Coppersmith’s Fusion Saison Rhubarb & Raspberry

Namn: Fusion Saison Rhubarb & Raspberry
Stil: Saison
Styrka: 6,3%
Bryggeri: Coppersmith AB, Västerås, Sverige
Var: Flaska från Systembolagets beställningssortiment. Bör finnas lokalt runt Västerås.

CoppersmithFusionSaison1

Saison’s måste ha varit en gåva till alla grovarbetande drängar förr i tiden? Slita som en galning ute på fälten från det att solen gick upp, och sen framåt lunchtid så kom pigorna struttandes med korgar fyllda med frukt, bröd, kanske en köttabit och en pava saison. Denna stil har nämligen anor från Belgien, där ölet bryggdes på höst/vintern för att förtäras på fälten som törstsläckare under påföljande sommar. Det sägs att en arbetare hade rätt till 5 liter om dagen, och jag undrar lite stilla hur en annan skulle prestera på fälten med den dosen innanför västen? Visserligen hade de en lägre styrka förr, som låg mellan 3-3,5%, men ändå.

Den här rackaren från nystartade Coppersmith’s i Västerås pumpar upp trycket till 6,3% och är bryggd med rabarber och hallon. Etiketten påminner om ett Poison-album och man känner sig lite som Bret Michaels när man öppnar flaskan. För precis lika hippt som glamrock var, lika hippt är saison inom ölvärlden. Liksom varje skivbolag skulle ha ett slagkraftigt glamrock-band så bör varje bryggeri ha en saison i sortimentet, det verkar vara årets trendöl?

Nåväl, det har faktiskt gjort så att jag har lärt mig uppskatta saison-stilen nu på senare tid, för stilen är ganska förlåtande och en bryggare kan sväva ut lite i processen. Det finns guldkorn att hitta, det gäller bara att hitta dom.

Det här kanske inte är guld, men inte så långt ifrån.

Det doftar hallon, jäst, lite damm och örter när jag tråcklar ner min lite för stora näsa i glaset.

Smaken är lite syrlig (inte så oväntat), lite småbubblig och sprallig och jag tänker på funk-metal, typ Living Colour’s första platta. Uppfriskande, men en något ihålig eftersmak. Lite kryddig. Hade dom fått till lite mer tryck från hallonen och rabarberna i denna så hade poängen stigit ett pinnhål till.

6,5 starka gårdskarlar av 10

Jag lutar mig tillbaka och drar igång Ratt – ”Lay it down”, som kanske har det tyngsta öppningsriffet någonsin?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *