10 bästa Svenska öldrickarlåtarna genom tiderna

Sveriges Nationaldag, och jag ska på kalas för att fira R2 som fyller 40. Kan inte bli annat än bra, och varför inte ge sig på en lista som nästan är omöjlig att göra?

De 10 Bästa Svenska Öldrickarlåtarna. Genom tiderna.

Ja, du hör ju hur omöjligt det är genom blotta titeln, och att det antagligen ändrar sig prick hela tiden beroende på vilket humör man befinner sig på, men vi kan väl göra ett försök? Det här är i alla fall min lista för tillfället, och jag har då utgått från några enkla kriterier som jag tycker är bra för en öl som triggar öldrickarnerven:

 1. Den får inte vara för lång. Ett intro kan funka, men bara i undantagsfall, helst ska det inte vara så mycket sånt. Mer pang på.
 2. Den får inte vara för krånglig. Inte bara ska den locka till att dricka en fin öl i hemmets lugna vrå, den ska funka när du är en aning ostyrig på en festival också. Och då är enkelhet en dygd.
 3. Det är bra om man kan sjunga med
 4. En lite skön blandning av hårt och hårdare. En listan med bara mangel funkar inte om man ska ha tio låtar i rad. Det finns alltså låtar som kan vara lika bra, men som petas till förmån till ett spår som låter lite snarlikt för att få en balans i det hela.

Okej?

Låter knepigt men inte omöjligt eller hur? Då gäller det bara att belägga 10 platser alltså…(!). Och efter att ha petat akter som CANDLEMASS, IN FLAMES, OPETH, THE HAUNTED, CRUCIFIED BARBARA, WOLF, GRAND MAGUS, TIAMAT, DARK TRANQUILLITY, SOILWORK, TAKIDA (hahahaha, skoja bara!), YNGWIE MALMSTEEN, EUROPE, DE LYCKLIGA KOMPISARNA, MILLENCOLIN med flera så landade mitt val ut som följer:

 1. AT THE GATES Slaughter Of The Soul (live). Ja, sicken jäkla dänga detta är, och som start på en sån här spellista är det få eller inga som kan mäta sig. Kör man dessutom liveversionen så kan man skrika med ännu bättre, speciellt i det vältajmade ”go” som liksom sparkar igång hela klabbet!
 2. HARDCORE SUPERSTAR We Don’t Celebrate Sundays. Kanske den ultimata ölhävarlåten, faktiskt, även på internationell nivå. Den sitter som en smäck, och hör man den här på hög volym utan att bli sugen på öl så är något fel, vill jag påstå.
 3. MUSTASCH Double Nature. Helt klart den bästa låten – by far – som Ralph presterat. Drivet, sången, klippet är imponerande.
 4. ENTOMBED Hollowman. ….man kanske hade kunnat ta nästan vilken låt som helst från ”Wolverine Blues”-plattan här, men jag valde Hollowman för riffet och det lite burkiga plonkandet som ger lite humor åt svänget. Det kanske inte är bandets bästa platta egentligen, men death’n’roll föddes med den och det får det att suga i öltarmen, helt klart.
 5. THE HELLACOPTERS Hopeless Case OF A Kid In Denial. Heja Nicke Andersson, och med den här låten får man väl Hellacopters-puritanerna på sig, de som hävdar att bandet var bättre i den tidiga delen av karriären. Det skiter jag i, den här hade lika gärna kunnat ligga först på spellistan. Den har det!
 6. DISSECTION Dark Mother Divine. Black metal utan att det blir dystert. Eller för piskigt. Bra låt, bra sväng, bra allt.
 7. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA Miami 5:02. En överraskning säkert, men den har ett  lite diskoglättigt driv som gör mig sugen på lyxig och dyr öl. Unik och småskalig IPA, typ. Eller champagne. Något av det.
 8. GRAVEYARD Goliath. Alltså, jag älskar ju GRAVEYARD. ”Hisingen Blues” är deras starkaste album och ett av de bästa som jag upptäckt på.. ja.. typ tio år, men som singel, smakprov och enskild låt är det Goliath från ”Lights Out” som gäller. Det stämmer även om man ska hitta en enda låt som triggar ölsuget. Den passar löjligt bra till det med.
 9. TALISMAN Break Your Chains. Ja, okej, den här låten har ett intro. Den tonas liksom in. Det höll på att peta den från listan (vägde den mot ZOMBIEKRIG och deras Håll Käften Ge Mig Dina Pengar), men låten i övrigt är fuckin’ briljant så den kom med ändå.
 10. AMON AMARTH For The Stabwounds In Our Backs. Sist men inte minst en högoddsare, men den här låten har ett sånt sjukt driv i versen att det är nästan overkligt. Den får min högerhand att liksom automatiskt vilja greppa ett glas och föra det mot munnen. Eller att hoppa runt som en dåre. Från bandets bästa skiva ”Versus The World” dessutom, bara en sån sak!

Givetvis finns hur många fler låtar som helst, och imorgon har jag väl andra låtar jag vill peta in i listan. Och hur gör man om man ska ha med en internationell grupp? Vilka har man då? Vad som helst med MOTÖRHEAD och AC/DC, eller vad?

Nä. Ni får hålla tillgodo med spellistan nedan för den gången helt enkelt. Och dela med er av tankarna i kommentarsfältet!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *