4 plattor man borde haft koll på 2016!

Precis som vanligt kan man inte ha koll på alla skivor som kommer. Det går inte, det kommer för många – men i vissa fall blir man lite förbannad för att man missar det. På sig själv. Här ser du fyra bra exempel på det, skivor som kom 2016 och som jag borde haft under lupp. 3 av dem kommer från tips av Stones på Tune Of The Day, 1 från kompis R2. Fyra klockrena tips, och då har jag egentligen inte ens börjat beta av de skivor som flyter upp mot en när man går igenom sina ”trusted advisors” årsbästalistor. Sannolikt kommer alltså högen med fynd som man missade att växa.

Oavsett – det du ser är från vänstra hörnet och medurs följande plattor:

DARK FUNERAL ”Where Shadows Forever Reign”. En skiva som jag liksom aldrig kom mig för att lyssna in mig på under förra året trots att flera av mina musikaliska sugar daddys tipsat om att den är bra. Att den skulle vara så här jäkla bra, det hade jag nog inte fattat dock! Detta är black metal när det är som bäst, det går fort men med melodi, det är episkt, varierat, smittande. Bra producerat så ljudbilden är kanon dessutom. Att jag inte kollade in den förrän nu är jag mest arg på mig själv för, får jag erkänna. Dessutom tycker jag att DARK FUNERAL blev snäppet bättre med Heljamadr på sång.

BÖLZER ”Hero”. Fattar det inte, jag hade alltså helt missat att BÖLZER släppt fullängdare. Det finns faktiskt inga ursäkter för det och det är väl bara att ställa sig vid skampålen antar jag. Den schweiziske duon (duo igen…) kom ju verkligen in på radarn med förra EP’n ”Soma”, så de bara ska man ju ha koll på. Det hade jag inte, och då får man ju skylla sig själv. Tur att man kan åtgärda, alltså. BÖLZER är ju rätt udda musikaliskt, kan krävas lite tillvänjning om man inte har hört dem förr. Men gör det. Det är det värt!

SEVEN SISTERS och deras självbetitlade platta är ren heavy metal. Ren spelglädje och eftersom de är från britter så ligger det nära till hands att prata om arvet från de klassiska akterna. Främst tidiga JUDAS PRIEST, tycker jag. Trots sitt namn består bandet bara av långhåriga slynglar, de är inte ens sju till antalet (fyra stycken är de!), men vi kanske inte ska hänga upp oss på detaljer. Det är enklare att bara dra på sig jeansjackan och ge sig ut på glädjefnatt. Precis som de två första skivorna är detta Stones tips. Han har koll på mycket, Stones.

Sist och dystrast (?) är finska SPIRITUS MORTIS som spelar doom. Den där typen som man förknippar med CANDLEMASS och SOLITUDE AETURNUS (fan, ibland tycker jag t o m att sångaren Sami Hynninen låter välkdigt lik Rob Lowe). Grejen är den att plattan heter ”IV: The Year Is One”. Alltså skiva nummer fyra. Bandet har varit aktivt sen 1990, debuten kom år 2000. Det är rätt så jäkla länge sen, och man blir lite arg på sig själv som inte klarar av att plocka upp en sån grupp innan nu. Tack R2 för tipset dock. Bra ljud på den här skivan också tycker jag, härligt djup doom-känsla.

Alltså.

Fyra plattor, helt olika – men alla bra. Som jag missade under 2016 och säkert annars hade petat in på en Årsbästalista. Helt otroligt vad mycket bra musik det finns.

Du får glida över till Spotify och kolla det band du är sugen på. jag visste fan inte hur jag skulle lägga alla skivor snyggt inklistrade efter varandra, så jag la en länk på respektive namn i fetstil i texten ovan. Kan ju passa också, gissningsvis passar inte BÖLZER alla som gillar SEVEN SISTERS och tvärtom…

2 reaktioner på ”4 plattor man borde haft koll på 2016!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *