Tiden rullar på – 2015

Ja, det har snart gått ett år till. Tiden går fort när man har roligt som man brukar säga, och dricka öl är ju roligt antar jag? Det verkar så. Mitt Instagram-konto rullar på med en öl om dagen, mitt mål var där att klara ett år i sträck, vilket jag gjort med råge. Just nu ligger jag på 607 dagar i rad, obruten kedja, där jag presenterat en öl om dagen. Galet? Kanske? Men kul? Ja nästan alltid. Så här års upplever jag en viss stress på att ta bilden som skall ackompanjera texten. Dagsljuset i Sverige så här års är lika sniket tilltagen som marginalen på öl för ett mikrobryggeri efter alla skatter och avgifter.

Min plan är att fortsätta som vanligt, för snart är det vår igen. Och då kommer ljuset tillbaka. Men nu svävar jag iväg från ämnet. Det är mycket vi ska göra innan dess. Först och främst, jag har inte fokuserat så mycket på julölen i år. Varför då kan man undra. Jo, det är ett par orsaker till det. Den största är att jag är faktiskt inte är så jätteimponerad av klassisk julöl rent generellt. Nu kommer jag att sticka ut hakan ordentligt här, det är en stor kompott av bruna, söta, maltiga soppor som inte tilltalar mina smaklökar. Jag imponeras lite granna av de öl som sticker ut däremot, de som ger julmaten en dimension, eller en käftsmäll med för den delen.

Och med tanke på att det finns andra bloggar och övriga media som gör ett digert jobb med att lista och smaka ut alla julöl som finns (113 st) så väljer jag att bara namedroppa en del som jag tycker sticker ut eller är ett bra komplement, för jag kommer inte att prova allihop, så är det bara. Det finns så många andra öl jag hellre dricker än lägger tid och pengar på att vaska, svära, skriva skit om eller ens ödsla tid på. Nu raljerar jag lite igen, men det är alltid mycket roligare och mer inspirerande att skriva om sånt man gillar, eller hur?

Därför, så kommer jag att helt enkelt bara tipsa om tre stycken klockrena julöl från de jag trots allt provat hitills. Alla tre är svenska, och två av dom fanns även förra året. Javisst, det är faktiskt tillåtet att blicka bakåt och köpa öl som faktiskt fungerar. Skulle jag snubbla över någon julöl som jag faktiskt blir jätteimponerad av, så lär ni märka det.

Sedan kommer ett par inlägg framöver att behandla året som varit, året som kommer och räkna även med ett par topplistor från årets skörd av öl, och kanske lite musik? Det är ändå Heavy Metale vi jobbar med, eller hur.

Så, vad har Hopmaestro att säga om julölen då? Jo…

Det bästa allround-ölet.

OppigårdsWinter

Oppigårds Winter Ale – Oppigårds Bryggeri – English Strong Ale – 5.3%

Jovisst, det var min favorit förra året med. En pangbärs på julbordet. Den passar till lax, kött, Janssons Frestelse. En ganska så perfekt maltblandning med ett bra humlebett gör att den står sig mot alla motståndare som kan komma från flankerna, feta prinskorvar, lutfisk, mormors torra köttbullar eller farfars inlagda sill som han stolt proklamerar att det är ett släktrecept han gjort inläggningen på (fast du vet att han köpte den på Coop och packade om den). Jag älskar den, så länge vi pratar julöl, och har fixat ett gäng så att jag kan tvinga på alla som vågar sätta sin fot i mitt hem över julen. Att den har en underbar färg förtar inte upplevelsen heller.

Varianten:

ElectriNurseWinterBrownAle

Electric Nurse Winter Brown Ale – Electric Nurse – Brown Ale – 5.6%

Trots att jag hyser en aversion mot brown ales, så har Electric Nurse lyckats med att locka in mig i fällan på något konstigt sätt med den här. Har du ett julbord med tyngden lutandes mot mer fetma och flott så har du en ypperlig dryck här. Eftersom det är en brown ale i amerikansk stil, så har den ett bra klipp i humlebeskan, vilket gör att den nyper av flottsvansen på ett bra sätt när du svullar körv. Enormt trevlig och välgjord American Brown Ale med ett bra hugg i slutet.

Smällkaramellen:

MohawkWhiteout

Mohawk Whiteout Imperial Stout – Mohawk Brewing Company – Imperial Stout – 9,7%

Den här fetingen är perfekt som dessert stout. Bränt kaffe, fet malt, torkad frukt – mycket av allt. Knipsa av en chokladbit från den där mörka chokladen och avnjut när ungarna har kollapsat i en hög efter allt julestök. Valuta för pengarna och en favorit på vinterhalvåret.

Så:

Sätt dig i mörkret och digga till den här plattan, ett av årets bästa släpp. Jag återkommer med mer återkopplingar från året som har gått.

3 reaktioner på ”Tiden rullar på – 2015”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *