Sigtuna IPA-mixpack – IPAx4

(Rubrikbilden är Sigtuna Brygghus egna pressbild)

Rättning i ledet. Nytt år, nya öl, nya tider.

Ja, jag har inte lagt upp någon ordentlig recension på ett tag nu, så nu får vi väl ta och fixa det, eller vad tycker ni? Varför inte rivstarta med ett s.k. mix-pack från Sigtuna Brygghus som helt orimligt har tagit sig in i det fasta sortimentet på SB. –”Vaddå orimligt?” undrar du? Jo, så här tycker jag: mix-pack är jättetrevligt och det ger en ypperlig chans för ett bryggeri att lattja lite och även konsumenten får en chans att prova olika saker för en hyfsad peng. Det här packet går t.ex. på en hundring jämnt… eller vänta, det var en skattehöjning på alkohol här vid årsskiftet, så nu kostar den 102 kr. Men ändå, en rimlig peng kan man tycka.

Vad är problemet då? Jo… allt som oftast och även helt naturligt så kommer man inte att rå-digga alla fyra så till den grad att man springer och köper det här 4-packet varje gång, inte jag i alla fall. Man tycker att någon är riktigt bra, och någon är mindre bra och sen har man inte lust att köpa fyra för att komma åt en riktigt goding. Missförstå mig rätt här nu, jag tycker att mixpack är en kanon-idé och flera bryggerier borde göra det, men gör det en gång, och släpp sen dom som verkar tas emot väl av publiken som singelflaskor. Den har inget i fasta sortimentet att göra.

Utan att gå händelserna alltför mycket i förväg, så finns det en i det här packet som Sigtuna Brygghus måste planera in som singel artikel omgående, men häng med så kollar vi närmre…

SigtunaSession

 

Öl: Session IPA
Stil: Session IPA
Styrka: 4,0%
Bryggeri: Sigtuna Brygghus, Sverige
Var: Sigtuna IPAx4 Mixpack. Systembolagets fasta sortiment.

Session IPA’s har kommit starkt på sista tiden, och jag applåderar den trenden. Jag kan upprepa lite snabbt om du känner dig osäker på vad det betyder. Session IPA har uppstått som en motpol till Dubbel-IPA, eller Imperial IPA om du så vill. I jakten på de tyngsta och mest humlebombade alkoholsvulster till IPA’s så nådde man en gräns, och började i andra änden med en alkoholsvagare lillebror. Det är inte alltid det passar sig med en Imperial IPA på dryga 9-10% alkohol (va!!). Jag håller med den trenden, då det går att göra delikata brygder ändå, och när du sitter och glor på en sen fotbollsmatch en tisdagkväll, så är det kanske lämpligare att peta i sig en svagare variant, framför allt om du ska upp och jobba dagen därpå. Hur har Sigtuna lyckats med sin variant då?

Aromen är frisk från humlen även om den drar ut på bredden istället för djupet tack vare session-profilen. Det blir lite som stoppa in näsan i ett stort rum med lite humle på ett bord i mitten om ni förstår vad jag menar. Det är lite gräsigt, luftigt och fräscht.
Smaken är också frisk, det är Nelson Sauvin humle i den här vilket trollar fram en flyktig smak av gröna krusbär och kiwi. Den är lite för flyktig och det kommer en tom bitterhet i slutet som är lika tjock som ett A4-papper. Eftersmaken drar iväg som en cowboy på en bindgalen svettig märr rätt ut i ödemarken när solen står som lägst.

Inget fel i det, det hör till stilen. Jag kan tänka mig inmundiga den här fler gånger, framför allt i sommar när jag sitter och gubbjäser på altanen en varm sommarkväll.

Den får stabila 6,5 poäng av 10.

SigtunaRed

 

Öl: Red IPA
Stil: India Pale Ale
Styrka: 5,9%
Bryggeri: Sigtuna Brygghus, Sverige
Var: Sigtuna IPAx4 Mixpack. Systembolagets fasta sortiment.

Red IPA? Hallå!! Vad är det nu då? Ja, det är en röd IPA helt enkelt. Egentligen en American Red Ale humlad som en IPA. Ja jag vet, det finns för många sorter och stilar, men kudos till grabbarna på Sigtuna som skickar på ett skott på den här stilen. Jag kan inte riktigt på rak skrivande arm hitta något annat svenskt alternativ, men det finns säkert, även om det inte är supervanligt.

Aromen är svag i denna, men du får en karamellig maltspjuver med en mössa av söt kola käckt på svajj. Det doftar vagt av någon frukt, vilken kan jag inte bestämma mig för…mogen ananas kanske?
Smaken däremot är brysk och snabb. Kåda och tall, svettig skogshuggare och en peppar-aktig attack som stinger lite i tungan. Jag blir glatt överraskad först, men det tonas ner lite när beskan sätter in. Den är endimensionell och sticker på ett smalt spår istället för att riva av hela tungan. Jag är ändå glad över den här, då den ger 4-packet en nordisk touch av barrskog och lite ruffigt killsnack runt lägerelden.

Den här måste jag ge 7 poäng av 10. (Den hade fått en poäng till om efterbeskan hade varit bredare.)

SigtunaBlack

 

Öl: Black IPA
Stil: Black India Pale Ale
Styrka: 6,6%
Bryggeri: Sigtuna Brygghus, Sverige
Var: Sigtuna IPAx4 Mixpack. Systembolagets fasta sortiment.

Japps, där kom den. Black IPA. Eller Cascadian Dark Ale om du så vill? Black India Pale Ale lär ju var den mest motsägelsefulla beskrivningen på en ölstil? Skitsamma, jag gillar stilen så de kan kalla den vad dom vill. Man får nämligen lite av båda här. Gillar man stouts/porters men även friska humlegivor så är det hit man ska gå. Det är lite som pest eller kolera och som neutral medlande svensk så tar man båda för att inte någon annan ska bli ledsen och sjuk. Rostade tyngre malttoner ihop med blomsterängar och frukt. Konstigt att det funkar på öl, för det är lite som Marabous chokladkaka ”Frukt & Mandel”, jag känner ingen som tycker den är god, men likt förbannat har den funnits i hyllan sen man var en liten grabb.

Aromen är intrikat och fantasieggande. Ja, intrikat… något som är svårt att sätta fingret på, men ändå spännande och fascinerande. Den luktar lite som om en luffare skulle klä ut sig till Miss Chiquita, ni vet damen på bananetiketten… utan att duscha först. Tung, mustig och instängd doft ihop med frukt och tropik. Det här är en sån öl jag kan sitta och lukta på hur länge som helst. Citrustoner, rostade nötter, tallbarr och balsamico smaksatt med granatäpple. Lukta själv ordentligt får du se. Sjukt god doft!

Smaken lyckas dom tyvärr inte riktigt översätta till samma nivå, för hade de gjort det så hade det blivit 10 poäng, smack boom! Dock så är den riktigt god. Först får du alla friska humletoner, med citrusolja, lite slängar av ananas och tropisk mango innan den drar över till chokladbitter eftersmak med utbrända, blöta tändstickor. Humlen hänger dock kvar som nyinköpta hängslen på ett par gamla gabardinbyxor och låter dom aldrig riktigt ramla ner till fotknölarna.

Väldigt bra bidrag till Black IPA segmentet och det är denna jag hoppas Sigtuna kommer att släppa som singelflaska.
Jag ger den 7,5 poäng av 10

SigtunaDIPA

 

Öl: DIPA
Stil: Imperial IPA / Dubbel-IPA
Styrka: 8,0%
Bryggeri: Sigtuna Brygghus, Sverige
Var: Sigtuna IPAx4 Mixpack. Systembolagets fasta sortiment.

Sen till slut så har vi den förmodade kungen? DIPA’s finns det gott om där ute och jag måste tyvärr säga att den här kan nog vara den jag gillade minst i 4-packet, lite otippat, men ändå. Jag är ju en notorisk humle-fetischist och det är tyvärr så att det inte finns så många svenskar som lyckas göra riktigt så fina DIPA’s som jag skulle vilja ha. Vad är det för fel på den här då? Mja….

Aromen är det inget direkt fel på, men jag får direkt ett litet stänk av karamell i luktcentrat och då väcks en misstanke om vissa andra Sigtuna upplevelser jag haft innan. Men i övrigt så har vi hyggliga toner av grape och citrus och en ansenlig mängd malt. Det känns på doften att det är en rätt tung DIPA det här.

Smaken sköljer in med en förklädd frisk vigör. Först ett snabbt förspel av de smaker som jag kräver av en god DIPA, lite mogen ananas toppat med grape-skal och sommarbris. Men, ganska snabbt så kommer en tuggig, tung malt in som en vuxen sumobrottare på junior-SM i Grekisk-Romersk stil och slänger de unga pigga kombatanterna i mattan. Där jag förväntar mig en fridfull och pigg, tidig morgon i utkanten av en tropisk djungel så erbjuds jag istället en seg regnig eftermiddag under ett palmblad längst in i regnskogen. Det är lite för tunga smaker av övermogen söt mango som lägger sig som en fuktig mantel över dina späda axlar. Ska jag tala klarspråk, så smakar det lite unket i eftersmaken. Jag vet faktist inte vad det är som skapar denna eftersmak exakt, men jag har känt den förr.

Ja, så det får bli 5 poäng av 10 på den här, men jag hade hoppats på en högre poäng, det började ju så bra…

 

Slutplädering: Sigtuna bryggarpojkar, släpp Black IPA’n omedelbart som singelflaska (utan att passera GÅ), Session IPA’n senare i vår/försommar och Red IPA’n om ni får chansen. DIPA’n går tillbaka till ritbordet trots allt, då den lovade mer än vad den höll.
Läsare/köpare, Köp packet när ni får chansen, då det är positivt att få lite reko och pigg öl från Sigtuna Brygghus som visar att grabbarna är lite på gång och sticker ut näsan mer än förut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *