Bevog Rudeen Black IPA

Öl: Rudeen
Stil: Black IPA
Styrka: 7,4%
Bryggeri: Bevog Brewery, Bad Radkersburg, Österrike
Var: Systembolaget – Beställningssortimentet

Black IPA – En stil många har svårt för. Dels för namnet i sig för att det är motsägelsefullt. Black India Pale Ale, ”pale” och ”black” i samma namn. Men, ”Cascadian Dark Ale” var ett av namnen på stilen innan Black IPA satte sig och blev standard och det hade varit ett namn jag föredragit. Lika många åsikter om hur en BIPA skall smaka florerar runt i etern, och det finns faktiskt en smakstandard om hur en BIPA skall smaka, och bryggas.

Jag ger mig inte in i den diskussionen här och nu. En sak som däremot är sant är att dagens objekt är en riktigt fin BIPA.

Bevog Brewery, Österrike – 2013 fick de utmärkelsen ”Det tredje bästa nystartade bryggeriet i världen”. Då är det bara en tidsfråga innan någon svensk importör fixar till det så att deras öl går att få tag på i Sverige. Och tack vare AST Wines tarv vid importdokumenten, så går det sen en tid tillbaka att få tag på en del av deras produkter. Tyvärr så har alla utom en sort kollikrav för att beställa, men på krogar o.s.v. kan man efter lite letande hitta utvalda flaskor.

Denna öl finns, eller fanns, dock på ”enstycksplock” av någon konstig anledning, och jag blev mäkta förvånad när det stod ett par flaskor på hyllan när jag besökte ett nyöppnat Systembolag i Örebro-trakten. Snabb som en försvinnande eftersmak från en makrolager ryckte jag åt mig ett par flaskor, lite rädd att någon annan runtom om skulle förstå allvaret och brotta ner mig och ta dom ifrån mig. Nu när jag kollade statusen på den inför recensionen, så ligger den på kollikrav igen… hmmm.

Låt oss reda ut en sak direkt innan själva recensionen. Jag brukar sällan bry mig så mycket om priset när jag recenserar en öl, men här är det liksom oundvikligt. Den här lille rackaren kostar 53:10 kr styck, och det är lite i överkant kan man tycka? Lägg till kollikravet på 24 st – så har du en nätt summa på 1274 kr. Jag tror inte gemene man springer benen av sig för att tjacka en låda. Priset är nästan lite Rude(en).

Nåväl, vill man inte sälja bärs så behöver man inte.
Aromen är mjukt svart. Den har inte så enormt bitig humlearom, utan den är mer subtil. Liten aning av choklad och mjukt kryddig. I motsats till liraren på etiketten som ser allt annat än snäll ut, så ger den här ifrån sig en doft av allmän trevlighet.

Smaken är ganska torr och maltig, kanske nästan lite aska med? Jag blev i alla fall mäkta förvånad, då jag hade räknat med en mer stöddig smak. Lite jordig smak med grapefrukt i överkanten som ett paraply. Jag saknar faktiskt lite tryck i den. Den hade kunnat leverera lite mer humlespark. För det är det som måste ingå i en riktigt bra BIPA, en ordentlig dust av humle för att ”mindfucka” dig lite.

Oavsett, så är det här en lite nedtonad och trevlig sak, och jag rekommenderar den varmt till den som inte gillar så skarpa Black IPA’s. De måste bara fixa till priset på den för att den ska bli gångbar hos gemene man.

7 av 10 får det bli.

Jag lutar mig tillbaka och drar på något jordnära och svart för att passa in på drycken. Vad passar då bättre in än Belphegor, också från Österrike precis som dagens öl, svart och blekt på samma gång där också.

1 reaktion på ”Bevog Rudeen Black IPA”

  1. Chief Rebel Angel

    ….jag tillhör ju inte dem som brukar bry mig allt för mycket om priset om jag vill prova något, men det där blev ju väl illa även för mig.
    1200 bagis slantar man ju inte upp med mindre än att ölen är helt magisk!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *