Through eyes of glass – Glastestet – Del 3

Del 3

Vi tar väl och avslutar det här innan alla somnar för alltid? Idag så är det tre stycken av mina personliga favoriter. Som vanlig så är namnet ovanför bilden klickbar för en snabb passage till aktuellt glas hos www.sejdelshoppen.se Dom har försett mig med några av glasen i guiden och alla går att köpa hos dom.

Rastal Teku

SixpointBengali

Det här anses av många vara det perfekta glaset. Det går att använda till allt. Stout’s, lager, IPA’s, saisons, you name it.

Form/design:

Ja, det är i en klass för sig, på fot och med sin karaktäristiska tulpan-kupa så känner man igen glaset direkt. Det är som ett vinglas för öl. Sedan det kom så har mer och mer ölkännare i stort sett gått över till att bara använda det här glaset. Jag är inte riktigt lika frälst, men jag håller med om att det är ett kungligt glas.

Användarvänlighet:

Det är en fröjd att hälla i en öl i glaset och se en präktig skumkrona byggas upp. Själva kupans kant, mynningen, är utåtvinklad och det gör att det är guld att dricka ur och får inte den skarpa kanten som många andra glas har (Kommer ni ihåg min stora kran?). Aromutsläppet är optimalt tack vare nämnda form och när jag jämför med andra glas, så upplever jag att det ger högre effekt i doftavseende. Det är även ett mycket bra glas att inspektera färg i, tack vare att det kommer upp en bit i luften, och håller man i glaset i foten så ser du perfekt utan att dina håriga händer är i vägen.

Som sagt, jag är inte riktigt lika frälst som många andra i det här glaset, just för att jag upplever det lite ”riskfyllt” tack vare den höga tyngdpunkten, och det är lätt att peta omkull det. Larvig detalj kanske, men nog så viktig i min ”line of work”. Sen har jag även lite svårt att bestämma mig hur jag ska hålla i glaset när jag dricker ur det, i foten eller i kupan? I foten antar jag, men reflexmässigt så greppar jag oftast kupan. Nu är jag bara petig. Det är lättdrucket och perfekt glas. Det är ett överlägset glas för finsmakaren och passar alla ölstilar.

Omdöme:
+ Allroundkapacitet
+ Bra provsmakarglas
+ Bekväm fasning på kupans dryckeskanten.
– Som de flesta andra, svårdiskat

Rastal Craft Master One

DuggesTropicThunder

Och nu till vidareutvecklingen av Teku nämligen Craft Master One. Rastal har här tagit själva kupans form från Teku och gett den en ihålig fot, eller elefantfot kan man kanske kalla den. Förmodligen för att ge den en lite mer avslappnad förklädnad.

Form/design:

Först tyckte jag det här glaset var en rätt onödig variant. Men redan efter ett par användningar så blev jag förälskad i det. Skit i att det ser ut som en bonnig Teku. Den har ganska tjock glas i ”elefantfoten” vilket skänker ett gediget intryck och ger den en ett stabilt beteende. Den står gladeligen fast var du än ställer det utan att vingla och hålla på. En annan fin detalj är att foten rymmer 10 cl upp till första ”vecket” och 15 cl upp till andra ”vecket”. En mycket klurig detalj om man har flera glas och man är några stycken som skall dela på en flaska. Det är lätt att lista ut hur mycket man ska hälla i utan att sitta och dribbla som en fåne.

Användarvänlighet:

Det tjocka glaset i foten förhindrar även att ölen värms upp för snabbt, och det inbjuder att hålla det som en viking med ett stridsyxegrepp. För att vara PK här, tjejer fanns även på vikingatiden, bara så ni vet. I övrigt så är det som Teku-glaset här ovanför, minus instabiliteten. Mycket bra glas. Det är faktiskt det glas jag använt mest sedan i somras.

Omdöme:
+ Stabilt
+ Inbyggda måttenheter
+ Oömt, det tål lite stryk.
+ Lättdiskat
– Kommer inte fram till någon nackdel med det faktiskt.

Provsmakningsglas

MarbleEarlGrey

En klassiker bland glas. Ett mycket underskattat glas för den delen med, enligt mig.

Form/design:

En välkänd variant och form. Stor kupa med avsmalnande topp. Man skulle kunna säga att det är ganska perfekt faktiskt. Det finns en lillebror till det här glaset, men den här är precis lagom stor för att dunka i en 33 cl i utan att hamna i trubbel. Väldigt ofta väljer jag det här glaset, just för att det är bekvämt och precis lagom stort. Inget tjafs liksom.

Användarvänlighet:

Mycket bra och välprövat. Stabil fot som inbjuder till att hålla i, eller så kan man hålla i kupan om det känns fjolligt. Om man vill syna av ölen så är den kanske lite för knubbig och det blir lite för mycket volym för ljuset att passera. Men som vardagsglas så är den en succé. Det här är ett glas jag gärna använder. Det går utmärkt att köra i diskmaskinen också, då den låga höjden och stabila mynningen gör att det står säkert och inte ramlar runt som ett parkfyllo i maskinen.

Omdöme:
+ Klassiskt och stilrent
+ Bekvämt
+ Bra aromutsläpp
+ Diskmaskinsvänligt
– Lite svårt att dela upp en flaska om man är två.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *