Ballast Point Sculpin

Öl: Sculpin
Stil: India Pale Ale
Styrka: 7,0%
Bryggeri: Ballast Point, San Diego, USA
Var: Inkvalad i Standardsortimentet fr.o.m. 2 Mars

”Betet på kroken”

Köp och köp, jag hör inget annat.
Det bara väller in olika typer av öl på Systembolaget och förutom ”Lokalt och Småskaligt” och ”Nytt i Standardsortimentet” den 2:a Mars så kommer det ”Små Partier” den 6:e Mars. Som malt på löken eller hur man nu säger, så finns det även ett gäng sorter som ”kvalat in” i standardsortimentet tack vare hög efterfrågan. En av dom är Ballast Point Sculpin… ”äntligen” lägger jag till lite fyndigt efter en konstpaus.

Den här spellevinken är i mitt tycke en riktig top notch IPA. En sån som jag gärna tippar i mig när jag får chansen, och är den färsk så sjunger änglarna i bakgrunden när du förtär denna mysdryck. Nu har det ju inte varit supersvårt att få tag på den ändå visserligen, då den har gått att beställa via Galatea’s craftbeer.se sida med kollikrav som 6-pack. Den finns även på rätt många krogar, men det är väl det, förutom faktumet att det är en superb dryck som har gjort att den nu dyker upp till allmän beskådan. En annan trevlig bieffekt med detta kan ju vara att det blir snabbare ruljans på den ändå, och Ballast Point måste skicka oftare till Sverige? Då blir det ännu färskare buteljer på hyllorna. Trevligt.

Lite värdelöst vetande runtom Ballast Point är att de startade 1996 av de två polarna Jack White och Yuseff Cherney och när de väl fick upp farten så gick det inte att stoppa dom. Förutom ölintresset så delar de även sportfiske som hobby och många av deras olika öl har namn som går att koppla till fiskar eller fiske generellt. ”Sculpin” är motsvarande den svenska Hornsimpan. Håll även ett öga på ”Fathom”, deras guld-vinnande India Pale Lager som kommer på burk i standardsortimentet även den. Det är ett riktigt bra bryggeri.

Hursom, har du nu missat ”Sculpin” så får du alltså chansen att plocka på dig flaskor enligt valfritt antal ett tag framöver. Och gör du inte det, så begår du nästan tjänstefel enligt mig. Den här bör varje IPA-konnässör prova minst en gång. Gillar du den inte så får du prova den tills du gör det.

Aromen är bekant för Er nu om ni har varit med i svängen ett tag. Talloljor, grapefrukt och apelsinskal bubblar upp ur glaset. Den har dock en ganska maltigt grund underifrån som gör att den skiljer sig lite från dussin-IPA’s därute.

Smaken följer lukten enligt protokollet, tallbarr och citrusoljor virvlar runt i en malström och sprayar gomseglet i tropiska färger. Men precis som med lukten så kommer det en lite ”kakig” maltbas och slipar av topparna, vilket smakupplevelsen tjänar på. Den blir bredare på något vis. Nu har du nästan nappat och när bitterheten sätter sig i kinden på dig som en krok så är du fast. Som i en dimma så ser du en väderbiten gammal fiskare börja veva in dig för att slutligen dra upp dig i båten. Det sista du ser är hans fårade gamla ansikte som sett sina bättre dagar. Men det är för sent, du är fast.

9 av 10 fiskare använder ölet Sculpin som lockbete vid sportfiske efter de stora bytena.

Extra info: Det finns även ”Sculpin Grapefruit” och ”Sculpin Habanero” varianter av denna som skulle vara riktigt kul att få äran att njuta av här i Sverige. Vi får se om de goda herrarna och damerna på Galatea kan se till så att det blir verklighet någon gång i framtiden?

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Hymn til havet” med In Vain som är från Norge och kanske gillar att fiska? Jag har ingen aning, men de hyllar ju havet och det gör även Ballast Point. Så kör hårt!

2 reaktioner på ”Ballast Point Sculpin”

    1. Absolut. Grapefrukten fanns det ett litet parti av i Sverige några korta minuter, men innan Craftbeer.se hann lägga upp info om det så var dom slutsålda. Synd.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *