Nyheter på Systembolaget – 16-17 Mars

Dags igen för nyheter hos din lokala leverantör av det flytande guldet.
Vi börjar med en webb-lansering Torsdag 16:e Mars.

16:e Mars ”Webb-lansering”
Firestone Walker Velvet Merkin, Imperial porter och stout, 14007, USA, 65 cl, 198 kr, 8,5 %
Spendrups ser till att vi får chans att prova en till ur Firestone’s Vintage Reserve-series. Velvet Merkin har vunnit flera utmärkelser, varit borta ett tag helt, men nu är den tillbaka på allmän begäran. Det är en Oatmeal Stout på ändå ganska blygsamma 8,5% som lagras i ett år på fat från Heaven Hill och Woodford Reserve. Man behöver inte vara direkt insatt för att förstå att det som kommer ut ur faten är en helt annan öl än grundölen. Det finns inga stora volymer av den här, så ”be quick or be dead”.

Och när röken lagt sig efter detta digitala slagfält, så laddar man om inför Fredagen med följande i Små Partier.

17:e Mars under ”Små Partier”
Arrogant Brewing Little Bastard, Amber ale, 11564, Tyskland, 33 cl, 23,90 kr*, 4,7 %
Arrogant Bastard får tillökning i familjen, och en lillebror har kommit till världen. Little Bastard är en snöpt version av sin äldre bror och klockar in på den bra mycket svagare procenten 4,7 (originalet 7,2%) och något säger mig att det kan bli lite klent? Ölstilen i sig själv kräver lite spunk för att komma till sin rätt tycker jag, och risken finns att den blir en halvmesyr. Men, jag ska inte klaga på förhand utan det är bara att undersöka saken ordentligt den 17:e Mars.

Beerbliotek A Moment of Clarity GBG Beer Week Session IPA, Session IPA, 11637, Sverige, 33 cl, 25,90 kr*, 4,7 %
Ja, och så har vi då den otacksamma uppgiften att följa upp förra årets succé till GBG Beer Week 2016. Jag gissar att Beerbliotek ändå är glada över att ha fått uppgiften, men pressen måste vara olidlig. Man har valt en Session IPA som stil i år, och fasen vet om inte jag valt något helt annat? Kanske en saison eller varför inte en stilren pilsner. Något helt olikt IPA med andra ord. Varenda (humle)kotte kommer att jämföra den med förra årets kioskvältare. Nåväl.

Boon Oude Geuze VAT 109, Lambic – geuze, 11750, Belgien, 37,5 cl, 109 kr, 8,25 %
Efter att ha blivit snuvade Boon Black Label så kommer här ett tröstpris. VAT 109 är ett konjakskärl och detta är fjärde blandningen från det kärlet, då de föregående smakade för mycket konjak.

Brygghuset Finn Wheat Blanc, Veteöl, 11692, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 5,7 %
Landskrona-boysen har knåpat ihop en veteöl som är jäst med champagnejäst. Vald till bästa veteöl på Uppsala Beer & Wiskyfestival bl.a. Jo jag tackar jag.

Clown Shoes Arch Druid, Flamländsk röd och brun ale, 11591, USA, 65 cl, 99,90 kr, 9 %
Vi har fått en ganska stadig ström av Clown Shoes bira till Sverige på sistone, och det tycker jag är trevligt. Nu får vi chansen att prova deras variant av Flemish Red, en ölstil som inte ligger på min topp-10, men det går nog ner? Räkna dock inte med att den är stiltypisk.

De La Senne Zinnebir, Belgisk ljus ale, 11463, Belgien, 33 cl, 28 kr, 5,8 %
Den här lille gynnaren kan vara trevlig att fira in våren med? En fräsch Belgare med solsken i blick.

Dugges/Wiper & True Twin Pines Double IPA, Imperial/Dubbel IPA, 11499, Sverige/Strobritannien, 33 cl, 35,90 kr, 8,8 %
Dugges håller sig alerta för tillfället och börjar göra sig ett namn även i andra länder. Ett bra sätt att sprida ordet är att sambrygga med lokala hjältar och Wiper & True är ett Brittisk gäng från Bristol som börjar bli lite kända. Wiper & True har en Amber Ale som man ville genmodifiera lite, och tillsammans har man här gasat upp den till DIPA status. Förvänta er tallolja i massor, inget NE-style här inte.

Founder’s Frootwood, Övrig öl, 11689, USA, 35,5 cl, 54,90 kr, 8 %
En experimentell fruktöl från Founders där man tagit en körsbärsöl och lagt på fat som innehållit lönnsirap och bourbon tidigare. Resultatet blir något helt annat. Toner av vanilj och trä kompletterar körsbärens syrlighet och man får en kul (?) bira som man kan trivas med, kanske t.o.m. om man har lite svårt för körsbär i dryck (som jag).

Haandbryggeriet Akevitt Porter, Imperial porter och stout, 11641, Norge, 33 cl, 39,90 kr, 7 %
Våra Norska vänner på Haandbryggeriet har fatlagrat en porter på Akevitt-fat. Alltså brännvinsfat helt enkelt. Norsk Akvavit är till skillnad från Svensk/Dansk akvavit gärna lagrad på fat, och här har man alltså lagt portern på dessa fat.

Kees Caramel fudge stout, Imperial porter och stout, 11596, Nederländerna, 33 cl, 39,90 kr, 11,5 %
Den ”nya” importören Bier & Co Sweden har haft ett par Rogue-öl inne på SB och med känningar i Holland (Bier & Co’s moderbolag är Holländskt) så får man tillgång till en del prima varor från de gamla träskosnidarna där nere. Den här till exempel, en tung söt dessertstout med choklad-känningar.

Midtfyns Russian Imperial Stout, Imperial porter och stout, 11625, 33 cl, 43,90 kr, 11 %
En Dansk pjäs och det här är rätt och slätt en klassisk, pangfin Imperial Stout. Behövs inte sägas så mycket mer ibland.

New Belgium Lips of Faith Anne-Françoise, Belgisk mörk ale, 11587, USA, 35,5 cl, 48,90 kr, 9,5 %
Det här är ingen sambryggning att leka med. Legendariska Orval har böjt sig ut och in ihop med New Belgium, och gjort en Belgisk Mörk som är torrhumlad ihop med granskott och paradiskorn. Paradiskorn är en lätt pepprig och nötig Afrikansk krydda om ni undrar. Anne-Francoise är för övrigt världens första och enda kvinnliga bryggmästare på ett trappistbryggeri.

Ocean Extra Stout, Imperial porter och stout, 11213, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7 %
Göteborgarna på Ocean klämmer fram en Foreign Stout lagom till St. Pattys Day och allt (17 Mars). Med Irländsk motiv på köpet. Stilen ”Foreign Stout” bygger alltså på Guiness FES och landar någonstans mellan vanlig stout och Imperial Stout. Det kan vara trevlig att förkovra sig lite i nyanserna om man inte är så hemma på stout/porters. Varför inte en Svensk sådan då?

Pohjala Must Kuld Colombia, Imperial porter och stout, 11599, Estland, 33 cl, 42,30 kr, 7,8 %
Estländska Pohjala har gått från klarhet till klarhet med sina öl. ”Must Kuld” betyder ”Svart Guld” och de har flera öl i denna serie. ”Colombia” är ju inte så svårt att lista ut, men det är en porter bryggd med Colombianskt kaffe såklart. Caturra kaffe från Finca La Chorrera för att vara exakt – en kaffesort ur Arabica stilen.

Trinity Seven Day Sour, Övrig syrlig öl, 11594, USA, 37,5 cl, 79,90 kr, 5 %
En suris ur Galateas gömmor. Amerikanskt gäng från Colorado med förkärlek för suröl, även om de gör annat också. Denna är gjord på 30% råvete i malten, lagrad humle och lacto + brettanomyces. Ej fatlagrad utan enbart tank. Kan vara intressant att testa om man vill utforska dimensioner i surölets glada land.

Bildkälla: Inga Hopmaestro bilder denna gång, utan alla bilder är från Systembolagets pressbilder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *