Sigtuna Brygghus Midvinterblot

 

Öl: Midvinterblot
Stil: Imperial Porter
Styrka: 8,0%
Bryggeri: Sigtuna Brygghus, Arlandastad, Sverige.
Var: Systembolagets jul-sortiment.

Sigtuna Brygghus brukar inte få toppmarkeringar i min bok generellt. Inte på det som finns som standard i SB’s hyllor i alla fall. Jag tycker det är lite slätstruket och mellanmjölk över de som jag provat än så länge. Jag säger inte att det är dåligt, jag är fullt medveten om att jag och en klick humle-skallar med mig har förstört oss själva för länge sen tack vare överexponering av den härliga humleoljan. Men, jag vill få en liten kick av det jag förtär och då blir det lätt så.

Dagens dryck är dock en av deras brygder som förtjänar en liten exta klapp på axeln. Den är nämligen god, fyllig och prisvärd som få. För 23 bagis så får du en liten knubbsäl till flaska proppad med smak och attityd värdigt en gammal nordbo. Midvinterblot är ju en gammal offerrit där våra förfäder tyckte det var fullt normalt att offra mat, dryck och t.o.m. djur för att blidka gudarna. Kvaliteten på offergåvorna återspeglade hur din skörd skulle bli nästa sommar. Helt absurt kan man ju tycka idag, men jag lovar dig, hade vi tillämpat det idag så hade jag ställt dit en flaska av den här på offerstenen. Jag skulle bli grymt förvånad och arg på gudarna om det inte växte ut vete ur varenda kroppsöppning på mig framåt vårkanten.

Aromen är såklart rostad malt med en touch av sötma, det är ju en stark porter, men den är djupt fyllig och lite olycksbådande. Den bär även på en lite dammig dust från utsäde, och om det är med flit så är Sigtuna-bryggarna fyndigare än man först kan tro. Är detta den perfekta offergåvan till Gudarna månne?

Smaken är len och städad men med en viss skarphet, kanske från rostad mandel, ni vet lite kärv och bitter. Det går inte att smita undan den första sötman som infinner sig, men när den tippar över i slutänden till svagt bränd och vintersvulten ekstubbe, så går det inte att värja sig. På slutet fläktar det förbi en snabb varm vind av alkohol, som att påminna dig om att när midvinterblotet har varit, så vänder det och blir ljusare igen. Det här är bra prylar helt enkelt!

Nej du, du får nog kila ner till närmsta Systembolag och skaffa ett par flaskor. Den här är perfekt att sitta och smutta på under kommande julledighet, kanske framför en braskamin och bästa hunden vid fötterna? Skulle det smälla till och bli ordentligt kallt så känns det tryggt att ha ett par Midvinterblot i skafferiet. Jag tänker i alla fall offra ett par av dom här till ledighetsgudarna framöver.

9 av 10 munkar ångrade sig innerst inne när de såg sina gamla hedningakompisar festa runt vid midvintersolståndet.
Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på just ”Midvinterblot” av Unleashed, vad ska man annars lyssna på?

2 reaktioner på ”Sigtuna Brygghus Midvinterblot”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *