Avery White Rascal

Öl: White Rascal
Bryggeri: Avery Brewing Company, Boulder, Colorado, USA
Stil: Belgian White / Witbier / Belgisk Veteöl
Styrka: 5,6%
Var: Systembolagets standardsortiment

WhiteRascal

Den här är ny i Systembolagets standardsortiment sedan 1 September, och jag blir lite förvånad över det faktiskt? Inte på ett negativt sätt, men man blir lite fundersam när en USA-bryggd veteöl i belgisk stil, som dessutom är tappad på burk letar sig in i vårat förhållandevis trånga sortiment. Vad hände här liksom? Strunt i det, nu står den där och fasen vet om det dessutom inte är en av de snyggaste etikettmotiv jag sett på länge? Är inte snubben/demonen lite lik Marilyn Manson förresten?

Belgisk veteöl innehåller egentligen tre saker som jag historiskt sett är lite skeptisk mot.
1. Vete – jag är inte överdrivet förtjust i veteöl.
2. Belgiskt – samma här, jag är lite misstänksam mot belgiska jästsmaker även om jag lärt mig uppskatta dom.
3. Koriander – Jag kryddar min mat lika ofta med koriander som Napalm Death skriver ballader.

Med det sagt, så tar vi och öppnar burken.

Färgen är onekligen aptitretande, en gul dimmig sak som drar mot apelsinsaft i utseende och lyser käckt i solen.

Doften är inbjudande med toner av citrus, örter och en ihålig lite instängd doft som jag tycker mig känna i alla veteöl. Det är nog bara jag, men det luktar lite gammal lada och damm från veteöl.

Smaken är dock inte så illa som jag befarade, tvärtom, det kommer en skjuts från citrus och örter, och jag gissar att det kommer sig av koriandern och apelsinskalen (Curacao) dom har kastat i när dom bryggde? I munhålan så tar det sig en svängom och jag urskiljer lite av kryddorna, dock inte så mycket som det kanske borde vara? I eftersmaken så kommer den delen som jag har lite svårt för, en ihålig dammig nyans som manar fram minnen från städdagar på loftet ut vid lantstället. Men även den ger vika ganska snabbt och kvar står det faktum att det är en lättdrucken krabat det här och är det så att du är galen i den här stilen så kan du med lätthet addera 2 poäng på skalan. En välkyld veteöl passar utmärkt till stark asiatisk mat, så om du nu är lagd åt det hållet, prova det.

6 arbetshästar dragandes på lika många höbalar av 10.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på just Marilyn Manson.

 

3 reaktioner på ”Avery White Rascal”

  1. Helt ok Wit men det är ju en bit kvar till dom äkta belgarna. White Rascal blev lite för söt i längden tycker jag. Men kul att en sådan här öl dyker upp i standardsortimentet.

  2. Chief Rebel Angel

    …den här har jag ju faktiskt druckit, fast jag inte gillar veteöl. Köpte den enbart för etiketten – men den var väl rätt okej ändå, vill jag minnas.
    Håller för övrigt med dig, det finns en känsla av instängd unken lada full av dammigt hö i veteöl.
    Alla vi som vuxit upp på landet och bland bondgårdar vet exakt hur det doftar och nästan smakar när man kommer in i en sån gammal lada. Och det finns där lurande i bakgrunden på veteöl…

  3. Indeed… då är vi tre. Jag försöker undvika att ge mig på sånt som jag egentligen inte gillar så mycket. T.ex. veteöl. Men denna kommer undan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *