Best of the Best!

Välkommen till 2020, ett nytt decennium och ett år fullt av möjligheter. För bara några dagar sedan summerade vi 2019 med en 50 skivor lång Topplista, och det slog mig att dte börjar bli ett par sådana nu. Sex stycken här på Heavy MetAle, och ett knippe innan dess på Metalbloggen. Åren går. Och självklart är det kul att ta fram de senaste årens vinnare och se hur de står sig. Du har dem ju sida vid sida på bilden ovan.

2014 var det BEHEMOTH som tronade överst med sin ”The Satanist”, och alla ni som följt med vet ju att detta är ett av bloggens absoluta favoritband. De förekommer ofta – och detta är deras starkaste platta. På det årets topp 10 fanns också akter som AT THE GATES, MANTAR, MASTODON, SOLSTAFIR, VANHELGD och NOVEMBERS DOOM. En stark uppställning, men även såhär i efterhand håller jag nog ”The Satanist” som den starkaste skivan det året.

2015 var första gången av två som TRIBULATION knep segern, och det säger ju det mesta om undertecknads relation till det bandet. Likt BEHEMOTH förekommer de ju hela tiden här på siten. 2015 är ändå ett år som i efterhand och i jämförelse med övriga musikår på senare tid ser lite svagare ut, trots att det även radar upp MGLA, KADAVAR, AMORPHIS, GHOST och IRON MAIDEN på framskjutna placeringar. Kanske skulle jag också – med tanke på dels speltid och dels hur ”Children Of The Night” faktiskt överträffats av ”Down Below” haft just MGLA på toppen det året?

Det var rätt många som höjde på ögonbrynen när jag placerade KATATONIA och deras ”The Fall Of Hearts” överst på sammanställningen för 2016, men det är verkligen en fantastisk skiva som dessutom kommit åter under åren för min del. Jag återvänder gärna till den, och det är ju tecknet på en riktigt bra platta. Andra skivor från det året var KRYPTOS, CULT OF LUNA (”Mariner”, som nog borde varit topp 3 såhär i efterhand..), KHEMMIS, ANCIIENTS… 2016 ser också det ut som ett relativt svagt år om man jämför med framförallt de kommande tre.

2017 tronade MASTODON och deras ”Emperor Of Sand” överst, men det var verkligen ett bra år. Och brett.. På tiolistan fanns THE LURKING FEAR, SHORES OF NULL, JORN, DECAPITATED, PALLBEARER, TOMBS…  och längre ner i listan ett helt knippe skivor som i efterhand loggat tungt med speltid. En skiva som SORCERER ”The Crowning Of The Fire King” hamnade ju onödigt långt ner, t e x.

Jag trodde inte att TRIBULATION skulle kunna överträffa sin ”Children Of The Night”, men det var helt fel – ”Down Below” är till och med klart bättre och en imponerande resa från start till mål. Högst upp på listan för 2018, och väl värd det. Hård konkurrens detta år, med framskjutna placeringar för ex SLAEGT, BEHEMOTH, NECROPHOBIC, HARAKIRI FOR THE SKY – men ingen kunde egentligen hota det här gänget.

…och sist men inte minst i den här sammanställningen: 2019 vanns ju som bekant av NUMENOREAN och deras ”Adore”. Hela listan här, där det är fullt med godbitar.

Den stora frågan är väl: av alla dessa toppenskivor… vilken är starkast?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *