Rebellängeln Tipsar: EXHORDER ”Slaughter In The Vatican”

Sommaren står inte längre för dörren – den är redan här, eller hur? Som vanligt kommer det att innebär att serien med Rebellängelns Tips tar lite sommarlov (laddar batterierna, gräver i arkiven och tankegångarna för att hitta fler bra tips, skriver lite texter som kan plockas fram när det börjar blåsa kallt i höst igen…), och det betyder att detta är det sista Tipset innan uppehållet.
Eller, det kanske inte är så mycket till Tips för många, det kanske lika mycket räknas som en påminnelse eller en extra utbildningssväng för de flesta av er, men det spelar mindre roll. Faktum kvarstår nämligen: EXHORDER och deras ”Slaughter In The Vatican” är inget annat än en ”smyg-klassiker”, och en skiva som bör finnas i varenda thrashdiggande rockers hylla. Du har sett det kaxiga omslaget förr, du har läst att den intagit en respektingivande placering på sammanfattningen som Decibel Magazine gjorde över de 50 bästa thrashplattorna genom tiderna – och kanske har du också läst att det här är liksom den förlorade PANTERA-skivan.
Det har i alla fall jag gjort, och även om jag inte har källhänvisning på det så vill jag minnas att det är vid fler än ett tillfälle som just liknelsen med PANTERA kommit upp. Och det finns det fog för – bandet levererar nämligen musik som i detaljer påminner om tiden runt ”Cowboys From Hell” på så sätt att man liksom arrangerar sina riff och låtar på samma sätt. Gitarrernas samspel med dubbeltrampande trummor gör att man kan komma på sig själv att tänka i just de banorna flera gånger, och även om sångaren Kyle Tomas inte har samma extrema pipa som Phil Anselmo så har han en likartad sångstil, och ett likartat sätt att blanda ren och bra sång med rena skrik- och growlanfallen. Bandet fullbordas av Jay Ceravolo och Vinnie LaBella på gitarr och bas samt Chris Nail på trummor.


Det som ändå gör grejen med ”Slaughter In The Vatican” är förstås låtarna.
De är mycket bra i stort sett rakt igenom!
8 spår där det ena överträffar det andra, och man faktiskt får 2 titelspår eftersom det finns en låt betitlad Exhorder, och en Slaughter In The Vatican. Däremellan bjuds man på dunderhits som Death In Vain, Homicide, stenhårda Desecrator (med en text som är synnerligen… olämplig), Anal Lust (…med än ännu mer olämplig text!) eller Legions Of Death. EXHORDER smiskar sig fram genom dryga 41 minuter snygg thrash metal som man vill sjunga med i efter bästa förmåga samtidigt som risken för spontan-moshning eller circle pits med sig själv är helt överhängande.
Plattan är satt i Morrisound i Florida, mest känd för alla sina dödsmetallproduktioner och kanske är det därför som den har en PANTERA-minnande stil. 
Skivan i sig är det New Orleans-baserade EXHORDERS debutplatta, och den finns återutgiven i dubbelpaket tillsammans med efterföljaren ”The Law” om du vill köpa plattan.
Det tycker jag att du ska.
Även om EXHORDER gör någon form av comebackförsök i modern tid så spelar dte ingen roll, det lär vara den här plattan de för alltid är ihågkomna för.
Och jag kan tänka mig få bättre käftsmällar att gå till sommarlov till.

Varsågod och mys!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *