To Øl – My Pilsner

Öl: My Pils
Stil: Pilsner
Styrka: 4,0%
Bryggeri: To Øl, Danmark (Bryggd hos De Proefbrouwerij, Belgien)
Var: Systembolaget – Standardsortimentet fr.o.m. 1:a Mars

”Lawnmover Deth”

Kommer du ihåg det bandet? Lawnmover Deth? Inte? Vilken tur du har. Det var ett ganska risigt band från UK som gjorde en parodi på thrash metal, eller snarare en hyllning med glimten i ögat. Grabbarna i bandet hade namn som ”Schizo Rotary Sprintmaster” och ”Exploding Dr. Jaggers Flymo”” och knöt an till gräsklippning i allmänhet. Om man tänker på fenomenet ”Thrash” som fritt översatt betyder ”att slåttra” eller ”tröska” så hade de alltså en lättsammare inställning och var mer som gräsklippare än slåttermaskiner sammantaget sett. Oavsett så var de skitdåliga, och jag ska inte tråka ut er mer med det.

Men, klippa gräs har ni gjort antar jag? Och alla brukar belöna sig med en ”gräsklippar-öl” när solen på steker våra tunnhåriga hjässor. Och jag vill hävda, att det inte duger med vad som helst när man har klippt gräset heller. Man hör ofta -”Jomen, den duger som gräsklipparöl…” och då menar man ofta en makro-lager, men jag vill i alla fall belöna mig när jag har varit duktig. Då ska man ju få något gott, inte något lite sämre än i vanliga fall?

Den här lille insmygaren är en pilsner framtagen för Danska marknaden och företaget ”Maj’s Byggsällskap” 30-årsjubileum, ursprungligen döpt till ”Maj Pilsner” och lika snyggt omdöpt till ”My Pilsner” i Sverige. Därav så ser etikett-designen ut som en planka. Smart uttänkt och jag applåderar lite diskret, för det hade inte varit så poppis om en Dansk byggfirma fick gratis-reklam på Svenska Statens sprithyllor. Det är nog t.o.m. nästan värre än beväpnade bläckfiskar eller piratbomber på etiketten?

To Øl är ju som bekant en Dansk duo spökbryggare som släpper både det ena och andra underverket efter varandra. Idéerna och uppfinningsrikedomen är hög och det märks vem de har inspirerats av. Därför är det intressant att se hur de lyckas med en klassisk öl-stil. De lyckas rätt OK faktiskt, även om det kanske finns bättre ”riktiga” pilsners därute.

Aromen är lätt maltig och så där sött karamellig som bara en pilsner kan vara, med flyktiga inslag av citrus, nyklippt gräs (vad passande) och metall (ämnet, inte musikstilen). Här har man använt sig av diskret humling för att passa stilen. Någon har fyllt en påse med Tettnanger, Mosaic och Amarillo och snabbt gått genom lokalen när tankarna har varit öppna.

Smaken är lätt och len i munnen, lätt humlig maltsötma. Ren och len med ett retfullt citrus-sting. Söt clementin och vitt bröd poppar upp. I eftersmaken så kommer det en lätt aura av järn, vilket jag inte tycker är så trevligt, men även en lagom push av beska.

Slutsats: Ja det är kanske inte världens bästa Pilsner, men mer än godkänd och drickbar. Som jag skrev i inledningen så kan den här vara en perfekt sommarkamrat när du behöver fylla på energi-depåerna och vill ha en törstsläckare av rang. Rimligt pris och förhållandevis låg alkoholhalt ger en effekt av att du kan lätt ha ett par stycken sådana här stå i kylen, redo att rycka in om andan faller på.

5,5 skottkärror med fuktig gräskompost av 10

 

Eftersom Lawnmover Deth är/var riktigt dåliga så väljer jag att tipsa om ett svenskt crossover band istället. De kommer att lira på Metallsvenskan i år som har en riktigt stark lineup, dessutom kör de tre dagar i år för första gången. Det har inte ett skit att göra med dagens öl, men det spelar ingen roll. Vilka skall dit och göra Örebro osäkert?

5 reaktioner på ”To Øl – My Pilsner”

  1. Chief Rebel Angel

    Jag ska inte till Örebro – åker till Gövle istället. Eller Gefle, som de vill skriva i samband med festen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *