’s Incubus, men.. hela skivan är njutbar och stark.

Är du ute efter klassisk, okomplicerad och bra hårdrock med bra sång och härliga riff så är det här ett alldeles givet köp. Det är musik för oss gubbar som tycker att det var bättre förr liksom, men ändå vill ha ny musik. Det är musik för dig som vill ha musik som låter som omslaget ser ut. På ett bra sätt. Kolla in SORCERER och deras andra platta, helt enkelt. Den är mycket bra!

SORCERER ”The Crowning Of The Fire King” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

2 reaktioner på ”Recension: SORCERER ”The Crowning Of The Fire King””

  1. Kristian Niemann har ju lirat i Therion i många år. Den här plattan måste jag kolla upp, stod och höll i Digi/bok varianten på media markt i Wurzburg i helgen. Hoppade över den då för alla andra köp på festivalen, det är roligare att stödja nasarna på plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *