Amager Black Nitro

Öl: Black Nitro
Stil: Black IPA
Styrka: 7,5%
Bryggeri: Amager Bryghus, Danmark och Grassroots, USA
Var: Systembolagets tillfälliga sortiment (September).

– Du Perikles – ka’ du sige mig – hvornaar smager en Amager bedst?

– Hvergang!!!

Ja förlåt, det där är en gammal Tuborg slogan, men till skillnad från den gamla halvlögnen, så blir det en helsanning om man byter ut Tuborg mot Amager. Ni har säkert märkt att jag är löjligt kär i Amager? De har en status i mitt hus som kan jämföras med Iron Maiden, Kiss och Judas Priest när jag var en liten pöjk. Ni vet, man tycker att alla som inte diggar dom är synthare och man sitter och kluddrar logon i anteckningsblock eller tapetserar väggen hemma med affischer. Riktigt så långt har det inte gått, men skulle Amager släppa idolbilder så kan jag inte lova något.

Varför är dom så bra kan man undra? Jag tror att det är flera smådetaljer som spelar ihop här. Precis som ett bra band, så utvecklar dom sig konstant från skiva till skiva (öl till öl). De återanvänder lite gammalt material, men mastrar om grundsoundet hela tiden så att de ökar perfektionen lite i taget och ljudbilden blir bättre och bättre. Dessutom så använder de sig av gästbryggare på många av sina öl. Man tar in friskt blod som hjälper till att förbättra visionen av den perfekta ölen, ungefär som en gästvokalist eller gitarrist. Ibland lyckas dom inte riktigt, precis som ett band så har dom sin fulla rätt att göra en missbedömning ibland. ”The Great, Big Kentucky Sausage Fest”  t.ex. som är Amager’s ”I was made for loving you”.

En annan liten faktor är att deras flaskstorlek är perfekt, de använder uteslutande 500 ml flaskor och priset ligger ”alltid” runt en 50-lapp. Du får inte en för liten flaska typ 33 cl, för om den är god vill man ju ha lite mer och du får inte en för stor flaska typ 750 ml, som skulle bli för dyr och jobbig om den inte var supergod.

Till alltihop så kan man lägga en sjuk känsla för vad som är top notch, och det är ingen slump att det ofta är amerikaner som är där och gästbrygger. Amager har anammat det amerikanska tänket, men med den danska fingertoppskänslan. Nog med beröm, ni vet redan allt detta.

Till denna brygd har dom lurat med sig Shaun E. Hill från Grassroots på ett hörn. Grassroots är inte supervanliga i gamla Svedala, men bryggeriet har ett löjligt gott rykte och närmast gjorde Amager en re-make på ”Shadow Pictures” som vi har kunnat vältra oss i nyligen i Sverige.

Hur är det med ”Black Nitro” här nu då? Jo, den släpptes alltså i September som tillfälligt släpp på Systembolaget, och jag har inte recenserat den, då jag försöker att bara recensera sånt som är relativt lätt att få tag på. Nu när jag satt och bläddrade på Systembolaget (ja jag gör det ibland, det är som att titta i skyltfönster ungefär), så ser jag att det finns en hel del kvar på lager av denna. Helt otroligt, jag trodde den var slut för länge sen? Så förutom att den finns som beställningsvara, så finns den på en hel del Systembolag runt om i Sverige. Skärpning folket!! Hjälp nu till att städa ur den här från hyllorna, jag kan inte köpa alla själv.

Aromen från denna kolsvarta brygd är trevlig som få om man är lagd åt den mörkare sidan. Det är som att stoppa in snoken i en jordkällare där man lagrat citroner och grapefrukt under åratal. Du sugs in en lite kylig, jordig atmosfär som får dig att tänka på tidiga försommarmorgnar när det fortfarande är lite för kallt för kortärmat, men moder natur trycker fram blomster och växtlighet genom den kalla morgondaggen. Mitt i denna svarta virvel så ligger det en frisk och syrlig doft som från citrus, exotiska frukter och röda bär.

Smaken konfirmerar alla luktintryck, men på bredare front, och namnet Black Nitro kommer till sin rätt. Hela munhålan fylls ut av homogen blandning av ljus och mörker, förutom de blommigare ljusare humetonerna så kommer en pigg och alert ”röd” smak och petar dig i gomen. Jag kan inte placera den ”röda” smaken riktigt, men jag säger tranbär. Mörkrött och elakt. När eftersmaken sätter in så får du en lång och torr avslutning med ordentlig bitterhet, dock utan rostade toner som det kan dyka upp i andra Black IPA’s.

Slutpoäng: 8,5 av 10 

Som sagt, det finns strax över 250 såna här kvar i Sverige, varav drygt 150 i websaldot så skynda att fynda.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Home of the Grave” med Black Breath, som passar utmärkt till denna dryck.

2 reaktioner på ”Amager Black Nitro”

  1. Amager är löjligt bra just nu. Black IPA är en stil jag inte riktigt förstått mig på men Black Nitro gick verkligen hem hos mig (och det gjorde även Big Kentucky Sausage Fest).

    Fin bild förresten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *