Rebellängeln Tipsar: THE OCEAN ”Pelagial”

Så – hur startar man ett nytt år, en ny säsong av Tips?
Svaret är ibland enkelt att finna.
Det gör man såhär.

Genom att sakta sjunka ner genom havet, från ytnivå till djupaste avgrund – allt till de säregna och unika soundtracket som THE OCEAN levererar på alldeles ypperliga ”Pelagial”.
Musikaliskt har jag svårt att hitta speciellt bra referenser för att beskriva det som händer, det är progressivt och blandar hårdare skriksång med alldeles ren och snygg sång, det är riff så knäckande bra och lätthäftande att det inte går att värja sig lika ofta som det är smygande och lite avvaktande stämningsmusik.
Det finns egentligen bara ett sätt att förstå vad som bjuds på denna temaplatta om havets olika djupnivåer, och det är antagligen att lyssna på den.
Så vi börjar så.

THE OCEAN ”Pelagial” på Spotify här, så kan vi svamla vidare.

Så. Detta är långt från första skivan som bandet presterar, man har 5 tidigare alster under bältet – men detta är min första kontakt med dem (inte sista, efter att ha fattat storheten med detta tyska band så har jag handlat på mig fler skivor från bandets diskografi), och därför tycker jag att det passar bra som Tips.

Det är en alldeles utmärkt inkörsport, helt enkelt.
Skivan startar med instrumentala och lugna Epipelagic, men allt sparkar igång på allvar med efterföljande Mesopelagic: Into The Uncanny, och därefter vecklar den ena fantastiska pärlan efter den andra ut sig.

Allra bäst är det när man passerat även nivån Bathyalpelagic och kommer ner till låtarna som ligger på Hadopelagic. Ett spår som Hadopelagic II: Let Them Believe är egentligen ren och skär magi, vill jag påstå. Loic Rosetti som står för vokalinsatserna är kanske som bäst på skivan här, där spännvidden imponerar, och bandets primus motor och huvudsaklige låtskrivare Robin Staps väver på just det spåret samman bandets alla starka sidor till en helhet.

Ändå är det just skivan, från start till mål, som är njutningen.
Nä, som bandet själva uttrycker det i början av skivan och innan man börjat sjunka ner i mörkret: ”From this point on there’s only one direction: down”.

Lite så känns det nästan när man startar en Tips-säsong på detta vis, för en bör ni ha helt klart för er… detta är en ruggigt bra skiva, och den är inte enkel att toppa. Den kom 2013, och hade jag fattat det under året som var så hade den varit med på Årsbästalistan.

Högt på årsbästalistan, som det känns.
Rebellängeln Tipsar 2015 är igång, och det med en smällkaramell.

THE OCEAN ”Pelagial”!

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: THE OCEAN ”Pelagial””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *